01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 09:09 | Son Güncelleme: 14.10.2022 09:27

Yapılan indirimler ABD'de online satışların artmasına neden oldu

Yapılan analiz verilerine göre ABD'deki tüketiciler bu yıl online alışveriş için toplam 590 milyar dolar harcama yaptı ve bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 arttı
Yapılan indirimler ABD'de online satışların artmasına neden oldu

TOPLINE Adobe Analytics'in verilerine göre 2022 alışveriş sezonunda online satışların 209,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak bu rakam şirketlerin stok fazlalıkları ve enflasyon endişesiyle birlikte gelen yüksek indirimlerle 2015'ten bu yana en yavaş büyüme hızına sahip.

Büyük indirimlerin satışları azaltması ve pandeminin hafiflemesiyle bazı müşterilerin mağazalara geri dönmeyi tercih etmesi olası bir durum olarak görülüyor. Bu nedenle 1 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında 209,7 milyar dolarlık satış öngörüsü 2021'in aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 2,5'luk bir artış sağlıyor.

İndirimler her zamankinden erken başlayacak

Adobe'un en büyük 100 e-ticaret perakendecisinin yüzde 85'inden elde edilen verilerine göre 2021 yılında bilgisayarlarda yüzde 10 olan indirim oranı yüzde 32'ye kadar çıkarken, elektronik ürünlerde geçen yıl yüzde 8 olan indirim oranı yüzde 27'ye ulaşabilir. Diğer indirimler arasında oyuncaklar yüzde 22, televizyonlar yüzde 19, giyim yüzde 19 ve beyaz eşya yüzde 18'le yer alıyor. Adobe bu yılki indirimlerin her zamankinden daha erken olmasının beklendiğini ve Ekim ayının ikinci haftasından itibaren yüzde 15'lik fiyat indirimleri beklendiğini söyledi. 

590 milyar dolar harcama yapıldı

Kara Cuma ve Şükran Günü gibi büyük satış günlerinin önemini kaybettiğini belirten Adobe, online alışverişin ABD'li tüketiciler için daha günlük bir aktivite haline geldiğini ve şirketlerin daha geniş indirimler sunmasıyla Şükran Günü satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 1'lik düşüş olacağını söyledi. Adobe'a göre, tüketiciler bu yıl online alışveriş için toplam 590 milyar dolar harcama yaptı ve bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 arttı. ABD'nin haftalık dergisi Barrons tarafından yapılan bir analize göre pandemi başladığından bu yana online satışlar üç katına çıktı ve insanlar yüz yüze alışveriş yerine e-ticarete yöneldi.

ABD'de bu yılki tatil sezonu benzin ve kira da dahil olmak üzere bir çok üründe fiyatların yükselmesi ve tüketicilerin belirli alanlarda harcamalarını kısmasının ardından geldi. Birçok büyük perakendeci, eğlence kıyafetleri, dış mekan mobilyaları ve çeşitli ev ürünleri de dahil olmak üzere hala raflarda duran birçok üründen kurtulmak için büyük indirimler yaptı.

Covid-19 salgınının üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen tüketici tercihlerindeki değişiklikler ve tedarik zincirindeki gecikmeler envanter bolluğunun arkasındaki ana nedenlerden sadece bazıları. Bu durum şirketleri daha erken indirimler yapmaya ve tatil sezonunda satın alımları azaltmaya yönlendiriyor.

ABD'de finansal hizmet firması olan Edward Jones analistlerinden Brian Yarbrough Bloomberg'e yaptığı açıklamada, 2021 yılında çok fazla ürün olmadığını ve bu nedenle perakendecilerin indirim yapmasına gerek kalmadığını söyledi. Yarbrough, "Bu yıla geldiğimizde ise tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldık" dedi.