04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2023 19:09 | Son Güncelleme: 18.07.2023 19:31

Yargıcın Microsoft kararını bekleyemedi: Ünlü yatırımcı Warren Buffett Activision hisselerini sattı

Yatırımcı Warren Buffett elinde tuttuğu Activision hisselerini Microsoft'un Activision'ı satın alma kararına ABD'den onay çıkmayacağını düşünerek sattı. Ancak federal bir yargıcın Microsoft'un satın alma işlemini tamamlayabileceğini söylemesiyle Buffett büyük bir fırsatı kaçırmış olabilir
Yargıcın Microsoft kararını bekleyemedi: Ünlü yatırımcı Warren Buffett Activision hisselerini sattı

Warren Buffett'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway ikinci çeyrekte Activision Blizzard'daki yatırımının yüzde 70'ini sattı ve ABD'de federal bir yargıcın Microsoft'un video oyunu üreticisini 68,7 milyar dolara satın alma işlemini tamamlayabileceğini söylemesiyle Buffett bazı kazançları kaçıracak gibi görünüyor.

Berkshire, Pazartesi günü yaptığı bir yasal başvuruda, 31 Mart'ta 49,4 milyon adet hisseye sahipken, 30 Haziran'da 14,7 milyon Activision hissesine sahip olduğunu söyledi. Hisselerdeki satış da bu başvurudaki rakamların yansımasıyla ortaya çıktı.

Microsoft'un satın alabileceğine ihtimal vermedi

Activision yatırımı bir tür arbitrajdı ve Buffett yatırımcıların, düzenleyicilerin Microsoft'un Xbox oyun konsolu işini Call of Duty ve Candy Crush serilerinin yayıncısıyla birleştirmeyi onaylayacağı konusunda çok kötümser olduğunu düşünüyordu.

Berkshire'ın portföy yöneticilerinden biri 2021'in sonlarında Activision'a yatırım yaptı ve Buffett 2022'de hissesini yaklaşık yüzde 10'a yükseltti. Milyarder, Berkshire'ın Nisan 2022'deki yıllık toplantısında hissedarlara, düzenleyicilerin Activision'a hisse başına 95 dolar değer biçen birleşmeyi onaylayıp onaylamayacağını bilmediğini, ancak "bildiğimiz bir şey varsa o da Microsoft'un paraya sahip olduğudur" dedi.

Arbitraj, farklı piyasalarda işlem gören aynı menkul kıymetin, paranın veya değerli madenin fiyatının farklı olması durumunda eş zamanlı olarak düşük fiyatlı piyasadan alınıp yüksek fiyatlı piyasada satılarak risksiz kar elde etmeyi tanımlıyor. Bu ürünler, altın gibi değerli maden veya hisse senedi gibi menkul kıymet olabilir. Buradaki amaç, tamamen risksiz bir şekilde kar elde etmek.

Satışlar sonrası Berkshire'ın kalan Activision hissesi 14.658.121'e düştü. Bu rakam tam olarak Buffett satın almaya başlamadan önceki büyüklüğünde ve bu da arbitraj bahsinden çıktığını gösteriyor.

Buffett'ı terse düşüren gelişmeler

Buffett oyunu tamamen Microsoft'un Activision'ı satın alamayacağı senaryosuna göre kurarken gelişmeler pek Buffett'ın istediği gibi olmadı.

Öncelikle San Francisco'daki ABD Bölge Yargıcı Jacqueline Scott Corley'nin ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun birleşmenin bulut oyunları, konsollar ve abonelik hizmetlerindeki rekabete zarar vereceği yönündeki iddialarını reddetmesinin ardından Activision hisseleri 11 Temmuz'da yüzde 10 artışla 90,99 dolara yükseldi.

İngiltere'nin rekabet düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Kurumu da birleşmeye karşı çıktı, ancak anlaşmazlıklarını çözmek için daha fazla zaman tanımak amacıyla Microsoft'un itirazını durdurmayı kabul etti.

Berkshire'ın merkezi Omaha, Nebraska'da bulunuyor. Ayrıca BNSF demiryolu ve Geico araba sigortası gibi düzinelerce işletmenin yanı sıra Apple ve Bank of America gibi hisse senetlerinin de sahibi.