20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

İçinden panik çıkan zarflar

National Geographic’in yeni dizisi Salgın: Şarbon (The Hot Zone: Anthrax), 11 Eylül’den sonra ABD çapında paniğe neden olan zehirli şarbon saldırılarını ve sonrasını konu alıyor
İçinden panik çıkan zarflar
The Hot Zone antolojisinin ilki Ebola’yı konu almıştı. Altı bölümlük Salgın: Şarbon’da ise polisiye bir anlatım tercih edilmiş. Lost’tan tanıdığınız ünlü aktör Daniel Dae Kim şarbon saldırısını durdurmak için harekete geçen FBI ajanı Matthew Ryker’ı, Scandal’dan hatırlayacağınız Tony Goldwyn ise saldırıların faili bilim insanı Bruce Ivins’i canlandırıyorlar. Salgın: Şarbon, 5 Aralık Pazar akşamı 21.00’de National Geographic’de yayınlanacak. Defne Akman gerçek bir olayı konu alan dizinin yapımcıları ve başrol oyuncuları ile görüştü.

“Ryker bu suçu aydınlatmak için yaşadı”

Daniel Dae Kim (FBI Ajanı Matthew Ryker) • O zamanlardaki teşkilatın işleyişini ve Asyalı-Amerikalı bir ajanın nelerle karşılaştığını anlamak için eski ve yeni FBI ajanlarından danışmanlık aldım. • 2001’den bu yana birçok şey değişmekle birlikte bazı şeyler aynı kaldı. Çoğu ülke bizi birleştiren ve aynı zamanda ayrıştıran benzer deneyimler yaşadı. 11 Eylül saldırıları yaşandığında kendimi gerçek anlamda ülkemle birleşmiş hissediyordum. Ardından yabancı düşmanlığı başladı ve insanlar ayrı düştü. Bu anlamda günümüzle birçok paralellik var. Bu olaylar yaşandığında Amerika’da endişe hakimdi. • Canlandırdığım karakter, inatçı ve ısrarlı. Belki en akıllı ve karizmatik insan olmayabilir. Ama hepsinden daha çok çalışan o. Matthew Ryker o suçu çözmek için yaşadı. • Sonuçlara atlayamayız. Bir suçlunun neye benzediğine dair belirli bir fikriniz olabilir ama soruşturma yürütülmesinin bir nedeni var. Varsayımlar düşmanınızdır.

“Ivins ruhsal bozukluğu olan bir bilim insanı”

Tony Goldwin (Bruce Ivins) • Bruce Ivins ruhsal bozukluğu olan bir bilim insanıydı. Paranoya ve güvensizlik onu esir almıştı. Öfkeli bir benlik söz konusuydu. Belki kendini Tanrı’ya hizmet eden bir insan olarak görüyordu ve değerinin bilinmediğini düşündü. • Muazzam bir empati becerisi olduğuna ve her şeyi fazlasıyla hissettiğine inanıyorum. Bu onun antisosyal ve kendi kendine zarar veren biri olmasına yol açtı. Kendini bir şekilde çoğunluğun iyiliği için bir şeyler yaptığına inandırdı. İnsanların dikkatini çekecek ve hayatını adadığı işin önemini anlamalarını sağlayacaktı. • Bruce yüce gönüllü, ilgi çekmek isteyen insanların biraz boş bulduğu ama içinde şeytanları olan bir insandı. Özellikle kadınlar tarafından görülmek, sevilmek ve kabullenilmek istiyordu. •  Kimi meslektaşları onun böyle şeytani bir suç işleyebileceğine inanamadılar. Ancak ne yazık ki deliller bunu yaptığını gösteriyor.

“Biyolojik terörizmin farkına vardırdı”

Brian Peterson • Pandemi kendinizden, komşularınızdan ne derece sorumlu olduğunuz konusunu gündeme getirdi. 2001’de yaşanan şarbon saldırılarının biyolojik terörizm hakkında farkındalığa yol açtığını söyleyebilirim. • Özellikle FBI soruşturması ve bilimsel verilerin defalarca sağlamasını yaptık. Hikayenin hangi kısmını anlatacağımıza karar vermek zordu.

“Dünyanın en tehlikeli mikrobu”

Kelly Souders • Bu, dünyanın en tehlikeli patojen mikrobunun masum insanların üzerine salıverilmesini anlatan korkunç bir hikaye. • Benim için başlangıçtaki o gizem havasını yaratmak çok önemliydi. Seyirci tam yakaladım derken işler başkalaşıyor. Gerçekler ve anlatım sürekli değişiyor. • Olay patladığında korku hakimdi. Tüm ülke her türlü saldırıdan korkuyordu. İnsanlar evlerine gelen mektupları bile korkarak açtılar. 5 Aralık’tan itibaren her pazar akşamı saat 21.00’de National Geographic’te...