25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2023 04:35 | Son Güncelleme: 24.03.2023 04:35

İsviçre bankalarının sıcak hafta sonu

Credit Suisse’i devralan UBS, eski rakibinin her birimi için bir plan hazırladı. 3.4 trilyon dolarlık servet yönetimi varlıklarıyla Morgan Stanley’in hemen ardından dünyanın en büyük ikinci özel bankası haline gelebilirler
UBS’in Credit Suisse’i devralma kararının ardından Genç Sosyalistler Partisi üyeleri iki bankanın Zürih’teki binalarının önünde. (Fotoğraf:  AFP vIa Getty Images)
UBS’in Credit Suisse’i devralma kararının ardından Genç Sosyalistler Partisi üyeleri iki bankanın Zürih’teki binalarının önünde. (Fotoğraf: AFP vIa Getty Images)

Owen Walker / Financial Times

UBS’in rakibi Credit Suisse’i kurtarmak için 3.25 trilyon dolar vermeyi kabul etmesinden iki gün sonra yöneticiler riskleri savuşturmaya ve zoraki birleşmenin yararlarını yatırımcılara anlatmaya çalışıyor.
CEO Ralph Hamers Financial Times’a şöyle konuştu: “Anlaşma sadece iki şirketi bir araya getirmekten ibaret değil. Daha büyük bir UBS inşa etmeye çalışıyoruz.”

Kurtarma hamlesi bugün itibarıyla 120 bin personeli ve 5 trilyon dolar varlığı bulunan UBS’i varlık bakımından dünyanın en büyük dördüncü bankası yapıyor. Öte yandan kurtarmanın UBS yöneticilerinin dikkatini dağıtacağı yönünde kaygılar var. Ancak yöneticiler anlaşmayı zorla yapmadıklarını, devir sayesinde bankanın hisse başı kazançlarının en geç 2027’de artacağını söylüyor.

Geçen hafta piyasa değeri 7.5 milyar dolar olan bir işletme için çok düşük bir fiyat ödediklerine ve İsviçre hükümetinin taahhüt ettiği 100 milyar İsviçre franklık (108 milyar dolar) likidite garantisine vurgu yapıyorlar.

Citigroup’tan analist Andrew Coombs’a göre UBS 3.4 trilyon dolarlık servet yönetimi varlıklarıyla Morgan Stanley’in hemen ardından dünyanın en büyük ikinci özel bankası haline gelebilir.

Banka Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’daki en büyük aktör olmanın yanı sıra Credit Suisse’in Brezilya departmanının katkısıyla Latin Amerika’da da ilk sıralara yerleşecek.