Owen Walker / Financial Times
UBS’in rakibi Credit Suisse’i kurtarmak için 3.25 trilyon dolar vermeyi kabul etmesinden iki gün sonra yöneticiler riskleri savuşturmaya ve zoraki birleşmenin yararlarını yatırımcılara anlatmaya çalışıyor.
CEO Ralph Hamers Financial Times’a şöyle konuştu: “Anlaşma sadece iki şirketi bir araya getirmekten ibaret değil. Daha büyük bir UBS inşa etmeye çalışıyoruz.”
Kurtarma hamlesi bugün itibarıyla 120 bin personeli ve 5 trilyon dolar varlığı bulunan UBS’i varlık bakımından dünyanın en büyük dördüncü bankası yapıyor. Öte yandan kurtarmanın UBS yöneticilerinin dikkatini dağıtacağı yönünde kaygılar var. Ancak yöneticiler anlaşmayı zorla yapmadıklarını, devir sayesinde bankanın hisse başı kazançlarının en geç 2027’de artacağını söylüyor.
Geçen hafta piyasa değeri 7.5 milyar dolar olan bir işletme için çok düşük bir fiyat ödediklerine ve İsviçre hükümetinin taahhüt ettiği 100 milyar İsviçre franklık (108 milyar dolar) likidite garantisine vurgu yapıyorlar.
Citigroup’tan analist Andrew Coombs’a göre UBS 3.4 trilyon dolarlık servet yönetimi varlıklarıyla Morgan Stanley’in hemen ardından dünyanın en büyük ikinci özel bankası haline gelebilir.
Banka Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’daki en büyük aktör olmanın yanı sıra Credit Suisse’in Brezilya departmanının katkısıyla Latin Amerika’da da ilk sıralara yerleşecek.