28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 15:47 | Son Güncelleme: 13.06.2023 16:47

AP babalar günü için önerdi: Evde lahmacun nasıl yapılır?

Associated Press muhabiri Christopher Kimball, babalar günü için sürpriz bir öneri olarak lahmacun tarifi paylaştı. İyi bir lahmacunun standartlarını evde tutturmanın zor olduğunu belirten Kimball, evde yapılabilmesi için tarifi kolay hale getirdi
AP babalar günü için önerdi: Evde lahmacun nasıl yapılır?

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) babalar günü için sürpriz bir akşam yemeği önerisi olarak lahmacun tarifi paylaştı. Türkiye'de popüler bir yermek olduğu belirtilen lahmacunun baharatlı bir kıyma, domates, biber ile kağıt inceliğinde açılmış bir hamurla yapıldığı aktarıldı. AP muhabiri Christopher Kimball, oldukça lezzetli bulduğu bu yemeği İstanbul'da denediğini yazdı. Lahmacunun pizza gibi geniş bir kültürde yer ettiği vurgulanan yazıda, iyi bir lahmacun yapımı için titiz standartlar olduğu da kaydedildi. Kimball, bu standartların malzemeleri irice doğramak, hamuru ustalıkla elde açmak ve sıcak bir fırında dakikalarca pişirmek olduğunu yazdı. 

Bu standartlara sahip bir lahmacunu Babalar Günü'nde özel bir şeyler yapmak isteyen çocuklar için evde hazırlamanın zor olduğunu belirten Kimball, tarifi Cook What You Have adlı bir kitap için biraz değiştirdi. Kimball tarifte ev yapımı hamur yerine pita ekmeği kullandı. Tarife göre hazırladığınız kıymayı mutfak robotundan geçirip pidenin üzerine yayın ve ardından sıcak fırında pişirin. Kimball, yanında limon dilimleriyle servis ettiğiniz de lahmacunun yarım saat içinde biteceğini yazdı. 

Et karışımını robottan geçirirken aşırıya kaçmayın, aksi takdirde et sertleşebilir. Sadece iyice karışınca birkaç kez karıştırın. İsterseniz servis ederken üzerine taze otlar serpebilir ve biraz yoğurt gezdirebilirsiniz.

Hazırlama süresi: 30 dakika

Malzemeler:

Dört adet pita ekmeği

1 küçük soğan (İri doğranmış)

Yarım çay bardağı közlenmiş kırmızı biber

2 yemek kaşığı domates salçası

2 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 buçuk çay kaşığı kimyon

¾ çay kaşığı kırmızı pul biber

Tuz ve karabiber

300 gram dana kıyma veya kuzu kıyma

Nasıl yapılır?

Fırını 260 derecede ısıtın. Pide ekmeklerini 2 kenarlı fırın tepsisine dizin; bir kenara koyun. Bir mutfak robotunda soğanı ince kıyılana kadar yaklaşık 5 kez çekin. Közlenmiş biberleri, domates salçasını, kırmızı biberi, kimyonu, pul biberi, tuzu ve karabiberi ekleyin. İyice karışana kadar robottan geçirin. Daha sonra kıymayı ekleyin ve sadece karışana kadar, 3 veya 4 kez yeniden robottan geçirin.

Kıyma karışımını ekmeklere eşit olarak bölüştürün. Pidelerin kenarları altın sarısı kahverengi olana ve etler renk alana kadar, fırın tepsisini döndürerek 8 ila 10 dakika pişirin. Birkaç dakika soğutun, ardından bir kesme tahtasına aktarın ve dilimler halinde kesin.