22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2023 09:36 | Son Güncelleme: 30.12.2023 10:58

The Guardian yazdı: Hazır noodle'lar dünyayı nasıl ele geçirdi?

Özellikle hızlı hazırlanmasıyla dikkat çeken hazır noodle'lar gelişmekte olan ülkelerde favori ucuz yemek haline geldi. Ancak beslenme uzmanları yüksek tuz oranı nedeniyle insanları uyarıyor
The Guardian yazdı: Hazır noodle'lar dünyayı nasıl ele geçirdi?

Hazır noodle'ların popülaritesi gelişmekte olan ülkelerde hızla yayılıyor. Özellikle Afrika, Güney Amerika ve Asya gibi noodle'ın geleneksel olarak tüketilmediği bölgelerde büyük bir yükseliş var. Bu durum tipik olarak hazır noodle'ların içerdiği yüksek tuz seviyeleri nedeniyle özellikle kalple ilgili hastalıkların artışına ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi. 

Nijerya'nın düşük gelirli bir banliyösü olan Muhsin'de yaşayan ve The Guardian'a konuşan 23 yaşındaki Remilekun Oguntoye hazır noodle'lardan günde iki paket tükettiğini söyledi. İki 70 gramlık paket yaklaşık 2 bin 352 mg sodyum içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiye ettiği günlük miktardan yaklaşık yüzde 118 fazla. 

Talep yüzde 100'ün üzerinde arttı

Ancak uygun fiyat, lezzetli tat ve rahatlığın cazibesine kapılan tüketiciler, etiketleme konusundaki zayıf düzenlemeler nedeniyle ilgili sağlık sorunlarından genellikle habersiz. Müşterilerine ortalama bir günde üç kutu paket erişte satan Titilayo Taiwo, "Bu oldukça popüler bir yemek" dedi. Japonya merkezli Dünya Hazır Erişte Birliği'nin verilerine göre, 2018 ve 2022 yılları arasında Afrika'nın açık ara en büyük hazır noodle tüketicisi olan Nijerya'da talep yüzde 53 artarak 1,82 milyar porsiyondan 2,79 milyar porsiyona çıktı. Kenya gibi ülkeler çok daha küçük bir müşteri tabanına sahipken, aynı dönemde buradaki talep yüzde 160 oranında artarak 50 milyondan 130 milyon porsiyona ulaştı. Ayrıca Kolombiya'da yüzde 150, Mısır'da ise yüzde 110 oranında arttı.

K-pop etkisi

Uygun fiyat ve kolaylık, özellikle Covid pandemisi ve hayat pahalılığı krizi gibi kriz dönemlerinde, gıdanın kalıcı küresel büyümesinin anahtarı oldu. Dünya Hazır Erişte Birliği'ne göre hazır noodle'lardan geçen yıl 121,2 milyar porsiyon tüketildi ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artış gösterdi. Kore pop kültürünün popülerliği de zengin ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki orta sınıflar arasında Kore gıdalarına olan talebi artırdı. Güney Kore tarafından Kasım ayında açıklanan verilere göre ülke bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 25'lik bir artışla 785 milyon dolarlık (618 milyon sterlin) rekor hazır noodle ihraç etti.

Hazır erişteler, pişirme süresini kısaltmaya yardımcı olmak için normal eriştelere göre daha yüksek oranda tuz içerir. Ayrıca, sunulan baharat paketlerinde de tuz yoğun olarak bulunuyor. 10 ülkede 765 hazır erişte ürününün içeriğini analiz eden 2017 tarihli bir çalışma, tuz seviyelerinin bir yetişkinin günlük tuz alımının yüzde 35'inden yüzde 95'ine kadar geniş bir aralıkta olduğunu ortaya koydu. Orta gelirli ülkelerdeki hazır noodle'lar, yüksek gelirli ülkelere kıyasla belirgin şekilde daha yüksek tuz içeriğine sahip.

Nijerya'da pazara, burada kendi kentsel mutfak kültürünü oluşturmuş olan Endonezya markası Indomie hakim. Nijerya, Indomie fabrikalarına sahip ilk Afrika ülkesi ve markanın tüm satıcılarının neredeyse her banliyöde, her sokakta bulunan kendine özgü bir büfesi var. Indomie noodle'ları başarılı bir pazarlama kampanyası sayesinde Nijerya'da genç neslin vazgeçilmezi haline gelmiş olsa da pazara giren ilk marka değildir. Hindistan'da popüler olan Maggi, Nestlé'ye ait bir ürün. 

Indomie'nin stratejisi

Nijerya'da popüler bir yemek eleştirmeni olan Opeyemi Famakin, "Maggi noodle yetişkinleri kazanmaya çalıştı ve fena halde başarısız oldu. Indomie bu hatayı gördü ve farklı bir strateji izledi. Çocukların peşinden gidin. Onları küçükken yakalayın ki sizinle birlikte büyüsünler ve sadık kalsınlar" ifadelerini kullandı. 

Nijerya'daki Y kuşağı Indomie yiyerek büyüdü. Onlara iki dakikalık pişirme süresi satıldı. Famakin, Nijerya'da hiçbir yemeği iki dakika kadar hızlı bir şekilde pişmediğini söyledi. Reklamlar Çin, Endonezya ve Vietnam'dan daha az tüketen, yerleşik bir pazar olmasına rağmen talebin hızla artmaya devam ettiği Hindistan'da da kilit rol oynadı.

Hindistan'daki Kamu Yararına Beslenme Savunuculuğu (Napi) kuruluşunun bir üyesi olarak gıda ürünlerinin besleyiciliğini araştıran Nupur Bidla'ya göre Maggi Nijerya pazarını ele geçirememiş olabilir ama Hindistan'da neredeyse her yerde bulunuyor. Bidla, "Köylerde, uzak dağlık bölgelerde her yer var. Orada sebze bulamayabilirsiniz ama Maggi'yi bulabilirsiniz" dedi.