27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 02:11 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Kitap satmaktan fazlasını yapanlar!

Online kitap satış siteleri arasında kıyasıya rekabet sürerken sektöre her gün yeni aktörler katılıyor. Siteler geleneksel satışın ötesinde projeler üreterek öne çıkmaya çalışıyor
Kitap satmaktan fazlasını yapanlar!
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin raporuna göre 2020’de perakende kitap pazarı yüzde 11,26’lık düşüşle 7.855 milyon TL’ye geriledi. Toplam satışta böyle bir küçülme yaşanırken, şartların da etkisiyle internet satışında büyük yükseliş yaşandı. Kültür yayınlarında ve akademik yayınlarda çevrimiçinin payı yaklaşık yüzde 65 seviyesine geldi.  

İnternetin payı yüzde 36.17

Genel olarak yayıncılık sektörünün satışlarının yüzde 36,17’si internet üzerinden gerçekleşiyor. Çevrimiçi satış siteleri arttıkça, farklılaşmak da önem kazanıyor. Son dönemde rekabet yarışına katılanlardan bazıları, kitap satmaktan fazlasını yapıyorlar. İşte birkaç örnek...

Edebiyat dünyasına yönelik blog hazırlıyorlar

• Epsilon Yayınevi tarafından kurulan Kitap 365, bir de blog hazırlıyor. Edebiyat ve kültür dünyasından haberler, inceleme yazıları ve röportajlardan oluşan blogları Ajan Literer adlı siteden takip edilebiliyor. Ajan Literer yakın zamanda dergi formatında da basılmaya başladı. Geniş bir okur kitlesine ücretsiz ulaşıyor. • Pandemi sürecinde bir önceki yıla göre ay bazında karşılaştırıldığında satışlar yüzde 79 oranında artmış 2020 yılı için en çok satan kategoriler, başta edebiyat olmak üzere sağlık, psikoloji, tarih ve çocuk kitapları. Özellikle pandemi sürecinde roman, çocuk ve boyama kitaplarıyla beraber hobi ürünlerinde artış yaşandığını not düşüyorlar.

Kadın girişimcilere destek 

• Kidega projelerinde ve kampanyalarında kadın girişimcileri destekliyor ve sosyal projelere kitap bağışlarında bulunarak destek oluyorlar.  • Ayrıca zaman zaman Instagram canlı yayınları düzenliyorlar. • Kidega okuyucuları 2020’de en çok nisan, mayıs ve aralık aylarında kitap alışverişi gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre martta yüzde 37, nisanda yüzde 174, mayısta yüzde 49’luk bir artış yaşandı. Toplamda 2020 yılını 20 milyon TL’lik ciroyla kapattılar.

Her ay bir tema üstüne yazılar

• Altı ay önce açılan Tamadres, web sitesinin blog kısmında kültür, sanat ve edebiyat konularında yazılar yayımlıyor, edebiyatçılar ve bilim insanlarıyla söyleşiler gerçekleştiriyor, farklı türden okuma listelerini kitapseverlerin beğenisine sunuyorlar.  • Tematik dosyalarla öne çıkıyorlar. Örneğin mart ayı teması ‘Kadın’dı. Özel bir “Kadın Kitaplığı” oluşturup ziyaretçiler ile paylaştılar. Nisan ayında “Çocuk Kitapları Şenliği”nde ise “çocuk” temasına uygun yazılar, söyleşiler ve “Bana Bir Masal Anlat” adlı video serisi yayımlayacaklar. • Açıldıklarından bu yana klasiklerin ardından kişisel gelişim, felsefe ve psikoloji kitapları en çok satışı elde etmiş. 

Tüm kârını sokak hayvanlarına ayırıyor

• Kitap Koala sokak hayvanları için çalışıyor, tüm karını sokak hayvanlarının tedavisine ayırıyor.  • Kütüphane ihtiyacı olan okullara kitap yardımı ve mama ihtiyacı olan barınaklara mama yardımı organize ediyor. • Pandemi sürecinde e-ticaret satışlarında %50 artış gerçekleşmiş. Okur tercihlerinde klasik edebiyat ağırlıktayken, distopya ve gündeme dair eserlere rağbet artmış. Hobi ürünleri, mandala kitapları, çocuklar için etkinlik kitaplarının satışı ise üç kat arttı.