27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Plajlık satırlar

Yaz tatilleri dinlenme, güneşlenme ve uzun uzun keyif yapmanın yanına bolca kitap eklediğimiz zamanlar olur çoğunlukla. Ancak hacimli ve ‘ağır’ okumalar pek de plaj ruhuyla gitmez. Biz de tatilin tüm hızıyla başladığı bu ayın yeni çıkan kitaplarından en hafif ve rahatlatıcı olanları derledik
Plajlık satırlar
Hülya Çelik

Romantizmseverlere

Kış Yaza Kavuşunca / Emily Henry / Epsilon Yayınevi / Çevirmen: Vedia Akdeniz / Roman / 352 Sayfa İki kırık kalbin, aşk romanı yazarı January Andrews ve edebi kurgu yazarı Augustus Everett’in sevgiyi yeniden kucaklama hikâyesi... Tamamen zıt bu iki karakterin tek ortak özellikleri, yazarlık hayatlarında kendilerini kapana kısılmış hissetmeleri ve sahil kenarında kısa süre yaşadıkları göl evidir.  Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi / Christina Lauren / Yabancı Yayınları / Çevirmen: Bilgesu Yaprak / 264 Sayfa Hazel Bradford, kolay bir kadın olmadığını bilmektedir ve çoğu erkek de şansını denemeye pek hevesli değildir. Josh Im, Hazel’la üniversite zamanlarında tanışmış ve onun en ele avuca sığmaz zamanlarına yakından şahit olmuştur. Uçarı ama temiz kalpli bu kadınla yıllar sonra tekrar karşılaştığında, tepetaklak olmuş hayatına onun sayesinde biraz olsun renk gelir.  Nezaket Kuralları / Amor Towles / Hep Kitap / Çevirmen: Özlem Yüksel / Roman / 374 Sayfa Walker Evans’ın otuz yıl evvel New York metrosunda çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi gezerken yaşadığı beklenmedik bir karşılaşma Katey Kontent’i şaşırtır: Metro vagonunda boşluğa bakan eski bir arkadaşının fotoğrafı… Böylece Katey’nin, yirmili yaşlarındaki ışıltılı New York’a dört mevsimlik geri dönüş hikâyesi başlar. Kusursuz bir dönem hikâyesiyle Towles, filmlerden aşina olduğumuz siyah beyaz Manhattan’ı soluksuz bir kurguyla ve çekici karakterleriyle yeniden ışıltılı hale getiriyor. Renkli Çekmeceli Şifonyer / Olivia Ruiz / Yan Pasaj / Çevirmen: Yurtsay Mıhçıoğlu / Roman / 158 Sayfa Olivia’ya, çocukluğu boyunca içindekiler hakkında türlü türlü hayaller kurduğu, anneannesinin kimseyi yanına yaklaştırmadığı esrarengiz bir şifonyer miras kalır. Artık o çekmecelerde gizlenen ve farklı nesillerden üç mücadeleci kadının kaderini mühürleyen sırrı keşfetme vakti gelmiştir. 

Polisiye - gerilimden vazgeçmem diyenlere

Majorana Kayıp / Leonardo Sciascia / Dipnot Yayınları / Çevirmen: Merih Cemal Taymaz / Roman / 152 Sayfa Leonardo Sciascia bu kitabında bugüne kadar çözülememiş, esrarengiz bir kaybolma vakasının izini sürüyor. Dahi fizikçi Ettore Majorana’nın kayboluşu… Ettore Majorana kayıptır. Annesi dışında herkes intihar ettiğine inanmaktadır. Sciascia, dahi fizikçinin hayatına, çalışmalarına, çalışma tarzına, çevresine, bilim karşısındaki Sicilyalı tutumuna, “garip” karakterine ışık tutarak aydınlatmaya çalışır olup bitenleri. İyi Günde Kötü Günde / Kimberly McCreight / The Kitap / Çevirmen: Berke Kılıç / Roman / 400 Sayfa Avukat Lizzie Kitsakis, geç saatlere kadar çalışırken telefonu çalar. Arayan Rikers’ta bir mahkûm olan, eski arkadaşı Zach’tir ve yardıma ihtiyacı vardır. Karısı Amanda, kumtaşından inşa edilmiş büyüleyici evlerinin merdivenlerinin dibinde ölü bulunmuştur. Zach de birincil şüphelidir ve çaresizdir.  9. Mezar / Stefan Ahnhem / Koridor Yayıncılık / Çevirmen: Halil Semih Barutçuoğlu / Roman / 562 sayfa Soğuk bir kış akşamında İsveç Adalet Bakanı, yürüyüş sırasında iz bırakmadan ortadan kaybolur. Diğer tarafta ünlü bir Danimarkalı TV yıldızının karısı, Kopenhag’ın kuzeyindeki evinde öldürülür. Çok geçmeden bu gizemli cinayetlere yenileri eklenir. Dedektif Fabian Risk ve Dunja Hougaard bu gizemi çözmeye çalışırlarken hiç hayal edemeyecekleri bir kâbusa sürüklenirler.

Biyografi, tarih ve tanıklıklar

Kayıp Diva - Rüçhan Çamay’ın Hayatı / Dilek Yaraş / Kuraldışı Yayınları / Biyografi / 264 Sayfa Türk ses ve sahne sanatçısı ve sinema oyuncusu Rüçhan Çamay’ın hayatını kaleme alan Dilek Yaraş, Çamay’ın en yakınındakilere söz veriyor kitabında.  Madelet / Hüseyin Başusta / Mona Yayınları / Biyografi / 254 Sayfa Madelet Grabbe Başusta’nın ilham verici yaşam hikâyesini bir solukta okurken, genç cumhuriyetimizin kuruluş heyecanına da tanıklık ediyorsunuz. İnatçı, cesur ve lakabı “savaşçı” olan bu genç kadın, sadece gökleri değil yerküreyi de kucaklamış, uzun bir süre yaşadığı Almanya’da evler yaparak, büyük başarılara imza atmış.  Boğaz’ın İnsanları (Boğaziçi’nde Tanıdık Yüzler) / Artun Ünsal / Kırmızı Kedi Yayınları / Biyografi / 288 Sayfa “Görünüşte sıradan” insanların kişisel cevherini keşfetmede keskin bir göz, bunu aktarmada leziz bir kalem Artun Ünsal. Yıllar önce başlattığı ve kendi adıyla anılan bir tür halini alan “sıradan insan portreleri”nde yepyeni bir toplam Boğaz’ın İnsanları. Çeyrek asırdan fazla bir zamandır Çengelköy sakini Ünsal, Üsküdar’dan Paşabahçe’ye yer yer Beyoğlu, Ortaköy ve Beşiktaş’a uğrayarak balıkçısından çiçekçisine, halatçısından dişçisine, kırk dört “sıradan insan” portresi çiziyor bize.

Felsefeden kişisel gelişime düşünmeyi sevenlere

Empedokles - Her Şey Sevgi ve Nefretten Doğar / Hazırlayan: Reha Kuldaşlı / Destek Yayınları / Felsefe / 72 Sayfa Doğanın kitabını okuyarak “ölümsüzlüğün” bilgisine eriştiği düşünülen ve gittiği yerlerde bir “tanrı” gibi hürmet gören, bu bilgiyle salgın hastalıklara çare bulan, fırtınaları dindiren ve tiranlarla savaşarak yurttaşlarının kalbini kazanan Empedokles; bu kitapta Sevgi ve Nefret’in sonsuz devinimindeki yerimizi düşünmeye, yaşarken Nefret’in oyuncağı olmaktan kurtulup yeryüzünde Sevgi’yi hâkim kılabilmek için yapabileceklerimizi değerlendirmeye çağırıyor. Yaşamak Sakinlik İster / Özgür Bacaksız / Destek Yayınları / Kişisel Gelişim / 216 Sayfa Yaşamak Sakinlik İster, insanın ancak yavaşladığında çözümcü, üretken, başarılı, kazançlı ve en önemlisi de sağlıklı olacağını anlatıyor. İhtiyaç duyduğu fırsatları, çareleri, huzuru, güveni, sağlığı, başarıyı ve ilhamı hızın içinde kaybeden çağımız insanına sakinliğin içinde gizlenen çözüm yollarını sunuyor, yavaşlığın bilgeliğine doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru.  Düş Ün Sen / Beliğ A. Güreller / Doğan Novus / Kişisel Gelişim / 424 Sayfa “Bu kitap bir oyun daveti. Okuyup bitirdiğinde kendinle yeniden tanışmış olacaksın” diyen yazar Beliğ A. Güreller, okurunu kendi içinde bir yüzleşme yolculuğuna çıkarıyor. Düş/Ün/Sen sıra dışı, kendimizle ilgili bildiğimizi sandığımız her şeyi alt üst edecek, içimizdeki kodları tek tek deşifre eden bir kitap.