19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Usta Tekin Aral’a saygı duruşu

25-30 yıl önce Gırgır-Fırt’ın yıldız çizerleri yaz başında çıkmaya başlayan aylık dijital çizgi roman dergisi Tarama Ucu’nda bir arada. Dergi, eylülde Arap Kadri ve Salacak Hikayeleri’nin efsane çizeri Tekin Aral’a şapka çıkarıyor
Usta Tekin Aral’a saygı duruşu
Kahraman Çayırlı
Aylık dijital çizgi roman dergisi Tarama Ucu, eylülde Tekin Aral’a bir saygı duruşunda bulunuyor. Derginin yayın yönetmeni Erdal Belenlioğlu ve çizgi romancı Ergün Gündüz ile Tarama Ucu’nu konuştuk. Oluşum hikâyenizden bahseder misiniz? Erdal Belenlioğlu: Gırgır’ın 400 binin üzerinde sattığı altın çağından sonra mizah yayıncılığının grafiği hızla aşağıya doğru indi. Dergiler düşen tirajlarla, reklam veya sponsor desteği olmadan ayakta kalmakta zorlandı. Sonunda dergiler bir bir kapandı, arkadaşlarımız işsiz kaldı. Şu anda sadece Uykusuz ve Leman kahramanca yayınlarına devam ediyor. Bütün çalışma arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz. Sürdürülebilir bir yayıncılık için dijital ortamı soluk alabileceğimiz alternatif bir mecra olarak görüyoruz. Biz bağımsız bir yayınız. Amacımız, okuyucularımızın dergimize abone olmasıyla, onların dayanışmasıyla akıntıya karşı ilerlemek.   Dosya konularınızı seçerken motivasyonunuz neler oluyor? Usta mizahçıları dosya konusu yapıp, biyografileriyle beraber eserlerine, mesleki gelişimlerine örnekler sunarak, gençlere önemli referans olmayı hedefliyoruz. Oğuz Aral,  Galip Tekin, İstanbul Hikayeleri... Eylülde de Tekin Aral.    Bizi hangi sürprizler bekliyor? Bir Oğuz Aral Karikatür Müzesi bir de Oğuz Aral Vapuru projemiz var. Mizahın, karikatürün halkla kucaklaşması için yeni kanallar açmayı hayal ediyoruz. Matbu yayıncılığa geçecek misiniz? Belli aralıklarla derginin basılı halini okuyucuya sunacağız; fiziksel anlamda elden ele dolaşmaya başlaması okurla, amatör yazar çizerle etkileşim anlamında bir başka önemli adım olacak. Şimdiye kadar derginiz için nasıl geri dönüşler aldınız?  Değişik yaş ve deneyimdeki geniş yazar çizer kadrosunu bir araya getirdik. Çok iyi geri dönüş aldık. Genç arkadaşlarımızla buluşabileceğimiz bir “çizgi roman atölyesi” kurmayı hayal ediyoruz. Usta çırak geleceğinin ete kemiğe büründüğü bir alan olacak bu atölye. Gırgır-Fırt ve sonra oradan doğan dergilerin yıldızları yeniden bir aradalar. Nasıl bir ruh var derginizde? Dergimiz ustalarla gençlerin, gelenekselle yeninin harmanlandığı bir dergi. Yıllardır farklı dergilerde birlikte çalıştık. Biz bol sabahlamalı, bol geyikli dergi günlerine aşinayız, salgında bu atmosferden uzak dergi hazırlamak zordu.  Dergiye www.taramaucu.com adresinden abone olabilirsiniz. 

Ergün Gündüz: “Yaşasın Tarama Ucu

“Mizah hayatın ilginç ve anlamsız yönlerini görme, değerlendirme yeteneğidir. Bu yeteneği görselleştiren resim, karikatür, çizimle birleşince dünden bugüne nice eserler, dergiler ortaya çıkmıştır. 80’lerin 90’ların olmazsa olmazları, mizah dergileri idi. Bu furyanın o güzel etkisi tv’lerin, internet iletişiminin çoğalması ile mizahın yer değiştirmesine neden olsa da Tarama Ucu postmodern bir mizah dergisi olarak dijital ortamda yerini aldı. Bol bol okunmalı, gülünmeli ki düşünülmeli....Yaşasın Tarama Ucu, yaşasın çizgi dünyası !”