27 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Yayıncılığın prenses başkanı

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) başkanı, Bodour Al Qasimi, Arap Emirlikleri’nden bir prenses. Ülkesinin en önemli yayıncılarından biri. Aynı zamanda dünya yayıncılığının kadınlar kulübü PublisHer’in kurucusu
Yayıncılığın prenses başkanı
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Bodour Al Qasimi, geçen günlerde İstanbul’da sektörden temsilcilerle bir araya geldi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin organize ettiği toplantıda Al Qasimi IPA’nın salgın döneminde yaptığı çalışmalar ve gelecek günlerle ilgili vizyonlarını özetlediği bir konuşma yaptı, profesyonellerinden Türkiye pazarı ve yakın dönem planlarıyla ilgili bilgi aldı. Türkiye ziyaretinizi neye borçluyuz?  Türkiye’deki yayıncıları daha iyi tanımak, onlarla bir araya gelmek istiyordum. Sektörde neler oluyor, neler yaşıyorlar, hangi sorunlarla boğuşuyorlar öğrenmek istedim.  Türkiye pazarı ile ilgili izlenimleriniz neler?  Türkiye yayıncılık sektörü müthiş canlı. Sorunlar, aşılması gereken zorluklar var ama iyi de bir enerji var, uluslararası fuarlarda hissettiğim şeyi bir kez daha toplantıda hissettim. Birinci elden sahadaki yayıncıları dinlemek çok faydalı oldu, IPA’daki ekibimle paylaşmayı dört gözle bekliyorum. Tüm dünyadaki sorunların ortak olduğunu da bir kez daha anladım. 

Kadınlar kulübü

IPA’nın başında bir kadın, bir prenses. Başkanlığa giden yol zorlu muydu? Doğrusu çok destek aldım. Çoğu kişi tersini düşünecektir ama zamanlama çok doğruydu. Korona zamanlarında dünyadaki ülkelere bakın. Kadın lideri olan ülkelerin diğer ülkelere kıyasla daha iyi yönetildiğini, çok daha iyi gittiğini göreceksiniz. Yeni Zelanda’ya bakın, Almanya’ya bakın. Daha çok iş birliği, daha çok diyalog, daha çok imkan ancak kadın liderlerle gelecek. Böyle düşününce doğru zamanda, doğru yerdeyim.  Kadınlar Kulübü olarak özetleyebileceğimiz PublisHer’i anlatır mısınız?  Kritik kararların alındığı toplantılarda hep tek kadındım ve bundan hiç mutlu değildim. Yayıncılık dünyasının yaratıcı kısmında çok kadın var, çevirmenler, editörler, illüstratörler... Ama yönetim aşamasında, kilit noktalarda kadın sayısı çok sınırlı. Neden uluslararası temsilde yok kadınlar? Bu soruyla yola çıktım, Londra Kitap Fuarı’nda bir networking yemeği düzenledim ve 30’a yakın yönetici kadını bir araya getirdim birkaç yıl önce. Yaşadıkları sorunları anlatmalarını istedim. Erkeklerin “erkekler kulübü” var, networkleri var, kadınlarınsa yok. Bunu oluşturmak istedim. Kısa sürede büyüdü PublisHer. Yeni projemiz yolda, “tersine mentorluk” isimli bir çalışma, gençler eskilere deneyimlerini, yaklaşımlarını aktaracaklar.  Yayıncılığın geleceğini nasıl görüyorsunuz?  Nerede bir hikayeye ihtiyaç varsa orada bir yayıncıya ihtiyaç vardır. Hikayesiz toplum olmaz, su gibi, gıda gibi, barınacak bir çatı kadar temel bir ihtiyaç bu. Şekil değiştiriyor, e-kitap oluyor, sesli kitap oluyor ama hikayeler hep var. Biz de hep var olacağız. Şu da var, yayıncıların bir kısmı çok tutucu. Oysa zaman zamana uyum sağlayabilenlerin zamanı. Ancak uyum sağlayabilenler hayatta kalabilecek. 

Babam ilham kaynağım

Bir prenses olarak tüm algıları yıkıyorsunuz. Sizin rol modeliniz kimdi? Ailem rol modelimdi. Beni bir klişeye, bir kalıba göre büyütmediler. Ne yaparsan yap bir etki yarat ve bu etki olumlu olsun dediler. Özellikle babam en büyük ilham kaynağım. Yazar, akademisyen, araştırmacı, tüm dünyadan sanat eserlerini toplayıp ait oldukları yerlere iade eden bir sanatsever... Hep kitaplar içinde büyüdüm ve bilgiyi eyleme çevirmenin önemini dinledim.

Bodour Al Qasimi kimdir?

  • Sharjah emirliğinin okuma, okuryazarlık ve kültür bakımından bir merkez olarak gelişmesine yönelik çalışmalar yapıyor, emirlik 2019 – 2020 UNESCO Dünya Kitap Başkenti unvanını aldı. 
  • Kalimat Yayıncılık grubunun CEO’su ve kurucusu. Kalimat Vakfı aracılığıyla özellikle mülteciler, çocuklar için binlerce kitap sağlanan pek çok kampanya organize etti. 
  • 2019’da yayıncılık endüstrisinde kadınların kilit fırsatlara daha iyi erişimini sağlamak amacıyla PublisHer’i kurdu. PublisHer sektörde eşitliği, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik eden küresel bir ağ.
  • Afrika Yayıncılık İnovasyon Fonu (APIF)’in başkanı. APIF Afrika’da okuryazarlığı, kitaplara erişimi, yerel yayıncılığı ve kütüphanelerin restorasyonunu destekleme amaçlı bir hibe programı. 
  • 2019 – 2021 döneminde başkan yardımcılığı yaptığı IPA’nın 2021’de başkanı oldu. IPA tarihinin ikinci kadın başkanı. 
  • Sharjah emiri Sultan bin Muhammad Al Qasimi’nin kızı olan Bodour, Forbes’un 200 isimden oluşan Aile İşini Sürdüren En Güçlü Arap Kadınlar listesine 34. sıradan girdi.