27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

İstanbul modayı online izledi

Fashion Week İstanbul'da 38 tasarımcının ilkbahar-yaz 2022 koleksiyonları 29 kısa filmle online sunuldu. Modacıların “şov devam etmeli” diyerek destek verdiği etkinliğin en güzel yanı modanın yolunun sanatla kesişmesiydi. İşte ekran başında gözümüze takılanlar
İstanbul modayı online izledi

Bu yıl 12-15 Ekim'de üçüncü kez dijital olarak gerçekleştirilen Fashion Week İstanbul'un adresi kendi web sitesiydi. 38 tasarımcının ilkbahar-yaz 2022 koleksiyonları 29 kısa filmle sunuldu. Sadece birkaç hafta önce Paris, Milano gibi moda haftalarının fiziksel olarak yapılması modaseverlerin aklına “peki biz neden hala ekran kaşısındayız?” sorusunu getirdi.  Neredeyse tanınan tüm Türk modacıları bir aradadaydı. Normalde Paris’te defile yapan Dice Kayek, koleksiyonlarını Londra’da sergileyen DB Berdan, Fashion Week kapsamı dışında solo defileyi tercih eden Özgür Masur gibi önemli isimler aynı programda yer aldı. Modacıların Fashion Week Istanbul’un devamlılığını sağlamak için bir arada olmaları sektörde önemli bir dayanışma örneğiydi. Tasarımcılar podyumdan uzaklaşıp kısa film çeker gibi oluşturdukları videolarında yedinci sanatın tüm avantajlarını kullandılar. Mesela Arzu Kaprol’un filmi İstanbul’daki Mağlova Kemeri’nde çekilmişti. Kaprol’ün hayata mistik bakışını ilk dakikadan itibaren gösteriyordu. Fondaki ney sesi ve uçuş uçuş elbiselerin ağırlıklı olduğu tasarımları her açıdan görmemizi sağlayan çekimler beğeni topladı.

Güncel meseleler

Hayatını Londra’da sürdüren Deniz Berdan ve kızı Begüm’ün markası DB Berdan’ın şovunda ‘güncel’ bir mesele vardı: Küresel ısınma. 'Ağaçlar Neden Bize Lazım?' sorusu her şeyin önündeydi. Bir ormanda el ele tutuşarak konuşan modellerin üzerinde ise DB Berdan son yıllarda özellikle ağırlık kazanan street Fashion tarzı, teknolojik kumaşlı tasarımları vardı. Programın önemli moda evlerinden Dice Kayek’in şov videosu, sanırım sosyal medyada en çok paylaşılan İstanbul Fashion Week videosu oldu. 18. yüzyıldan kalma bir şato olan the Chateau d’Aunoy ve onun bahçesinde çekilen bu gerilim filminde Ege ve Ayşe kardeşlerin tarzı beyaz sade gömlekler de vardı, kolları volümlü ceketler de. Özellikle şeker renkleri dikkat çekiyordu.  Mehtap Elaidi ise tasarımlarını çocukluğunun Kalamış’ına götüren bir romantik video üzerinden anlattı. Sek sek oynayıp ip atlayan çocuklardan, Yelken Kulubü’nden Boğaz’a kayıkla açılan gençlerden ilham alan bu koleksiyonda kuşya ve kremin ağırlığı hissediliyordu. Elaidi’nin imzası gibi olan tezat renkli şeritler, rahat kesimler de dikkat çeken noktalardı.

İstanbul baş rolde

Bir diğer dikkat çekici video da Tanju Babacan’dandı. Renklerle oynamaya bayılan, fırfırları, asimetrik kesimleri zevkle kullanan Babacan elbette koleksiyonunda da tarzından vazgeçmemişti. İlginç olan videosunda Esra Dermancıoğlu’na balığı ile konuşurken sadeliğin önemini anlatan ve abartıyı yeren bir karakter olarak rol vermesiydi.  Özgür Masur’un Boğaz kenarındaki lüks bir otelde çektiği couture koleksiyonu videosu gelecek yaz davetlerde giyilecek kıyafetlerin bir ön gösterimi olarak kabul edebiliriz. Masur,  bir sanat filmi çekmek yerine tarzını yansıtan drapeleri, tek omuz detayları, canlı renkleri göstermeyi tercih etmişti. Nedret Taciroğlu’nun bulutların üzerinde yürür gibi görünen mankenleri, bol dantelli, abartılı fırfırlı, omuz detaylarıyla dikkat çeken SS22 couture koleksiyonunu sergilediler. Nej ise boş bir havuzun kenarında yürüttüğü modellerinin üzerindeki tasarımlara dikkat çekmek için yan faktörleri en azda indirmişti. Çizgili trikolar, uzun elbiseler, canlı renkler çok iç açıcı görünüyordu. Niyazi Erdoğan, hem kadın hem erkek koleksiyonunu sergilediği videosuna mekan olarak Sabancı Müzesi’nin bahçesini seçmişti. Tasarımlarında cinsiyetin bir önemi olmadığını vurgular gibiydi. Bu yeşil görsellik Nihan Peker’in videosunda da devam etti. Peker renklerle papatyaları hatırlatmakla kalmamış aynı zamanda tasarımlarının kollarında ve eteklerinde boy bol papatya işlemesi kullanmıştı. 

Modaya sanat desteği

Online defilelerin yanı sıra Fashion Week Istanbul’un bir de fiziksel bölümü vardı. Dört günlük moda yolculuğu bir sanat etkinliği ile birleştirilmişti. Fashion Week Istanbul presents Istanbul State of Mind’ın etkinliklerinden Akaretler: Bir İstanbul Apartmanı Akaretler 25-27 numarada gerçekleşti. Bir apartmanın her odası ayrı bir sanat etkinliğinin mekanı oldu. Mesela her gün belli saatlerde gerçekleşen okumalarda oyuncular ünlü modacıların tasarımlarını giydiler. Bir fiziksel etkinlik de Fashion Week Istanbul presents Istanbul State of Mind sergisinin gala yemeğiydi. Etkinlik moda ve sanat dünyasındaki birçok ismi bir araya getirdi. Likör Fabrikası’nda gerçekleşen gala yemeği öncesi, yine aynı alanda bulunan Kerimcan Güleryüz’ün küratörlüğünü üstlendiği sergi izlendi.