25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 10:38 | Son Güncelleme: 18.11.2022 11:29

Taylor Swift satış skandalının ardından Eras Tour biletlerinin satışını iptal etti

Pop yıldızı Taylor Swift beş yıl sonra çıkacağı ilk turne için yapılan ön satış bilet sistemlerini alt üst eden tarihi bir talep gördü. 32 yaşındaki yıldız yaşanan aksaklıklar sonrası turne biletlerinin satışını iptal etme kararı aldı
Taylor Swift satış skandalının ardından Eras Tour biletlerinin satışını iptal etti

Pop yıldızı Taylor Swift, beş yıl sonra ilk turnesinin ön satışının tarihi bir talep görmesi, biletleme sistemlerini zorlaması ve az sayıda boş koltuk bırakması üzerine Cuma günü için planlanan halka açık Eras Tour bilet satışını iptal etti. Ticketmaster yaptığı açıklamada genel satışın iptal edildiğini doğruladı. Bilet satıcısı, iptalin yüksek talep ve bu talebi karşılamak için kalan bilet envanterinin yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

Swift'in bu haftaki ön satışı, Ticketmaster'ın sistemini etkileyen aksaklıklara ve bilet satıcısının gücü konusunda politikacılardan gelen tepkilere rağmen milyonlarca hayranın bilet kapmak için acele etmesiyle rekor kırdı. 

Ne olmuştu?

Şirkete göre, Swift'in 52 konserlik stadyum turnesi için Salı günü iki milyondan fazla bilet satıldı. Bu rakam tek bir günde diğer tüm sanatçılardan daha fazla. Salı günkü ön satış, karaborsacılar yerine gerçek hayranların biletlerde ilk şansı elde etmesini sağlama çabasının bir parçası olarak Ticketmaster'a kaydolan seçkin bir grup insanla sınırlıydı. Site, insanların Swift'in turnesi için bilet alabilecekleri birkaç yerden biriydi. 

Ticketmaster, siteye 3,5 milyar sistem talebi geldiğini ve bunun bir önceki zirvenin dört katı olduğunu söyledi.

 "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir talep"

Live Nation Entertainment Inc. şirketinin Ticketmaster sitesine akın eden hayranlar, bilet şirketini bunalttı, umutlu alıcılar uzun sanal kuyruklarda bekledi, sistemden atıldı ve hata mesajları aldı. Ticketmaster bu hafta başında yaptığı açıklamada tarihte eşi benzeri görülmemiş bir talep olduğunu söyledi.

Ticketmaster Perşembe günü yaptığı açıklamada, ön satışın yalnızca katılmaya davet edilen kişiler için geçerli olmasına rağmen bunun kötü aktörler de dahil olmak üzere başkalarının girmeye çalışmasını engellemediğini söyledi. Ticketmaster açıklamasında "Bot saldırılarının yanı sıra davetiye kodlarına sahip olmayan hayranların şaşırtıcı sayısı sitemizde benzeri görülmemiş bir trafik yarattı" dedi.

Live Nation ve müzik endüstrisinin en büyük güçlerinden ikisi olan Ticketmaster, 2010 yılında birleşti. Canlı etkinlikler için biletlerin çoğunluğunu satıyorlar ve bazı eleştirmenler Ticketmaster'ın fiyatları yükseltmesine ve ekstra ücretler eklemesine izin verdiğini söylüyor. Politikacılar Ticketmaster'ın bir tekel gibi hareket ettiğini ve şirketin teknolojisini geliştirmek için çok az motivasyona sahip olduğunu söyledi. Site bu hafta Swift'in milyonlarca hayranından gelen taleple başa çıkmakta zorlandı.

Politikacıların eleştirileri

Senato antitröst alt komitesi başkanı Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, Çarşamba günü Live Nation İcra Kurulu Başkanı Michael Rapino'ya bir mektup yazarak Ticketmaster'ın çöktüğü ve ücretleri arttırdığı yönündeki haberlerle ilgili ciddi endişeleri olduğunu söyledi. Klobuchar "Ticketmaster'ın birincil bilet pazarındaki gücü, onu genellikle şirketleri yenilik yapmaya iten rekabetçi baskılardan izole ediyor. Bu durum, bedeli ödeyenlerin tüketiciler olduğu dramatik hizmet hatalarıyla sonuçlanabilir" diye ekledi.

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar

Demokrat Partili Klobuchar, Ticketmaster'ın yaşadığı sıkıntıların ABD'nin neden güçlü bir antitröst uygulamasına ihtiyaç duyduğunun bir örneği olduğunu söyledi. Rapino'dan gelecek haftaya kadar şirketin teknolojisini geliştirip geliştirmediğini ve federal gerekliliklerine uyup uymadığını açıklamasını istedi.

Alexandria Ocasio-Cortez

Aralarında Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez (D., N.Y.), Temsilci Ilhan Omar (D., Minn.) ve Beyaz Saray personel şefi Ron Klain'in de bulunduğu politikacılar bu hafta Ticketmaster'ın durumuna tepki gösterdi. Ocasio-Cortez bu hafta başında attığı bir tweet'te "Ticketmaster'ın bir tekel olduğuna dair günlük hatırlatma. Onları parçalayın" dedi.

Swift'in Mayıs ayında üç konser vereceği Tennessee'de, eyaletin başsavcısı Jonathan Skrmetti, ofisinin sitenin bilet satış süreciyle ilgili aldığı şikayetlerden endişe duyduğunu söyledi.  Skrmetti "Bu tür bir pazar payı yoğunluğuna sahip olduğunuzda rekabet eksikliğinin sadece tüketiciler için fiyatları yükseltmekle kalmayıp, aynı zamanda ürünün kalitesini de düşürme riski vardır" dedi. Sektör yöneticileri, Swift'in turnesinin, pandemi dönemindeki kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana bilet sektörünün en büyük sınavlarından birini oluşturduğunu söyledi.

Bilet fiyatları neden dudak uçuklattı?

Ticketmaster, Swift'in ABD stadyum turnesi için koltukları 49 ila 449 dolardan satıyor ve bazı VIP paketleri 899 dolara kadar çıkıyor. Ticketmaster'a göre dinamik fiyatlandırma, havayolu şirketlerinin ücretleri ayarlamasına benzer şekilde biletleri talebe göre ayarlıyor. Bu özellik, fiyatları yükselttiği için taraftarları hayal kırıklığına uğrattı. Swift'in daha önce de kullandığı Verified Fan programı, hayranları biletler satışa çıkmadan haftalar önce kayıt olmaya teşvik ediyor ve onlardan isim, e-posta ve telefon numaralarını vermelerini istiyor.

Ticketmaster, Verified Fan programının nasıl çalıştığına dair kesin detayları açıklamıyor. Program hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, bilet şirketi kendi satış kayıtlarının yanı sıra sosyal medya geçmişi gibi kamuya açık verileri de inceleyerek olası alıcıların kimliklerini doğruluyor. Meşru kabul edilenlere, sadece taraftarlara özel bir ön satışta biletlere erişmelerini sağlayan kodlar gönderiliyor.