20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 17.11.2022 20:20 | Son Güncelleme: 17.11.2022 20:39

Taylor Swift rekor kırdı: Ticketmaster’da bir günde 2 milyon bilet satıldı

Taylor Swift, son albümü Midnights'tan sonra rekor kırmaya devam ediyor. ABD'li şarkıcının beş yıl sonraki ilk konser turu için bir günde 2 milyon bilet satıldı. Biletlerin satışını yapan Ticketmaster ise sitenin çökmesi ve bot saldırıları sonrası politikacıların tepkisini çekti
Taylor Swift rekor kırdı: Ticketmaster’da bir günde 2 milyon bilet satıldı

Taylor Swift'in beş yıl aradan sonra ilk konser turunun ön satışları, Ticketmaster'ın sistemini etkileyen aksaklıklara ve politikacıların bilet satıcısının gücüyle ilgili tepkilerine rağmen satış rekorları kırdı. Şirkete göre Swift'in 52 günlük turu için salı günü iki milyondan fazla bilet satıldı. Ünlü sanatçı, tek bir günde diğer tüm sanatçılardan daha fazla bilet satışı elde etti. 

Site çöktü

Salı günü gerçekleştirilen ön satış, biletlerin karaborsaya düşmesini engellemek amacıyla sadece Ticketmaster’a kayıtlı olan seçilmiş insanlara açıldı. Site, Swift'in Eras Turu için bilet satın alabileceğiniz birkaç yerden biriydi. Hayranlar siteye bir anda akın etti ve sitenin çökmesine neden oldu. Sitede uzun süre bekleyen hayranlar, hata mesajlarıyla karşılaştı. Şirket, bu haftanın başlarında yaptığı açıklamada tarihsel olarak benzeri görülmemiş bir taleple karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Bugün Ticketmaster, ön satışın yalnızca kaydolan ve davet edilen kullanıcılara açık olmasına rağmen, kötü niyetli kullanıcılar da dahil olmak üzere sitedeki yoğunluğu önleyemediğini söyledi. Açıklamada, “Şaşırtıcı sayıda bot saldırısı ve davet kodlarına sahip olmayan hayranlar, sitemizde benzeri görülmemiş bir trafiğe neden oldu” denildi. 

Tekelleşme suçlaması

Müzik endüstrisindeki en büyük güçlerden ikisi olan Live Nation ve Ticketmaster, federal düzenleyicileri onayıyla 2010 yılında birleşti. ABD’de canlı etkinlikler için biletlerin çoğu bu platformlar üzerinden satılıyor. Ancak bu nedenle platform, fiyatları artırmak ve ekstra ücretler koymakla suçlanıyor. 

Politikacılar, Ticketmaster'ın bir tekel gibi davrandığını ve şirkete teknolojisini geliştirmek için çok az motivasyon bıraktığını söyledi. Site, bu hafta milyonlarca Swift hayranının talebiyle başa çıkmakta zorlandı. Senato antitröst alt komitesi başkanı Minnesota Senatörü Amy Klobuchar Çarşamba günü Live Nation'ın CEO'su Michael Rapino'ya bir mektup yazarak, Ticketmaster'ın çöktüğü ve ücretleri artırdığına dair raporlar hakkında ciddi endişeleri olduğunu belirtti.

Klobuchar, “Ticketmaster'ın birincil bilet pazarındaki gücü, onu tipik olarak şirketleri yenilik yapmaya iten rekabetçi baskılardan uzaklaştırıyor. Bu, tüketicilerin bedelini ödediği hizmetin başarısızlıklarıyla sonuçlanabilir” diye ekledi. Bir Demokrat olan Klobuchar, Ticketmaster'ın yaşadığı sıkıntıların, ABD'nin neden güçlü antitröst yaptırımlarına ihtiyaç duyduğunun bir örneği olduğunu söyledi ve Rapino'dan önümüzdeki haftaya kadar şirketin teknolojisini geliştirip geliştirmediğini ve federal antitröst gerekliliklerine uyup uymadığını açıklamasını istedi.

Pandemiden sonra endüstrinin en büyük sınavı

Endüstri yöneticileri, Swift'in turunun, pandemi dönemi kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana bilet endüstrisinin en büyük sınavlarından birini oluşturduğunu söyledi. Ticketmaster, Swift'in ABD stadyum turu için koltuklarını 49 dolardan 449 dolara satıyordu ve bazı VIP paketleri 899 dolara kadar çıkıyordu. Şirket, milyonlarca insanın bilet almaya çalıştığını söyledi.

"Daha iyi yönetilebilirdi"

Ticketmaster'ın ön satışı Salı günü başladı ve genel satış Cuma günü başlayacak. Hayranların, ön satışa erişebilmek için Ticketmaster'a önceden kaydolması gerekiyordu. Bazı endüstri yöneticileri ve hükümet yetkilileri, ön satışın daha iyi yönetilebileceğini söyledi. Onlar ve hayranlar, Ticketmaster'ın aynı anda bilet satın almaya çalışan hayranlara kaç tane kod gönderildiğini bildiğini vurguladı. 

Tennessee savcısı soruşturma başlattı

Ticketmaster'ın rakibi SeatGeek, Swift'in Teksas, Arlington, Glendale ve Arizona'daki şovları için bilet satıyordu. Şirket, sitesinde hayranların bir koltuk bulmak için uzun süre beklediklerini söyledi. Swift'in Mayıs ayında üç konser gerçekleştireceği Tennessee'de eyalet başsavcısı Çarşamba günü, Ticketmaster hakkında bir soruşturma başlattığını söyledi. Jonathan Skrmetti, ofisinin sitenin bilet satış süreciyle ilgili şikayetler aldığını söyledi. Skrmetti, “Rekabet eksikliği sadece fiyatların artması değil kalitenin düşmesi riskine de neden olur” dedi. 

Ticketmaster'ın ön satışı sırasında koltuklarını güvence altına alamayan hayranlar, yeniden satış sitelerini deneyeceklerdir. Örneğin bilet pazarı StubHub'da, Swift'in New Jersey'deki MetLife Stadyumu'ndaki sahnesinin yanındaki koltuklar Perşembe sabahı 76 bin dolara satılıyordu.