26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2022 12:05 | Son Güncelleme: 13.12.2022 13:20

Taylor Swift'in Shake It Off şarkısı çalıntı mı tartışması bitti

11 Grammy ödüllü Amerikalı şarkıcı Taylor Swift'in, Shake It Off için 5 yıldır verdiği hukuk mücadelesi sessiz sedasız bitti. Şarkının Playas Gon’ Play'den çalıntı olduğu iddiasıyla açılan dava anlaşma ile kapandı. Ancak hukuki sorunun nasıl çözüldüğü şimdilik belirsiz
Taylor Swift'in Shake It Off şarkısı çalıntı mı tartışması bitti

Her şey söz yazarları Sean Hall ve Nathan Butler'ın; 2017'de Taylor Swift'i, 3LW Grubu'nun 2001 tarihli şarkısı Playas Gon Play’in telif hakkını ihlal etmekle suçlamasıyla başladı. İki isim, Swift'in 1989 adlı albümünde yer alan Shake It Off ile eserleri arasındaki söz benzerliğini (players gonna play ve haters gonna hate ifadeleri aynı) örnek göstererek tazminat talep etti. 33 yaşındaki şarkıcı şarkıcının güçlü argümanlarına rağmen açılan dava 5 yıl sonra bitti. 

Taraflar arasındaki anlaşmazlığın durumu belirsiz

ABD Kaliforniya Bölge Mahkemesi Yargıcı Michael W. Fitzgerald dün davayı reddeden bir karar imzaladı. Kararda, "Tarafların mutabakatı uyarınca, bu dava bütünüyle reddedilmiştir" ifadeleri yer aldı.  Konunun Swift, Hall ve Butler arasında nasıl çözüldüğü hala belirsiz. 2017 yılında söz yazarları tarafından açılan davada,  Swift'in, müzik yazarlığı endüstrisinde genellikle standart olan uygulamanın aksine, şarkılarından dizeleri izinsiz ya da kaynak göstermeden kullandığı iddia edildi. Swift'in şarkısı kendisi ve aynı zamanda davada sanık olarak yer alan yapımcılar Max Martin ve Shellback tarafından yazıldı.

Shake it Off şarkısı "Cause the players gonna play, play, play, play/And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate" nakaratını içeriyor. Playas Gon Play ise "Playas they gon' play/And haters they gonna hate" sözlerini içeriyor. 

Sözleri daha önce hiç duymadığını söyledi

Beş yılı aşkın süredir devam eden davada pek çok değişiklik yaşandı. Dava 2018 yılında reddedildi ancak ertesi yıl bir temyiz mahkemesi tarafından tekrar açıldı. Geçen yıl ise Swift'in davayı reddetme talebi karşılıksız kaldı. Swift'in avukatı, iki şarkıda da kamu malı olan ve birbiriyle yaygın olarak ilişkilendirilen kelimelerin kullanıldığını savunmuştu. Ağustos ayında mahkemeye yaptığı bir açıklamada Swift, Playas şarkısının sözlerini çocukken hiç duymadığını yazdı. Pennsylvania'daki okulunda ve Hendersonville, Tenn'deki lisesinde diğer çocuklar tarafından kullanılan ifadeleri kullanarak şarkıyı yazdığını belirtti.

Swift yaptığı açıklamada, "Bu ifadeler, oyundan nefret etme, oyundan nefret et, sakin ol ve söyle gibi yaygın olarak kullanılan diğer sözlere benziyordu" dedi. Nefret edenler nefret edecek ifadesi 2013 yılında, Shake it Off şarkısını yayınlamadan önce çok yaygındı. Swift mahkeme ifadesinde bir Urban Outfitters mağazasından satın aldığı, üzerinde bu sözlerin yazılı olduğu bir kıyafet giydiğini söyledi.