18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 24.12.2022 22:05

37. paralelin kuzeyine D vitamini

37. paralelin kuzeyindeki ülkelerde kış aylarında güneş yüzünü yeterince göstermediği için UVB ışınları zayıf kalıyor. 36-42 kuzey paralelinde olan Türkiye, o ülkelerden biri. Bu nedenle gün ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini takviyesi almakta fayda var
37. paralelin kuzeyine D vitamini

The New York Times

D vitamini cildin ultraviyole B güneş ışını almasından sonra sentezleniyor ve kalsiyum emilimi, kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalması için hayati öneme sahip. Eksikliği çok yaygın ve kemiklerin yumuşak, zayıf ve kırılgan hale gelmesine yol açıyor. D vitamini seviyeniz enflamasyon, otoimmün hastalık riski, kalp sağlığı ve bilişsel işlev üzerinde de etkili.
Açık tenli ve sağlıklı insanların çoğu yaz aylarında yüz, kol ve bacaklarının öğle vaktinde 10 dakika kadar güneş ışığına maruz kalmasıyla yeterli D vitamini üretebiliyor. Melanin miktarı daha fazla olan yani daha koyu tenli kişiler ise D vitamini sentezi için güneşte daha uzun süre kalmalı. Ancak 37’nci paralelin kuzeyinde yaşıyorsanız kış güneşi aynı etkiyi yapamıyor (Oksijen’in notu: 36-42 kuzey paraleli arasında yer alan Türkiye de bu bölgelerden biri.) Çünkü soğuk geçen aylarda güneş yüzünü yeterince göstermediğinden UVB ışınları zayıf kalıyor.