19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2022 10:17 | Son Güncelleme: 21.03.2022 10:28

4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

The New York Times muhabiri, 4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeleri yazdı
4 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

Ron DePasquale  / The New York Times

Mariupol şehri yetkililerine ve görgü tanıklarına göre, Rus kuvvetleri stratejik limana yönelik bombardımanlarını genişletti ve binlerce sakini zorla sınır dışı etti. Ukrayna, bugün sabah 5'e kadar Mariupol şehrini teslim etme talebini reddetti.

Rus birlikleri doğu cephelerinden ilerliyor

Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereschuk, Ukrainska Pravda'ya ülkesinin Rusya'nın teslim olma talebini reddettiğini söyledi. Rusya'ya, Mariupol'da çok az yiyecek ve su ile mahsur kalan binlerce sivilin kaçabilmesi için insani bir koridor açması çağrısında bulundu. Askeri uzmanlar savaşın güncel durumunu kanlı bir çıkmaz olarak tanımlıyor. Rus birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde mevkilerini kaybederken, doğu cephelerinde ilerliyor.

Uzun menzilli füzelerle siviller hedef alınıyor

Ukrayna, Rusya'nın üstün insan gücüne ve silahlarına rağmen kara harekâtını savuştururken, Rusya uzun menzilli füzelere giderek daha fazla yöneliyor ve sivilleri hedef alıyor.

Mariupol'da hafta sonu durum daha da kötüleşti

Mariupol, Rus vahşeti ve öfkesinin gaddar bir sembolü haline geldi. Rus kuvvetlerinin üç mahalleyi başarıyla ele geçirdiği ve Rus donanma gemilerinin şehri bombaladığına dair raporlar mevcut. Şehirdeki durum hafta sonu daha da kötüleşti.

Sanat okuluna saldırı

Şehir yetkililerine göre, Rusların Mariupol'daki son hedeflerinden biri yaklaşık 400 kişinin saklandığı bir sanat okuluydu. Yetkililer bu saldırının sivillere karşı olduğunu iddia ediyor. Ölü sayısı bilinmiyor.

NATO üyeleri için yoğun hafta

Önümüzdeki hafta, perşembe günü Brüksel'de acil bir zirve düzenleyecek olan ve yeniden canlanan NATO ittifakının üyeleri için yoğun olacak. Polonya, toplantıda Ukrayna'da bir barışı koruma misyonu önereceğini söyledi. Bu ittifakın resmi duruşuyla çelişen ve ABD'nin pazar günü reddettiği bir fikir.

Diğer önemli gelişmeler:

- ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa gezisine çıkmadan önce pazartesi günü Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleriyle bir telefon görüşmesi yapmayı planlıyor. Perşembe günü Brüksel'e, ardından cuma günü Polonya Cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere Varşova'ya gidecek.

-Ukraynalı yetkililer, 11 Mart'ta bir Rus tankının doğu Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki yaşlılar evine düzenlediği saldırıda 56 kişinin öldüğünü söyledi. Yetkililer, olayın geç bildirildiğini çünkü çatışmaların erişimi imkansız hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

-Donanmanın bulunduğu Kırım şehri Sivastopol’un valisine göre, Rusya'nın Karadeniz filosunun komutan yardımcısı Andrei Paliy Mariupol'daki çatışmada öldü. Paliy, Ukrayna'daki çatışmada öldürülen birkaç yüksek rütbeli Rus subayından biri.

-Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçen hafta dört gün süren müzakerelerin ardından ilerleme belirtilerinin az olmasına rağmen, Rusya ile barış görüşmelerinin yenilenmesi çağrısında bulundu.

©️ 2022 The New York Times Company