06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2022 18:26 | Son Güncelleme: 20.03.2022 18:32

Rus füze saldırısı Deniz Tugayı karargahını moloz yığınına çevirdi: Düzinelerce asker öldü

Spot: Güneydeki Mıkolayiv şehrinde bulunan 36. Ukrayna Deniz Piyade Tugayının karargahı artık yok. Cumartesi günü kurtarma ekipleri kayıp denizcilerin cesetlerini aramaya devam ediyordu. Askeri üs, artık bir moloz yığını.
Ukraynalı askerler Mıkolayiv'in hemen dışında, deniz üssüne gerçekleşen ve 40 kişiyi öldüren saldırıdan bir gün önce konuşlanmış durumda. 19 Mart 2022 (Tyler Hicks/ The New York Times)
Ukraynalı askerler Mıkolayiv'in hemen dışında, deniz üssüne gerçekleşen ve 40 kişiyi öldüren saldırıdan bir gün önce konuşlanmış durumda. 19 Mart 2022 (Tyler Hicks/ The New York Times)

Michael Schwirtz / The New York Times

Bir gün önce sabahın erken saatlerinde gerçekleşen füze saldırısı, tam sayıları bilinmeyen denizcilerin uyuduğu kışlayı yok etti. Hassas askeri bilgileri paylaşabilmek için anonimlik koşuluyla konuşan üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkiliye göre, 40'tan fazla denizci öldürüldü. Bu, üç haftayı aşkın süredir devam eden savaşta, Ukrayna kuvvetlerine yönelik en ölümcül saldırılardan biri. Ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğine dair göstergeler var.

Bütün cumartesi günü, askeri ölümlerin kodu olan "200 Yükü" yazan kamyonetler ve kamyonlar üssün ön kapılarından girip çıktı. İçeride, bitkin görünen itfaiyeciler hayatta kalanları aramak için enkaz yığınını karıştırıyordu. Mıkolayiv şehir morgunda bazıları üniformalı olan düzinelerce ceset, bir depolama alanında yan yana yatırıldı. Yıkılan barakaların bulunduğu bölgeden kaç kişinin getirildiğini açıklamak istemeyen bir morg çalışanı “Birçok. Kaç olduğunu söylemeyeceğim, çok” diye konuştu. 

Rus saldırısı, haftalarca süren yoğun bombardımandan sonra nispeten sakin bir dönem yaşayan bu şehre büyük bir darbe oldu. Son günlerde, Ukrayna kuvvetleri Rus birliklerini topçu menzilinin ötesine püskürtmüştü. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, kışlanın İskender-M balistik füzesi gibi daha uzun menzilli bir silahla vurulmuş olabileceğini söyledi. Bunun üzerine, Ukraynalı yetkililer birkaç ayrıntı daha sağladı. Günlük video mesajlarıyla tanınan Mıkolayiv bölgesinin valisi Vitaliy Kim, cumartesi günü kasvetli görünüyordu. Kim, Rus kuvvetleri "Dün uyuyan askerlerimize şerefsizce roket attı" diye konuştu

Kurtarma operasyonu devam ettiğini söyleyen vali, "Bunun hakkında konuşmak istemiyorum çünkü Ukrayna silahlı kuvvetlerinin resmi sonuçlarını bekliyorum" dedi. 36. Tugay cuma günü, Facebook gönderisinde saldırıdan bahsetmedi. Bunun yerine, deniz piyadelerinin vatansever bir şarkı eşliğinde eylem halindeki video montajını yayınladı. Gönderi, videodakilerin birçoğunun "savaş alanında şanlı bir ölümle öldüğünü, onurlarına söylenen sözleri duymadığını" yazıyordu. 

Düzinelerce sivil öldürüldü

Rus kuvvetleri haftalardır, Mıkolayiv'in eteklerinde yığılı durumda ve şehri kuşatıp ele geçirmeye çalışıyor. Şehir, Güney Buh Nehri üzerindeki tek köprüye sahip. Eğer Ruslar bu köprünün kontrolünü ele geçirirse, Odesa'ya ve Ukrayna donanmasının karargahına doğru harekete geçebilecek. Ukrayna ordusunun Mıkolayiv'deki savunması, kayıplar verseler de şu ana kadar devam etti. Genellikle misket bombalarıyla yapılan bombardımanlarda düzinelerce sivil öldürüldü.

Ukraynalı yetkililer, 79. Ukrayna Hava Taarruz Tugayının kışlasına bu ay düzenlenen bir seyir füzesi saldırısında yaklaşık 10 askerin öldüğünü açıkladı. Cuma günkü saldırıya rağmen, Ukraynalı askeri yetkililer Rus hatlarını daha doğuya, şehirden uzağa itme çabaları konusunda iyimserdi. Mıkolayiv'in dışındaki kuvvetlendirilmiş bir Ukrayna karargahındaki askerler, cumartesi günü rahat görünüyordu. Siperlerinin dışında küçük gruplar halinde sigara içip sohbet ediyorlardı.

"Bir şeyler hazırlıyor gibiler"

Gönüllüler ise, onlara öğle yemeği için kavanozlarda ev yapımı pancar çorbası getiriyordu. O mevkide konuşlanmış olan 79. Ukrayna Hava Taarruz Tugayından Yarbay Yaroslav Chepurnoi,"Şu anda Mykolaiv'e saldıracak güçleri yok. Ama bir şeyler hazırlıyor gibiler. Farklı yerleşim merkezlerinin etrafını kazmaya başladılar. Hızlı baskınlarla onları yavaş yavaş bu yerlerden uzaklaştırmaya başladık. Savaşta şu anda gidişat bu” diye konuştu.

Savaşın sebep olduğu yıkım yolda görünüyordu. Rus kuvvetlerinin kendilerini tanımlamak için kullandıkları “Beyaz Z” ile işaretlenmiş büyük bir askeri nakliye kamyonu kasabaya çekiliyordu. Çatışmadaki durgunluğu fırsata çeviren yerel inşaat şirketlerinden işçiler, cumartesi günü yeni siperler inşa etmeye yardım ediyordu. Sadece ilk adını veren çavuş Andrei, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kuvvetlerine Ukrayna'yı işgal etme emrini verdiği gün, güvenlik görevlisi olduğu işinden ayrılıp yerel askerlik bürosuna gittiğini söylüyor. Andrei, o zamandan beri bir siperde yaşıyor. Deniz üssüne yapılan saldırının, batılı ülkelerin Ukrayna'ya ilave füze savunma sistemleri sağlaması gerektiğini kanıtladığını vurgulayan asker; bu saldırıdaki büyük can kaybına rağmen, Rus kuvvetlerinin artık tereddüt içinde olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Savunmayı koruyoruz ve zayıflamalarını bekliyoruz"

Andrei, “Savunmayı koruyoruz ve zayıflamalarını bekliyoruz. Bence onları bitirmek için bir emir almalıyız. Ama bu sadece benim fikrim. Ben bir askerim" diye konuştu. Çavuş, Ukrayna ordusunun başarısının bir sebebinin yerel halktan aldığı yardım olduğunu söyledi. Pancar çorbasına ek olarak yerlilerin, köylerindeki Rus birliklerinin hareketlerini kolayca ihbar edebilmeleri için kendisine yeni bir cep telefonu getirdiğini söyledi. Andrei, “Yerlilerin onları çiçeklerle karşılayacağını düşündüler" dedi. Ardından gazeteye yazılamayacak birkaç kelime sıraladı. Andrei: Yerliler onlara ‘Senin Rus dünyana ihtiyacımız yok, o yüzden geldiğin yere geri dön’ dedi.

 ©️ 2022 The New York Times Company