08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2022 16:10 | Son Güncelleme: 21.03.2022 16:36

Polonya, Ukrayna'da NATO barış gücü teklif ediyor

Polonya barış gücü teklifini resmiyete dökecek ancak ABD ve NATO bu fikre sıcak bakmıyor
Polonya, Ukrayna'da NATO barış gücü teklif ediyor

Ada Petriczko / The New York Times

Polonya perşembe günü Brüksel'de yapılacak Acil NATO zirvesinde, Ukrayna'da uluslararası bir barışı gücünün konuşlandırılması planını resmi olarak sunmaya hazırlanıyor. Ancak silahlı bir barış gücü fikri NATO’nun ve ABD’nin mevcut resmi duruşuyla çelişiyor.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski bu fikri ilk kez geçtiğimiz hafta Çekya ve Slovenya liderleriyle birlikte Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyarette dile getirdi. Kaczynski, Kiev'de düzenlenen basın toplantısında “NATO gibi hatta daha geniş bir uluslararası yapıya sahip bir barış gücünün gerekli olduğunu düşünüyorum. Kendini koruyabilecek, Ukrayna topraklarında faaliyet gösterecek bir misyon” dedi.

NATO, gerginliği tırmandırabileceği ve Rusya'ya karşı bir savaş eylemi olarak yorumlanabileceği çekincesiyle Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini söylüyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield da geçtiğimiz pazar günü CNN'e “Önümüzdeki NATO konferansında hangi kararların alınacağını ve NATO'nun Polonya'nın teklifine nasıl yanıt vereceğini önceden kestiremiyorum. Söyleyebileceğim şey, Amerikan birlikleri şu anda Ukrayna'da olmayacağı” diye konuştu.

Polonya hükümet sözcüsü Piotr Müller, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında ülkesinin "Rusya ile doğrudan çatışmaya girmeyi" önermediğini açıkça söyledi. Müller, önerilen barış misyonunun yalnızca Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmeyen bölgelerine konuşlandırılacağını, amacının ise savaş suçlarının kabul edilmeyeceğine dair net bir sinyal vermek olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de çarşamba günü ittifakın barış çabalarını destekleyip Rusya ve Devlet Başkanı Putin'i güçlerini geri çekmeye çağırmasına rağmen Ukrayna’ya kara birlikleri konuşlandırmayı planlamadığını söyledi. 

Kosova ve Bosna-Hersek gibi geçmişteki örneklerde NATO kamu güvenliğini sağlamak ve uluslararası insani yardım çabalarını desteklemek gibi misyonlarla barış güçleri oluşturdu. Ancak, bu güçler genellikle askeri çatışmaların sona ermesinden sonra konuşlandırıldı.

 © 2022 The New York Times Company