29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2022 11:36 | Son Güncelleme: 05.04.2022 11:44

5 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

ABD Başkanı Buça'da yaşananları savaş suçu olarak nitelendirdi ve Rusya'ya ilave yaptırımların uygulanacağını açıkladı. AB Rus enerjisine yaptırım uygulama konusunda ikiye bölündü. The New York Times muhabiri Ukrayna’daki son gelişmeleri yazdı
5 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

Dan Bilefsky / The New York Times

Rus kuvvetleri Kiev'in bir banliyösünden geri çekildikten sonra kasabanın sokaklarında bazılarının elleri bağlı, bazılarının başlarında kurşun yaraları olan ölü sivillerin görüntüleri yayıldı. Pazartesi günü, Rusya’yı Ukrayna'daki bariz vahşetlerinden sorumlu tutma çağrısı yoğunlaştı.

Biden: Yaşananlar savaş suçu

Başkan Joe Biden'in Buça banliyösünde yaşananları savaş suçu olarak adlandırdı. Olay karşısında artan küresel dehşet sırasında, bazı Avrupalı liderler Rusya'ya karşı, akaryakıt ithalatının tamamen yasaklanması da dahil olmak üzere daha sert yaptırımlar talep etti.

Avrupa Birliği ülkeleri böylesine sert bir adım atma konusunda keskin bir şekilde bölünmüş durumdayken, Biden Washington'da gazetecilere verdiği demeçte ABD'nin Moskova'ya karşı "daha fazla yaptırım" uygulayacağını söyledi. Ancak ABD’li başkan daha fazla ayrıntı vermedi.

İnsani yardım dördüncü kez kente ulaşamadı

Washington'daki ve bazı Avrupa başkentlerindeki öfke, Kremlin'de geniş çaplı inkarlarla karşılandı. Rusya, Batı'nın sivillere yönelik şiddete ilişkin kanıtlar uydurduğuna dair suçlamalarda bulundu. Rusya bu sırada, Mıkolayiv ve kuşatma altındaki Mariupol şehri de dahil olmak üzere, stratejik öneme sahip güney şehirlerini bombalamaya devam etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, çaresizce ihtiyaç duyulan insani yardımı taşıyan bir tahliye konvoyunun pazartesi günkü dördüncü denemede de kente ulaşamadığını açıkladı.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

- Rus başsavcılığı, Buça vahşetini Rusya'nın yaptığını belirten herkesin yargılanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Rusya, sivilleri öldürdükleri yönündeki suçlamalarının Ukrayna ve Batı tarafından işlenen “sinik bir yalan” olduğunu iddia etti. Kendi kanıtlarını sunmadı.

- Almanya, Rus kuvvetlerinin Buça’daki faaliyetleri nedeniyle 40 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock "Buça’dan gelen görüntüler, Rus liderliğinin ve onun propagandasını izleyenlerin akıl almaz vahşetinin kanıtıdır" diye konuştu.

- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy pazar günü geç saatlerde yayınlanan konuşmasında, sivil ölüm raporları hakkında doğrudan Rus halkına seslendi. Rusça, "Her Rus askerinin annesinin Buça'da, İrpin'de, Hostomel'de öldürülenlerin cesetlerini görmesini istiyorum. Onlar ne yaptı ki? Neden öldürüldüler?” diye isyan etti. 

- Bölgesel yetkililer, Rusya'nın pazartesi günü Ukrayna'nın güney kıyı şeridine hava saldırıları gerçekleştirdiğini ve Mıkolayiv kentine füze attığını açıkladı. Mıkolayiv belediye başkanı CNN'e en az bir kişinin öldürüldüğünü söyledi.

- Pazar günü Macaristan ve Sırbistan'da yapılan seçimler, Avrupa'nın en büyük Kremlin dostu olan iki liderinin görev sürelerini uzatmış gibi görünüyor. İkisi de haber medyası üzerindeki ezici kontrolleri ve Rusya'dan gelen ucuz enerjiyle güçlenen popülist liderler.

© 2022 The New York Times Company