27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2022 16:12 | Son Güncelleme: 22.04.2022 16:22

ABD 800 milyon dolarlık yardımın parçası olarak Ukrayna'ya obüsler ve özel İHA’lar gönderecek

ABD Donbas'ta beklenen kanlı savaş için Ukrayna ordusunu silah yardımlarında bulunmaya devam ediyor. 800 milyon dolarlık yardım paketinde Ukrayna ordusu için özellikle tasarlanmış İHA'lar ve bir kısmı şimdiden Ukrayna'ya ulaşmış obüsler var
ABD 800 milyon dolarlık yardımın parçası olarak Ukrayna'ya obüsler ve özel İHA’lar gönderecek

John Ismay / The New York Times

Pentagon, Ukrayna'ya beş yeni topçu taburu oluşturacak ve özellikle Ukrayna kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere inşa edilmiş 120'den fazla yeni insansız hava aracını içeren, 800 milyon dolarlık ek bir askeri yardım gönderiyor. Yetkililer, duyuruyu perşembe sabahı gazetecilere gönderilen bir bildiriyle gerçekleştirdi.

İki üst düzey savunma yetkilisi gazetecilere, Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD Avrupa Komutanlığı'nın Amerikan silah stoklarını Ukrayna sınırına mümkün olduğunca çok taşımaya çabaladığını anlattı.

ABD Avrupa Komutanlığı 14 ülke ile çalışıyor

Kamuoyuna Ukrayna’yı silahlandırma çabaları hakkında açıklama yetkisi olmayan bir yetkili, Ukrayna dahil 14 ülkeden temsilcinin Kiev'deki hükümetten gelen talepleri alarak farklı ülkelerden silah ve mühimmat teslimini sağlayan Stuttgart'taki görev gücüne irtibat görevlileri atadığını söyledi. Avrupa Komuta Kontrol Merkezi Ukrayna olarak adlandırılan görev gücünün varlığı daha önce açıklanmamıştı.

Yeni İHA: Phoenix Ghost

İkinci yetkili yakında bölgeye gidecek olan Phoenix Ghost adlı yeni insansız hava aracının, ABD Hava Kuvvetleri'nin Ukrayna birlikleriyle ne tür silahlara ihtiyaç duydukları konusunda görüştükten sonra hızla geliştirdiğini; dolayısıyla daha önce bilinmeyen bir tasarım olduğunu belirtti. Yetkililer gözetleme kabiliyetine sahip olsa da nihayetinde bir hedefe çarpmak ve çarpma anında patlamak için kullanılması bakımından, halihazırda Ukrayna'ya gönderilen Switchblade drone’a kabaca benzediğini söyledi.

Bu tür stratejik insansız hava araçları doğrudan yüksek değerli hedeflere uçtukları için onları yok etmede oldukça kullanışlı. İkinci yetkili, "Switchblade ile aynı türde bir taktik yeteneği sağlıyor. Açıkça hasar yaratmak için tasarlandı" diye konuştu.

ABD 155 mm obüsler yolluyor

ABD Ukrayna’ya Donbas bölgesinde beklenen savaş için yeni bir topçu silahı sağlıyor: Düzinelerce 155 mm obüs. Her biri 18 top ve yaklaşık 37 bin mermiye sahip olan, beş yeni Ukrayna topçu taburu oluşturulacak. Askeri belgelere göre bu tür silahlar genellikle dakikada üç ila beş kez ateş edebilir ve yaklaşık 40 kilometre uzaktaki hedefleri 40 kiloluk mermilerle vurabilir.

Pozisyona konuşlandırılması gereken ve ateş edildikten sonra tekrar hareket ettirilebilen obüsler, Ukrayna piyade birlikleri ilerlerken Rus kuvvetlerini siperlere girmeye zorlamak için kullanılabilecek sabit bir ateş akışı sağlayabilir.

Ukrayna’ya ilave ateş gücü

Üst düzey savunma yetkililerinden biri, “Ukraynalılar için önemli ölçüde ilave ateş gücü olabileceğini düşünüyoruz. Buna inanmasaydık, bu kadar çok obüsün ve merminin transferini gerçekleştirmezdik” dedi. Kararın Ukrayna ordusuyla istişare içinde alındığını belirtti.

İlk obüsler Ukrayna’ya vardı

Yetkili “Desteğin, Ukrayna ordusunun Donbas'ta kendilerini savunmaya devam etme olanaklarına anlamlı ve önemli katkıda bulunacağını düşünüyoruz" dedi. Pentagon 18 obüsten oluşan ilk partinin bir kısmının, ABD'deki ABD Ordusu ve Deniz Piyadeleri envanterlerinden Ukrayna'ya ulaştığını söyledi. 50'den fazla Ukraynalı topçu askerinin, yeni Amerikan silahları üzerine eğitimlerini Ukrayna dışında açıklanmayan bir yerde tamamlamaları ve ardından Ruslara karşı savaşa dönmeleri bekleniyor. Ukrayna’ya hafta sonu ek obüsler gelecek.

 © 2022 The New York Times Company