25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2022 12:52 | Son Güncelleme: 19.11.2022 12:55

ABD Adalet Bakanlığı Ticketmaster'ın ana şirketini soruşturacak

Taylor Swift'in beş yıl sonra çıkacağı ilk turne için yapılan ön satış, bilet sistemlerinin çökmesine neden olan bir talep gördü. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bilet satışında yaşanan kaostan sorumlu tutulan Ticketmaster hakkında soruşturma başlattı
Fotoğraf: Krista Schlueter/The New York Times
Fotoğraf: Krista Schlueter/The New York Times

David McCabe ve Ben Sisario / The New York Times

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bu hafta Taylor Swift konser biletlerinin satışında kaosa yol açan Ticketmaster'ın sahibi hakkında rekabet soruşturması başlattı. Live Nation Entertainment'ın milyarlarca dolarlık canlı müzik endüstrisi üzerindeki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığı incelenmeye alındı. Kötüye kullanıldığı düşünülen canlı müzik endüstrisi üzerindeki bu güç, Swift hayranlarının yaklaşan turnesi için ön satışta bilet almaya çalıştığında Ticketmaster'ın sisteminin çökmesiyle gündeme geldi. 

Sektör üzerinde bir tekel oluşturdu mu?

Soruşturmanın hassas olması nedeniyle isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan kişiler, Adalet Bakanlığı'nın son aylarda müzik mekanları ve bilet piyasasındaki oyuncularla temasa geçerek Live Nation'ın uygulamaları ve sektörün daha geniş dinamikleri hakkında sorular sorduğunu söyledi. Bu kişilerden biri soruşturmanın geniş kapsamlı olduğunu ve şirketin sektör üzerinde bir tekel oluşturup oluşturmadığının araştırıldığını söyledi.

Biden yönetimindeki yetkililer son iki yılı antitröst yasasının sınırlarını zorlamaya çalışarak geçirdi. Adalet Bakanlığı, Penguin Random House'un Simon & Schuster'i satın almasını engellemek için bir yargıcı başarılı bir şekilde ikna ederek büyük birleşmelere karşı çeşitli zorluklar çıkardı. Örnek olarak, Federal Ticaret Komisyonu, Facebook'un ana şirketi Meta'nın küçük bir sanal gerçeklik girişimini satın almasını engellemek için dava açtı.

Birleşme erişimi ya da gücü eşit olmayan bir dev yarattı

Yeni soruşturma, Adalet Bakanlığı'nın 2010 yılında onayladığı Live Nation ve Ticketmaster birleşmesinin ürünü olan Live Nation Entertainment'a yönelik en son inceleme. Bu birleşme canlı eğlence sektöründe hala erişimi ya da gücü eşit olmayan bir dev yarattı. Şirketin yıllık raporuna göre, Covid-19 salgınından etkilenmeyen 2019'da Live Nation dünya çapında 40 bin etkinlik düzenledi ve Ticketmaster aracılığıyla 485 milyon bilet sattı. Live Nation, sanatçıların yönetiminde müzik endüstrisinin en büyük güçlerinden biri. En son yıllık raporuna göre Live Nation'ın 450'den fazla sanatçıyla çalışan 100 menajeri bulunuyor fakat Swift'in menajerliğini yapmıyor.

Adalet Bakanlığı müzik endüstrisinin ciddi muhalefetine rağmen birleşmeyi onayladığında şirketin bazı bölümlerini satmasını şart koştu. Ayrıca şirketle, Live Nation'ın konser mekanlarını Ticketmaster dışındaki bilet şirketlerini kullanmaya karar vermeleri halinde turlarına erişimlerini kaybetmesine yol açılacağı bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşma 2020 yılına kadar geçerli sayılacaktı. 2019'un sonlarında bir soruşturmanın ardından, Adalet Bakanlığı Live Nation'ın kararnamenin bu hükmünü defalarca ihlal ettiğini tespit etti. Anlaşmanın şartlarını beş yıl uzatarak 2025 yılına kadar uzattı ve şirketin mekanlarla bilet anlaşmalarını müzakere ederken neler yapmasına izin verildiğini açıklığa kavuşturmak için anlaşmada değişiklikler yaptı.

Taylor Swift, 24 Nisan 2019 tarihinde New York'taki Jazz at Lincoln Center'da düzenlenen 2019 Time 100 Galası sırasında sahne alırken fotoğrafı. Taylor Swift'in konser turnesi için çok sayıda ön satış bilet alıcısı bu hafta Ticketmaster'ın sistemlerini çökertti. Fotoğraf: Krista Schlueter/The New York Times

Yakın kaynaklara göre, Adalet Bakanlığı çalışanlarının yeni soruşturmalarının bir parçası olarak Live Nation'ın anlaşmaya uyup uymadığını sorduklarını söyledi. Kurum yetkilileri, antitröst kaygılarını gidermenin en iyi yolunun bir şirketin yapısında değişiklik yapmak olduğuna inanarak bu tür anlaşmalara giderek daha temkinli yaklaşıyor.

Ne olmuştu?

Bu hafta Swift'in konser biletleriyle ilgili yaşanan fiyasko, müzik sektöründe ve Washington'da Live Nation'ın gücünün rekabeti kısıtladığı ve tüketicilere zarar verdiği yönündeki şikayetleri daha da arttırdı. Ancak bu aynı zamanda çok arzulanan bir malın çok sınırlı bir arzla olağanüstü talep görmesinin de bir örneğiydi.

Gündeme gelen olaylar salı günü, Ticketmaster'ın botları ve profesyonel karaborsacıları süreçten ayıklamayı amaçlayan Verified Fan sisteminin, Swift'in Mart ayında başlaması planlanan Eras turnesi için bilet almak isteyen hayranlarına erişim kodları dağıtmaya başlamasıyla başladı. Ticketmaster tarafından perşembe günü yayınlanan ancak birkaç saat içinde silinen bir blog yazısına göre, 3,5 milyon hayran programa kaydoldu. Şirket bu müşterilerden 1,5 milyonunu kod göndererek ön satışa davet etti ve kalan 2 milyonu bir bekleme listesine yerleştirdi.

O gün Ticketmaster 3,5 milyar sistem talebi aldı ve bu da uygulamanın birçok kullanıcı için çökmesine neden oldu. Kodlarıyla bilet satın alma sürecinde olanlardan bazıları işlemlerini tamamlayamadı. Ticketmaster'a göre sadece salı günü 2 milyon bilet satıldı. Capital One kart sahipleri için bir başka ön satış çarşamba günü yapıldı. Ancak Perşembe öğleden sonra Ticketmaster, ön satışlardan sonra kalan biletleri satacağı Cuma günü için halka açık bilet satışı planlarını iptal etti. Swift'in turnesi için ne kadar bilet satıldığı ve varsa kaç bilet kaldığı belli değildi.

“Güvence aldık”

Swift, Cuma günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bilet fiyaskosuyla ilgili ilk yorumunda durumun nasıl iyileştirilebileceğini görmek için olayı incelediğini söyledi. Ancak Ticketmaster'a yönelik hayal kırıklığını da "Kimse için mazeret uydurmayacağım çünkü onlara birçok kez bu tür bir talebi karşılayıp karşılayamayacaklarını sorduk ve karşılayabileceklerine dair güvence aldık" sözleriyle dile getirdi.

 © 2022 The New York Times Company