21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 00:26 | Son Güncelleme: 08.03.2024 00:39

ABD Gazze'ye deniz yoluyla yardım ulaştırmak için iskele kuracak

ABD, Gazze sahiline acil yardımlar için askeri liman kurmaya hazırlanıyor. Beyaz Saray yetkilisi, Amerikan askerinin Gazze'ye ayak basmasının planlanmadığını, sadece yardımların koordinasyonundan sorumlu olacağını belirtti
ABD Gazze'ye deniz yoluyla yardım ulaştırmak için iskele kuracak

David E. Sanger - Michael D. Shear / The New York Times

Başkan Joe Biden Perşembe günü yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, Beyaz Saray'ın "acil durum görevi" olarak adlandırdığı ve yüzlerce kamyon dolusu ek yardımın deniz yoluyla açlığın eşiğindeki Filistinlilere ulaştırılmasını sağlayacak bir görev kapsamında, ABD ordusuna Gazze Şeridi açıklarında bir yüzer iskele inşa etme emri verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray ve askeri yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, yardımların ulaştırılacağı geçici liman ABD gemilerinden inşa edilecek ve daha sonra kıyıya yakın bir yere taşınarak bir tür geçici geçide bağlanacak.

Savunma yetkililerine göre proje 30 ila 60 günden fazla sürebilir ve Biden'ın çatışmalar sürerken Gazze'de hiçbir Amerikan askerinin bulunmaması yönündeki talimatına uygun olarak kıyıdan hemen açıktaki gemilerde yüzlerce ya da binlerce ABD askerini içerecek. Gazetecilere brifing veren yönetim yetkilileri limanın bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği içinde inşa edileceğini söyledi.

İsrail'in bağlantısının olup olmadığı belirsiz

Amerikalı yetkililer liman girişimini geliştirirken İsraillilerle "yakın çalıştıklarını" söyledi ancak İsrail'in limanın inşası ya da işletilmesi için doğrudan yardım ya da destek sağlayıp sağlamayacağını belirtmediler.

ABD'li bir yetkili, İsrail'in Kıbrıs'taki bir limanda insani yardımların incelenebileceği ve daha sonra teslim edilebileceği bir denetim süreci geliştirmek için ABD ve diğer ülkelerle aylarca çalıştığını söyledi.

İsrail'in onayı gerekli

İsrail hükümeti yardımların denizden Gazze'ye girmesine izin verdiğini hemen teyit etmedi ancak Gazze açıklarındaki suları ve yerleşim bölgesinin büyük bölümünde güvenliği kontrol ettiği için İsrail'in onayı gerekecek. Gazze'deki Filistinlilere yapılan yardımları düzenleyen İsrail kurumu COGAT'ın sözcüsü Shani Sasson bu konuda yorum yapmadı.

Kıbrıs dağıtım üssü olacak

Diplomatik müzakereler nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir yetkili, son plana göre Birleşik Arap Emirlikleri tarafından bağışlanan yardımın Kıbrıs'a gönderileceğini, burada kontrolden geçirildikten sonra gemiyle Gazze kıyılarına taşınacağını söyledi.

Yetkili, İsrail'in denetim sürecine dahil olacağını ve Şef José Andrés'in kuruluşu olan World Central Kitchen'ın küçük tekneler kullanarak yardımı kıyıya getireceğini söyledi. World Central Kitchen'ın halihazırda Gazze'de gönüllüleri bulunuyor.

İskele nereye kurulacak?

Planlar hakkında bilgi veren iki diplomat, son planlara göre limanın Gazze'nin kıyı şeridinde, İsrail güçlerinin büyük bir kontrol noktası kurduğu Vadi Gazze geçişinin biraz kuzeyinde inşa edileceğini söyledi.

Ordu Mühendisler Birliği, ABD askeri operasyonlarını karşılamak üzere yüzer iskelelerin hızlı bir şekilde inşa edilmesi konusunda deneyim sahibi. ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, inşaatta yer alacak ana askeri birliklerden biri, Norfolk yakınlarındaki Virginia'da bulunan Langley-Eustis Ortak Üssü'nde görev yapan 7. Ulaştırma Tugayı olacak.

Güvenlik sorunu

Yetkililer, büyük ve hantal gemilerin, özellikle Gazze kıyılarına yaklaştıklarında silahlı refakatçilere ihtiyaç duyacaklarını, bu nedenle Savunma Bakanlığı'nın iskele inşa edilirken korunmalarını nasıl sağlayacakları üzerinde çalıştığını söyledi. Silahlı korumanın sağlanması haftalar ya da birkaç ay sürebilir ve Beyaz Saray inşaat çalışmaları için kesin bir zaman çizelgesi vermedi.

Yeni tesis, planlandığı gibi açılırsa, kamyonlar dolusu yardımı bölgeye ulaştırmak için başka bir yol sağlayabilir. Ancak yetkililer, deniz yoluyla ulaştırılan yardımların, insani yardım gruplarının yüz binlerce insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu söylediği Gazze'ye kıyıdan nasıl aktarılacağı konusunda ayrıntıya girmedi. Seçeneklerden biri platformu denizde tutmak ve malları daha küçük teknelerle transfer etmek; bir diğeri ise kamyonların malları doğrudan almasını sağlayacak geçici bir geçit inşa etmek.

Temel sorunu çözmüyor

Ancak yardımların sadece deniz yoluyla ulaştırılması temel sorunu doğrudan çözmüyor: İsrail'in yoğun bombardımanı ve Güney'de devam eden şiddetli kara çatışmaları nedeniyle kamyonların mallarını teslim edememesi. Ayrıca teslimatlara eşlik eden kaosu da çözmeyecek.

Geçtiğimiz hafta bir yardım kamyonu konvoyu, yiyecek ve su sıkıntısı çeken Filistinliler tarafından istila edilmiş, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda insan da bu kargaşada ezilmişti.

Yeni proje Biden'a, İsrail'in saldırılarını dizginlemediği ve Gazze'de yaşanan insani felaketi ele almakta çok yavaş hareket ettiği için sert eleştirilere maruz kaldığı bir dönemde işaret edebileceği somut bir fırsat sunuyor.

©️ 2024 The New York Times Company