03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2022 10:32 | Son Güncelleme: 30.03.2022 10:45

ABD ve müttefikleri Rus tedarik zincirine yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor

ABD ve müttefikleri, Rusya’nın ordusunu besleyen sektörlere ve tedarik zincirlerine eş güdümlü yeni yaptırımlar uygulamayı hazırlanıyor
ABD ve müttefikleri Rus tedarik zincirine yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor

Alan Rappeport / The New York Times

Hazine sekreter yardımcısı Adewale Adeyemo salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın askeri sanayi sektörünün tedarik zincirlerini hedef alan yeni yaptırımlar hazırladığını söyledi. Yeni yaptırımların amacı Rusların Ukrayna’ya saldırma olanaklarını kısıtlamak olacak. Batılı müttefikler bu yaptırımları koordineli olarak uygulayacak ve Rus ekonomisi üzerinde baskı uygulama çabalarının bir parçası olacak. Rusya'nın merkez bankası, büyük finans kurumları ve savunma şirketleri şimdiden eş güdümlü yaptırımlara maruz kaldı.

Rus kuvvetlerini besleyen sektörler hedef alınacak

Adeyemo Londra'daki uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Chatham House'da "Kremlin'in askeri kuvvetleri için mühim olan sektörlere yaptırımlar uygulamayı planlıyoruz. Rusya bu sektörlere erişimi olmadan, savaşta kullandığı makineleri üretemeyecek. Kremlin'in kötü niyetli faaliyetlerine olanak sağlayan sektörlerdeki şirketlere yaptırım uygulanmasına ek olarak, kritik tedarik zincirlerini sekteye uğratmak için de adımlar atmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tedarik zincirleri de yaptırımların odağında olacak

Geçen hafta, ABD silah sistemleri yapan Tactical Missiles Corporation JSC gibi Rus savunma şirketlerinin yanı sıra Rusya Federal Meclisi'nin alt kanadı Devlet Duması’nın 328 üyesini hedef alan yeni yaptırımlar getirdi.

ABD ve müttefikleri yaptırımlara ek olarak Rusya'nın savunma, denizcilik ve havacılık endüstrileri için çok önemli olan yarı iletkenlerin, uçak bileşenlerinin ve diğer teknolojilerin akışını kesmek için ihracat kontrollerinden faydalanıyor. Adeyemo, tedarik zincirine yaptırımlarının mekaniği veya zamanlaması hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Eş güdümlü yaptırımların önemine vurgu

Konuşmasında, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkili olmasını sağlamak için çok taraflı koordinasyonun anahtar olduğunu söyledi. Adeyemo, "Ulusal güvenliğimizi sağlamak için ekonomik araçları kullanmak söz konusu olduğunda, toplu eylem düşmanlarımızın ödediği maliyetleri önemli ölçüde artırır. Müttefiklerimiz ve ortaklarımız üzerindeki ikincil etkiyi de sınırlama fırsatları sunar" dedi.

Adeyemo bu konuşmayı, yaptırımların uygulanmasını sıkılaştırma ve kaçakçılığı önleme konusunda müttefiklerle birlikte çalışmak üzere Londra, Brüksel, Paris ve Berlin’e gideceği altı günlük bir gezinin başlangıcında yaptı. Yaptırımların sağlamlığına rağmen Rusya’nın bunları hafiflettiğine, petrol ve gaz satışları devam ederken para birimini istikrara kavuşturmanın yollarını bulduğuna dair işaretler şimdiden var.

© 2022 The New York Times Company