26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2022 14:57 | Son Güncelleme: 04.05.2022 16:35

ABD’de kürtaj yasasının bozulma ihtimali Avrupa’da tartışmanın fitilini ateşledi

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kürtaj taslağı sızdırıldı. Kadınlara kürtaj hakkı tanıyan tasarının iptal aşamasında olması ortalığı karıştırdı. Yasasının bozulma ihtimali Avrupa’da da eleştiri ve endişelere neden oldu
Manhattan Foley Meydanı'ndaki protesto yürüyüşünden bir kare (Hilary Swift/The New York Times)
Manhattan Foley Meydanı'ndaki protesto yürüyüşünden bir kare (Hilary Swift/The New York Times)

Emma Bubola / The New York Times

Salı günü, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe v. Wade kararını bozabileceği haberi, son yıllarda kürtaja erişimde özgürleşen Avrupa’da da endişe ve eleştirileri tetikledi... Geçen yıl San Marino'da yapılan referandumda ezici çoğunluk kürtajın yasallaştırılmasını destekledi. Kürtaj, Kuzey İrlanda’da 2019, İrlanda’da ise 2018 yılında yasallaştı. Son aylarda Fransa, Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta kürtaja erişimi kolaylaştırmak için çeşitli adımlar atıldı. Üreme Hakları Merkezi'ne göre 1994'ten bu yana kürtaj yasalarını sıkılaştıran tek Avrupa ülkesi Polonya.

Yüksek Mahkeme, salı günü Politico’nun sızdırdığı kürtaj davasındaki görüş taslağının gerçek olduğunu doğruladı. Mahkeme bunun nihai bir karar olmadığını söylese de birçok Avrupa lideri konu hakkından sosyal medyadan paylaşımlar yaptı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon salı sabahı Twitter paylaşımında, “Kadınların kendi bedenlerine ne olacağına karar vermesi bir insan hakkıdır” ifadelerini kullandı. Sturgeon, “Deneyimlerimiz bize, kürtajın yasa dışı hale getirilmesinin prosedürü durdurmadığını, sadece daha güvensiz yollara yönelerek kadınların hayatlarını riske attığını gösteriyor” dedi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da olası kısıtlamaları eleştirdi. Twitter üzerinden “Londra ABD’deki kadınların yanında” diye yazdı.

Kürtaj yasakları, Avrupa ülkelerinin çoğunda mahkeme kararıyla değil, yasama süreciyle kaldırıldı. Birçok Avrupa ülkesi hamileliğin 15’inci haftasına kadar kürtaja izin veriyor. Kürtaja 15’inci hafta sonrası yalnızca belirli koşullarda izin veriliyor. Roe v. Wade kararının belirlediği sınır ise 23 hafta.

Emsal olarak karşıladı

Batı Avrupa’da uzun süredir sayıca az olan kürtaj karşıtı kanun koyucular ise ABD’deki haberi, ülkelerindeki yasaları geri çevirmeye yardımcı olabilecek bir emsal olarak memnuniyetle karşıladı. Britanya’da muhafazakar Heritage Partisi’nin (Miras Partisi) lideri David Kurten, Twitter’da görüş taslağının “İYİ HABER” olduğunu yazdı.

Bath Üniversitesi’nde kürtaj üzerine çalışan Jennifer Thomson, kürtaj sorununun Avrupa’da genel olarak çözüldüğünü, ABD’de olanların yasal ve siyasi sistemle ilgili olduğunu söyledi. Thomson “Batı Avrupa'nın çoğunda kürtaj hakkında bu tür siyasi tartışmalar görmüyoruz” dedi.

© 2022 The New York Times Company