22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 12:25 | Son Güncelleme: 04.01.2024 12:28

ABD'li yetkili: Hamas liderinin öldürülmesi rehine görüşmelerini engelleyebilir

Hamas liderlerinden Salih Aruri, Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye’de İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıyla öldürüldü. Aruri’nin öldürülmesiyle savaşın bölgede yayılması korkuları sürerken NYT’ye konuşan ABD’li yetkili, rehine görüşmelerinin tehlike altında olduğunu söyledi
ABD'li yetkili: Hamas liderinin öldürülmesi rehine görüşmelerini engelleyebilir

Eric Schmitt / New York Times

ABD’li bir yetkili, Hamas'ın üst düzey yöneticisi Salih Aruri’nin Lübnan'da öldürülmesinin Gazze’deki İsrailli rehinelerin ve hapisteki Filistinlilerin takasına yönelik insani ara görüşmelerini sekteye uğratacağını söyledi. İsminin açıklanmaması konuşuluyla konuşan yetkili, Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar’ı işaret ederek “Sinvar kapana kısıldığını hissediyor ve müzakerelere devam etmeye istekli olup olmayacağını bilmiyorum” dedi.

İsrail ordusunun hedefi, 7 Ekim’de Hamas’ın yaptığı saldırılarda kaçırılan 120’den fazla rehineyi geri getirmek, örgütün Gazze'deki yönetimine son vermek, askeri yeteneklerini yok etmek veya İsrail için artık bir tehdit oluşturmayacak noktaya kadar zayıflatmak.

Her iki tarafın da talepleri zor

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre ölü sayısı 20 bini geçti. Uluslararası arabulucular artan baskılar nedeniyle yeni bir ateşkes önerisini kamuoyuna sundu ancak her iki taraf da zorlu talepler belirlendi. Diplomatlar kalıcı bir ateşkes için bir anlaşmaya varılmasının çok uzak olduğuna inanıyor.

© 2023 The New York Times Company