19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 02.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 03.06.2023 23:43

Almanya’da bir Suriyeli belediye başkanı oldu

Sekiz yıl önce Ege’yi botla, kıtayı da yürüyerek geçip iltica eden kalabalıklarla Almanya'ya gelen Suriyeli Ryyan Alshebl Almanya’da artık bir belediye başkanı
Suriyeli Ryyan Alshebl sekiz yılda halkı tanıyıp belediye başkanı seçildi.
Suriyeli Ryyan Alshebl sekiz yılda halkı tanıyıp belediye başkanı seçildi.

Erika Solomon / The New York Times

Bira su gibi akıyor, sosisler cızırdıyor, köydeki 1 Mayıs festivalinde çalan orkestraya eşlik eden kalabalık biraz çakırkeyif.

29 yaşındaki ince uzun ve sakallı Suriyeli Ryyan Alshebl herkesle kadeh tokuşturuyor.

Bundan sekiz yıl önce Ege’yi botla, kıtayı da yürüyerek geçip iltica eden kalabalıklarla Almanya'ya gelmiş. Bugün ülkenin güneybatısındaki bir tepede konumlanan 2700 nüfuslu Ostelsheim'ın belediye başkanı.
Ostelsheim, 2015 yılında ülkeye gelen yaklaşık 1 milyon Suriyeli mülteciden birini belediye başkanı seçen ilk Alman kasabası. Oysa göç dalgası ülkede sağcı rüzgarlar estirmişti. Muhasebeci Yvonne Boeckh “Ostelsheim muhafazakarlara oy verir” diyor.

Anne ve babasını Suriye'de bırakan Alshebl, Almanya'ya cebinde bankacılık diplomasıyla gitti ama aklında siyaset yoktu. Kendisini bu yeni dünyanın geleneklerine adadı. Almanya'nın eski entegrasyon konseptini reddediyordu. “Entegrasyon şu anlama geliyordu: Kısmen dil öğretip çalıştırmanın yolunu bulmamız gereken bir grup insanımız var. Peki ne tür işlerdi bunlar? Fırın, kasap ve kunduracıda çalışmak.”
2015 mültecileri ilk başta coşkuyla karşılanmıştı. Ancak güçlenen aşırı sağ, nüfusun kaygılarından yararlandı. Ana akım politikacılar dahi daha sert pozisyonlar aldı.

Alshebl'in macerası orta sınıf ailesinin siyasete tutkulu olduğu ancak gizli gizli konuşabildiği Süveyda vilayetinde başlamıştı. Beşar Esad hükümeti tarafından askere çağrılınca ülkeden kaçtı.