19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.05.2022 12:17 | Son Güncelleme: 03.05.2022 13:14

CIA paylaşacak bilgileri olan Rusları arıyor

CIA, ülkelerinin Ukrayna'yı işgaline karşı olan Ruslara ulaşmak için harekete geçti. YouTube'u kullanan ve ilk kez Rusça talimatlar yayınlayan kurumun önceliği, gizli bilgilere erişimi olan hükümet yetkililerinin casus ajansına ulaşması
CIA paylaşacak bilgileri olan Rusları arıyor

Julian E. Barnes / The New York Times

CIA, paylaşacak bilgileri olan Ruslara dark web’deki casus ajansı aracılığıyla ulaşmaya çalışıyor. CIA pazartesi günü YouTube ve çeşitli sosyal medya platformlarında, Rusların VPN aracılığıyla dark web’in anonimliğinden faydalanarak ajansla nasıl iletişim kurabileceğinin talimatlarını yayınladı.

VPN ve Tor tarayıcısı kullanılabilir

Rusça yazılmış talimatların nispeten basit anlaşılması amaçlandı. Ruslara CIA ile iletişim kurmak için VPN kullanmaları söylendi. Ayrıca, kullanıcıların Tor tarayıcısını kullanarak dark web’e girince anonim kalabileceklerini, bu sayede CIA’in bilginin nereden geldiğini bilemeyeceği gibi Rusların da kimin iletişime geçtiğini anlayamayacağını belirttiler.

YouTube’u kullanıyor

CIA sözcüsü Susan Miller, “Rus hükümetinin haksız savaşı nedeniyle bize ulaşmak zorunda hissedenlere, CIA’e güvenli bir şekilde nasıl ulaşabileceklerine dair Rusça talimatlar veriyoruz” dedi. Rusya Batı sosyal medyasını engelledi ancak YouTube erişilebilir olmaya devam ediyor. Ajans, talimatlarını iletmek için açıklamadığı farklı yollar da kullanıyor.

CIA ilk defa Rusça talimat yayınladı

CIA, Tor tarayıcısı kullanılarak ajansın dark web sitesine erişilebilen sürümü ilk olarak 2019 yılında kurmuş, dark web aracılığıyla anonim olarak iletişim kurmanın bir yolunu yaratmıştı. Pazartesi günü ajans ilk defa Rusça talimatlar yayınladı.

Tor tarayıcısı nedir? Tor tarayıcısı aktiviteyi gizleyerek ve izlemesi son derece zor olan pek çok noktadan geçirerek kullanıcıların anonimliğini korur

Bir ajans yetkilisi CIA’in Ukrayna'daki savaştan endişe duyan Ruslara, Moskova'nın güvenlik servisleri araya girmeden iletişim kurmalarının bir yolunu sağlamak istediğini söyledi.

Dark web’i izlemek imkansız değil

Geçmişte teşkilat gizli iletişimle mücadele etmişti. Hem İranlıların hem de Çinlilerin teşkilatı kurulan gizli sisteme sızmıştı. Bir istihbarat servisinin dark web’de birini izlemesi teorik olarak mümkün olsa da son derece fazla kaynak gerektirir.

CIA, takipte kalabilmek için dark web’de kendisiyle iletişime geçen Ruslardan adlarını, konumlarını, sahip oldukları bilgiyi istiyor. Herhangi bir Rus ajansla iletişime geçebilir ancak ABD istihbarat görevlileri muhtemelen gizli bilgilere erişimi olan Rus hükümet yetkilileriyle daha çok ilgileniyor.

  © 2022 The New York Times Company