23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.12.2023 12:36 | Son Güncelleme: 16.12.2023 13:29

Çin'in ABD aleyhine kampanyası deşifre oldu

New York Times, Çin yanlısı YouTube kanallarının yapay zeka kullanılarak oluşturulan içeriklerle ABD'yi hedef aldığını yazdı. Kampanyanın hedefi oldukça açık: Tüm dünyayı Çin lehine ve ABD aleyhine etkilemek
Çin'in ABD aleyhine kampanyası deşifre oldu

Tiffany Hsu, Steven Lee Myers / New York Times

Geçtiğimiz ay YouTube’da yayınlanan bir videoda Amerikan aksanı ve biraz tuhaf bir dilbilgisi kullanan ses, Washington'ın İsrail-Hamas savaşını ele alış biçimiyle dalga geçti. Ses, ABD’nin arabuluculuk rolünü Çin gibi yapamayacağını ve şimdi kendisini önemli bir izolasyon durumunda bulduğunu söyledi.
Güvenlik kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün bu hafta yayınladığı rapora göre 10 dakikalık video, Çin yanlısı ve ABD karşıtlığını yayan geniş bir YouTube kanalındaki 4 bin 500 videodan yalnızca biriydi.

Kampanyanın hedefi oldukça açık

Videolardan bazılarında yapay zeka kullanılarak oluşturulmuş avatarlar veya sesler kullanıldı. Bu durum yapay zeka seslerinin videoda kullanılmasını, enstitünün ilk karşılaştığı algı operasyonu yapıyor.
Rapora göre kampanyanın hedefi oldukça açıktı: Tüm dünyayı Çin lehine ve ABD aleyhine etkilemek. Videolar, Çin teknolojisinin Amerika'dan üstün olduğu, ABD'nin ekonomik çöküşe mahkum olduğu ve Çin ile Rusya'nın sorumlu jeopolitik aktörler olduğu yönündeki görüşleri destekliyor. Videolardan bazıları Huawei gibi Çin şirketlerini överken Apple gibi Amerikan şirketlerini karalıyordu.

Yayınlanan rapor video ağındaki en az 30 kanaldan gelen içeriklerin geçen yıldan bu yana yaklaşık 120 milyon görüntülenme aldığını, 730 bin abonesinin olduğunu ve zaman zaman Batılı şirketlerin raklamlarını aldığını gösteriyor. Raporda videolardan bazılarının yaygın Çince ifadeler ve Çinli şirketlerin adlarının doğrudan tercümesi gibi başlıklar ve metinler kullandığı belirtildi. Diğer videolar ise Çin’de üretilen ve yayılan haberlere dayanan bilgiler içeriyordu.

Güncel olaylara hızla yanıt veren dezenformasyonlar

Bazı Güneydoğu Asya ülkelerinin Çin yuanını kendi para birimleri olarak benimsedikleri gibi dezenformansyonlar oldukça yaygın. Videolar genellikle güncel olaylara hızla yanıt verebiliyordu. Avustralya Enstitüsü’nde analist olan Jacinta Keast, koordineli gerçekleştirilen kampanyanın Çin ile ilgili şimdiye kadar sosyal medyada tanık olunan en başarılı algı operasyonlarından biri olabileceğini söyledi.

​YouTube yaptığı açıklamada ekiplerinin topluluğunu korumak için 24 saat çalıştığını belirtti. Şirket, koordineli algı operasyonlarını tespit edebilmek için güçlü sistemlere yatırım yaptığını söyledi. Araştırma çabalarının iyi sonuç verdiğini belirten şirket, raporda adı geçen kanalların birçoğunu platformun politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapattığını söyledi.

Jacinta Keast, Çin yanlısı paylaşımların yayılmasına yönelik girişimlerin son yıllarda arttığını ancak büyük orada kalitesiz, az kullanıcı çeken veya anlamlı izleyici kitlesini sürdürmeyi başaramayan içeriklere yer verdiğini söyledi. Keast “Bu operasyon aslında yapay zekadan yararlanıyor ve bu da ona, gördüğümüz önceki kampanyalara kıyasla düşük bir maliyetle geniş ölçekte ikna edici tehdit içerikleri oluşturma yeteneği veriyor” dedi.

Daha saldırgan hale geldi

Son dönemdeki bazı raporlar Çin'in ABD'yi karalama propagandası yapmada daha saldırgan hale geldiğini öne sürüyor. Çin’deki algı operasyonları tarihsel olarak Topluluk Partisi hükümetinin Uygurlara yönelik zulmü ve Tayvan konusundaki politikasını savunmaya odaklandı. 2019’da Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestolarda Çin, ABD’yi direkt hedef almaya başladı. Bu durum, Rusya'nın Amerika'nın liderliğini hem ülke içinde hem de dışında itibarsızlaştırmaya çalışması gibi Covid-19 salgınıyla devam etti.

Geçtiğimiz yaz Microsoft ve diğer şirketlerdeki araştırmacılar Çin’in ABD’yi Hawaii’de orman yangını çıkarmak için enerji silahı kullanmakla suçladığı bir dizi asılsız hesabın var olduğunu kanıtladı. Eylül ayında yayınlanan bir raporda bakanlık, Çin’i küresel bilgi ortamını şekillendirmek için sahte sosyal medya hesapları ve sahte haber kuruluşları da dahil olmak üzere bir dizi aldatıcı yöntemler kullanmakla suçladı. Diğer araştırmalar, Çin'in ABD hakkında eninde sonunda Tayvan’a ihanet edeceği yönünde dezenformasyon yaydığını ileri sürdü.

Geçtiğimiz ay Meta, siyasi konuları tartışmak için Amerikalıları taklit eden Çin’e ait 4.789 Facebook hesabını kaldırdığını açıkladı. Meta, kampanyanın 2024 başkanlık seçimlerine müdahaleye zemin hazırladığı konusunda uyardı. Meta’nın tespit ettiği bu ağ Çin ile bağlantısı olan beşinci ağdı.

Yapay zeka Pekin’in ilgisini çekti

Yapay zeka teknolojisinin ortaya çıkması Pekin’in özel ilgisini uyandırmış gibi görünüyor. Keast, dezenformasyon oluşturmak isteyen kişilerin giderek daha kolay erişilebilen video düzenleme ve yapay zeka programlarını kullandıklarını söyledi. Keast, Çin yanlısı YouTube kanallarının yüksek ihtimalle İngilizce hazır metinleri videoya dönüştürme yazılımına veya veya hiçbir teknik uzmanlık gerektirmeyen ve dakikalar içinde klipler oluşturabilen diğer programlara beslediğini söyledi. Bu tür programlar kullanıcıların yapay zeka ile sesin cinsiyetini, aksanın ve tonun özelleştirmesine imkan sağlıyor.

© 2023 The New York Times Company