02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2023 08:20 | Son Güncelleme: 15.09.2023 08:26

Cumhuriyetçi adayın karşılıksız Bruce Springsteen aşkı

Trump’ın yerine Cumhuriyetçilerin adayı olmak için yarışan Chris Christie’nin bir zaafı var: Hemşerisi, “işçi sınıfı kahramanı” ve Demokrat Bruce Springsteen’e duyduğu hayranlık. Springsteen onla dalga geçse de neredeyse her konserine gidiyor. Fakat buzlar eriyebilir…
Chris Christie'nin 12 Eylül'de belediye binasında yaptığı seçim konuşması (Sophie Park/The New York Times)
Chris Christie'nin 12 Eylül'de belediye binasında yaptığı seçim konuşması (Sophie Park/The New York Times)

Nick Corasaniti / The New York Times

Chris Christie bugüne dek 150'den fazla Bruce Springsteen konserine gitmiştir. Springsteen'in her şarkısının sözlerini ezbere biliyor. Sakladığı konser biletlerinin değerini de… Ancak New Jersey'li hemşerisine karşılıksız sevgisine ve neredeyse takıntılı hayranlığına rağmen Christie, Cumhuriyetçi politikaları yüzünden geçmişte Demokratları destekleyen, eski Başkan Barack Obama ile bir podcast bile yayınlayan Springsteen ile genellikle soğuk bir ilişkisi olduğunu kabul ediyor. Yine de idolüyle arasının artık eskisine göre daha iyi olduğunu söylüyor. The New York Times'a konuşan Christie “Aramızda yıllar içinde değişen bir ilişki oldu çünkü siyasi yelpazenin farklı uçlarında olsak da ikimizin de siyasete dair çok tutkulu duyguları var” diyor.

“Artık bazı şeyleri anladık”

Peki ne değişti?
Christie “Sanırım son zamanlarda ikimizin de iyi birer eş, iyi birer baba olduğumuzu, eyaletimizi sevdiğimizi ve yaptığımız işe büyük önem verdiğimizi fark ettik. Bu yüzden şu anda ilişkimizin iyi olduğunu söyleyebilirim” diye yanıtlıyor. Ancak bugünkü iletişimlerinin detayları hakkında bilgi vermiyor. Yakın zamanda peptik ülser nedeniyle tedavi gördüğü için konserlerini erteleyen Springsteen'in sözcüleri ise konu hakkında yorum yapmadı.

Bruce Springsteen'in 1 Nisan'daki Madison Square Garden konseri (Nina Westervelt/The New York Times)

 

Christie, Springsteen'in bu yazki turnesindeki birçok konserde görüldü. Springsteen ve grubunun iki hafta önce New Jersey MetLife Stadyumu'ndaki üç gösterilik performansı sırasında da sahnenin yanındaydı.
Christie'ye göre Springsteen de ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor.

“Konserde beni gördü, aradı”

Eski vali, geçen salı günü de Springsteen'in bu yıl Brooklyn'de verdiği konserde kendisini gördüğünü ve ardından telefonla aradığını gazeteci Steve Scully'ye bir televizyon programında anlattı: “Bruce'un konser sırasında bir an beni gördüğünü düşündüm. Eşim ‘Delirdin herhalde. Yok bir de sana gülümseyip el salladı’ diyerek dalga geçti. Arkasından arabaya bindik, New Jersey'e dönüyoruz. Gece saat 11.45'te cep telefonum çaldı. Açıp ‘Buyurun, ben Chris Christie' dedim. O da 'Vali, ben Bruce. Seni bu gece ön tarafta gördüm' dedi.” Christie, “Ben de eşime 'Bak, bana söyledim. Beni gördü demiştim” diye konuştu.
Christie rock yıldızının birçok konserine gitse de, hatta birkaç açılış notasını duyar duymaz her şarkısını tanısa da siyasi pozisyonu onu Springsteen'in yakın çevresinden hep uzak tuttu.

Springsteen eleştiri mektubu yazdı

2011'de o New Jersey valisiyken Springsteen, The Asbury Park Press'in editörüne Christie'nin önerdiği bütçe kesintilerini eleştiren bir mektup yazdı. Christie 2012'de The Atlantic'e Springsteen ve çevresinin kendisine sürekli soğuk davrandığını anlattı. Ancak Christie'nin eyaleti vuran Sandy Kasırgası'ndan sonraki yönetimi, buzların erimesine yol açtı. Christie o dönemde bu yüzden gözyaşlarını tutamadığını söylüyor. Christie daha sonra bunu bir adım öteye taşıyarak “Biz arkadaşız” da dedi.

Şarkı sözlerini valiye uyarlayıp dalga geçti

Fakat o dönem kurulan bağ çok geçmeden yıprandı. Christie, 2013 ve 2014'te George Washington Köprüsü'ne bağlanan yolları kapatılmasıyla ilgili bir skandal nedeniyle gazete manşetlerine çıktı. Springsteen de Jimmy Fallon'ın NBC'deki programına katılarak kendisine ait “Born to Run” şarkısını sözleri valiye uyarlanmış haliyle seslendirdi. Springsteen ve Fallon şarkının sözlerini şöyle değiştirdi: “Vali, bilmiyorum ne zaman ama bir gün bunlar geçecek. Ama o zamana kadar Vali Chris Christie'nin Fort Lee, New Jersey'de yarattığı trafik, mahsur kalan kaç işçiyi öldürecek?"

Buna rağmen Christie sadık bir Springsteen hayranıydı. Sekiz yıl valilik yaptıktan sonra, sıradan bir vatandaş olarak ilk gecesinde Springsteen'in Broadway gösterisine gitti. Bilet, eşinin ona hediyesiydi.
Springsteen'in daha da fazla eleştirisine davetiye çıkarmamak için şarkılarını siyasi kampanyalarında pek kullanmamaya dikkat etti. Yine de Politico gazetesi 2024 başkan adaylarından favori şarkıları listelemelerini isteyince en başa “Thunder Road”u yerleştirdi. Christie, Politico'nun adaylardan listeye her sanatçıdan bir şarkı koymalarını istediğini, yoksa Springsteen'den birçok başka şarkı alacağını söylüyor: “Diğerler adaylar bu kurala uymamış ama ben uydum.”

Normalde Trump’ı eleştirir ama…

Christie, Springsteen'in en büyük hitlerinden biri olan ve ünlü albümü “Born to Run”ın açılış şarkısı “Thunder Road” ile ilişkisi hakkında uzun uzun konuştu. Bu esnada normalde daha ziyade Cumhuriyetçilerin önde görünen adayı Trump'a vurmayı tercih eden eski valinin daha iyimser bir tarafı da ortaya çıktı. “Thunder Road'un hem gerçekçi hem de umut verici bir şarkı olduğunu düşünüyorum. Başlangıç, yani piyano girişi çok hoş, her duyduğumda gülümsüyorum. Bana göre, ruh halim ne olursa olsun her duyduğumda beni gülümseten herhangi bir şarkı, her zaman en sevdiğim şarkılardan biri olarak kalacaktır” diye anlatıyor.

“Hayır, açılış töreninde söylemez”

Vali “Onun şarkı söyleyişini seviyorum. Şarkı sözlerini seviyorum, bana hissettirdiklerini seviyorum. Bu bana dünyanın olasılıklara, özlemlere ve hırslara açık olduğunu hissettiriyor. Sanırım Bruce da 1975'te bunu söylüyordu. Unutmayın, o şarkıyı yazdığında Bruce Springsteen daha 25 yaşındaydı. Ve içinde o duygu, o umut vardı” diyor.

Chris Christie'nin biriktirdiği konser biletleri. (Juan Arredondo/The New York Times)

 

İkisinin ilişkisi artık daha sıcak olsa da Christie bazı sınırların olduğunu kabul ediyor. Nitekim kısa süre önce kendisine seçimi kazanırsa görevi devraldığı gün yapılacak törende Springsteen'in şarkı söyleyip söylemeyeceği soruldu. Christie “Ah, bu soru biraz fazla oldu. Bilemiyorum. En nihayetinde o hâlâ bir Demokrat" diye yanıtladı.

 © 2023 The New York Times Company