23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
30.04.2021 06:00

En güzel bisiklet rotaları

Bayramı da kapsayan tam kapanma, planlarınızı ertelemiş olabilir. Ama sorun yok, az biraz dişimizi sıkacağız. Virüs bu yaz hayatımızdan çekip gitmese de, ondan uzakta kafa dinleme şansımız var. Buyrun size iki tekerle katedilebilecek muhteşem rotalar
Güzel ülkemizde zor meşgale, bisiklet sürmek. Bisikletin bir süs aracı, bir hobi değil de bir ulaşım aracı olduğunu kabul etmek. Çünkü kapitalizm bisiklet sevmez. Bisiklet süren otomobil almaz, akaryakıt da almaz, kasko yaptırmaz, MTV ödemez, arabayı servise götürmez, sağlıklı olur, doktora, hastaneye pek işi düşmez. O yüzdendir ki; Türk insanı otoyol sever, bisiklet sevmez. Ama bu yıl kartlar yeniden dağıtıldı. Pandemi alışageldiğimiz her düzeni altüst ettiği gibi, belki tek güzel şeyi bisikletin başına getirdi. Türkiye’de bisiklet satışı ve düzenli kullanımı neredeyse 3 katına çıktı ve yollara çıkan bisikletli sayısı arttı. Covid, sebebiyle toplu taşımadan kaçınılan çoğu şehrin sakini ulaşım aracı olarak bisikleti denemeye başladı. Bu durum da yıllardır göz ardı edilen bisiklet-bisikletçi sorunlarını ni- hayet gün yüzüne çıkardı. Bu hafta hem şehirde bisiklet sürmeye çalışan sıradan vatandaşın, hem de Türkiye’nin en güzel şehir içi-şehir dışı bisiklet yollarının rotasını derledik.
Sapanca Gölü Rotası
Sapanca Gölü Rotası

Artvin – Trabzon Rotası

Artvin-Trabzon arası bir harikalar diyarı... Bisikletçiler bu mesafeyi üçe ayırarak gitmeyi tercih ediyor. Trabzon-Rize, Rize-Hopa ve Hopa-Artvin. Yol boyunca çay ekili bahçelerin eşsiz kokusu ve yemyeşil Karadeniz, bisikletçilere eşlik ediyor. (230 km) Sapanca Gölü Rotası: Sapanca’da bisiklet ulaşım aracı olarak yaşama entegre edilmeye çalışılıyor. Sapanca, 2020 Dağ Bisikleti Maratonu Dünya Şampiyonası’nın da ev sahibiydi. İsviçre’yi hatırlatan muhteşem manzaraların arasında yolculuk etmek istiyorsanız Kazımpaşa - Sapanca Gölü rotasını deneyebilirsiniz. (24 km)
Fethiye Park
Fethiye Park

Fethiye Yarımada Rotası

Fethiye merkezinden start alıyor. Karagözler üzerinden başlayarak tüm yarımadayı dolaşan rotanın en yüksek noktası 75 metrelik Yumrutepe. Fethiye Yarımadası girişi kavşak noktasında öncelikle sağ tarafı izleyerek Kadıışığı mevkini geçerek Aksazlar Koyu’na ulaşılıyor. Ardından Paçarız Burnu’na kadar iniş ve çıkışlar mevcut. (18 km)

Kapadokya Rotası

Avanos – Çavuşin – Göreme – Uçhisar – Ortahisar – Ürgüp – Mustafapaşa güzergâhında Kapadokya’nın önemli vadilerini görebileceğiniz bir rota. Güzel Atlar Ülkesi’nde, demir atınızla yol almak, inanılmaz bir görsel keyif sağlıyor. (43 km)

Hatay – Arsuz Rotası

Türkiye’nin en uzun tek parça bisiklet yolu 25 km ile Hatay’da (Samandağ - Arsuz sahil yolu) açıldı. Ancak maalesef trafik yoğun olduğunda arabalar bisiklet yolunu kullanıyor ve kazalara yol açabiliyorlar.
Hatay – Arsuz Rotası
Hatay – Arsuz Rotası

Muhteşem Gökova Rotası

Halikarnassos’tan başlayan rota, eşsiz körfez manzarası eşliğinde Karia antik kentlerini, şimdi birer kültürel anıt olan çok eski yeldeğirmenlerini ve mükemmel doğasıyla gizli kalmış turkuvaz koyları geçerek Knidos’ta son buluyor. Sahildeki birçok plaj kamp yapmaya müsait. (295 km)

Trakya (Kırklareli – İğneada) Rotası

Rotanın güzergâhı; Kırklareli’nin Kıyıköy ilçesinden başlayıp Kışlacık – Panayır İskelesi – Sivriler Köyü – İğneada şeklinde sürüyor. Yol, dağlık ve ormanlık. Panayır İskelesi’nden İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na girerek, yeşili ve ferahlığı hissederek, İğneada’ya ulaşıyorsunuz. (79 km)

Köprülü Kanyon Rotası

Antalya’nın en güzel bisiklet rotalarından biri. Bisiklet turunun yanı sıra rafting ve trekking aktiviteleri ile de meşhur bir bölge. Beşkonak’ta başlayıp Selge-Delisarnıç-Tazı ile devam edip tekrar Beşkonak’ta sona eren parkurun derecesi orta-zor. (65 km)

Gelibolu Yarımdası

Tarihi alanı kapsayan ve az rampalı bu rota, Gelibolu’da başlayıp Eceabat’ta son buluyor. Milli park ilan edilen bu alanda, Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden askerlerin anısına dikilen anıtlarla Kilitbahir ve Seddülbahir kaleleri yer alıyor. (114 km)
Kaputaş-Kaş-Demre Rotası
Kaputaş-Kaş-Demre Rotası

Kaputaş-Kaş-Demre Rotası

Yeryüzünün eşsiz manzaraların peşinde pedal çevirmek istiyorsanız, Kaputaş-Kaş-Demre rotasını denemelisiniz. İlk etap 42 km uzunluğundaki Kaş Andifli-Kaş Kaputaş Mağarası yolu. Kekik kokuları eşliğindeki ikinci rota ise 20 km uzunluğunda ve 695 metre rakımlı Kaş-Demre yolu. Bu rota iyi antrenmanlı yol bisikleti kullanıcılarının tercihi olabilir.

Amasra – Sinop Rotası

Bartın’dan başlayıp Kastamonu’yu geçerek Sinop’a varan rota, Karadeniz’in bol yokuşlu ve virajlı sahil yollarından. Rota deniz seviyesine paralel olduğu için rampalar çok yüksek değil, en yüksek 300 metreye tırmanılıyor. (331 km)

Gökçeada Rotası

Gökçeada, bahar aylarında tam bir bisiklet cenneti. 20 kilometrelik Kuzu Limanı-Tepeköy rotası ile 30km’lik Kuzu Limanı-Dereköy-Marmaros Şelalesi rotası muhteşem. Kuzulimanı-Kafalos, Dereköy-Gizli Liman rotaları da adanın diğer kayda değer rotaları.

Beykoz Mahmutşevketpaşa - Kılıçlı Rotası

Beykoz’un bisikletçiler için en sevilen köylerinden geçen bu rota iyi bir antrenman ve şehire kısacık mesafede harika bir doğa sunuyor.

Yalova Delmece Yaylası

Feribot ile Yalova’ya geçildikten sonra kısa süre içinde şelaleler ve nehirler eşliğinde harika bir doğa sizi karşılıyor.

Mavişehir – Sasalı Doğal Yaşam Parkı Rotası

Bostanlı Mavişehir’den başlayan yol, sazlıklar ve Körfez’in güzel manzarası eşliğinde Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda son buluyor.

Bonus: Konya

Topoğrafyası nedeniyle bisikletin yaygın olarak kullanıldığı Konya, 550 kilometre ile New York’tan sonra dünyanın en uzun bisiklet yoluna sahip olan ikinci şehir. Ovada olmasının da etkisiyle bisiklet kullanımında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Konya’da 800 bine yakın bisiklet bulunuyor.

Bisikleti yok saymak bizde adettendir!

Bisiklet yolu nasıl olur yeni öğreniyoruz. Şehir plancıları ve bu alanda çalışan uzmanlar, bisikletli ulaşım konusunda yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar hazırlasalar da kimi zaman planlar yeterli detay bilgiyi içermediği ya da realite ile örtüşmediği için fen işleri ekipleri boşlukları kendi vizyonları doğrultusunda tamamlıyorlar. Bu da karşımıza bir ucu caddede biten bisiklet yolları, çukur ya da yağmur eğimi yapılmamış, ortasından mazgal geçen, birdenbire kesilip sonra alakasız bir yerde yeniden başlayan ve en önemlisi de yaya trafiğinden ayrılmamış bisiklet yolları olarak çıkıyor. Sevindirici bir haber; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Daha Yeşil ve Yaşanabilir Şehirler” hedefiyle, 3 yıl içinde 3 bin kilometre bisiklet yolu yapmayı hedefliyor.

Araç sürücüleri saygısız

Otomobil tacizleri, aniden açılan araba kapıları çok büyük sorun. Boş caddede bisikletlinin yanından pay bırakmadan geçmeye kalkışmak kadar, aracı kenara çektiğini sanıp sağa sola hiç bakmadan araba kapısı açmak da feci sonuçlar doğuruyor. Kendisi de bisiklet kullananlar hariç, maalesef Türkiye’deki sürücülerin bisiklete saygısı yok. Araç ehliyeti alırken, bisikletlilere nasıl davranılması gerektiği konusu daha çok işlenmeli. Yayalar bisiklet yolunda yürümekten vazgeçmiyor. Dünyanın hemen hiçbir ülkesinde bisiklet yolunu yaya yolundan ayıran bir takım yükselti, banket, şerit, duvar vs bulunmaz. Her iki yol da yan yana şehrin içinden akıp gider. Ancak maalesef bu, Türkiye’de imkansız. Çünkü Türk yayasının en sevdiği aktivite, bisiklet yolundan yürümek, hatta çekirdek çitleyerek yürümek. Uyarınca sinirlenmek ya da umursamadan devam etmek.

Motosikletin orada işi ne?

Bir başka yeni türeyen sorun da motosikletlerin bisiklet yolu kullanması. Örneğin 6 aydır Fethiye’de yaşayan ve Merkez – Çalış Plajı arasındaki muhteşem bisiklet yolunu kullanan biri olarak, motosikletlerin neden bu yolu tercih ettiğini ve niçin bir ceza kesilmediğini anlayamıyorum. İstanbul’da bisiklet halen bir ulaşım aracı değil. Caddebostan Sahili ya da Yeniköy - Bebek arası yer yer kesilen bisiklet yolu, maalesef ihtiyacı karşılayamıyor. Ve bisiklet hırsızlığı... Apartman girişlerinden sürekli çalınan bisikletler büyük sorun. Çaresi, ev içinde taşınabilen katlanır bisikletler ya da hafif karbon bisikletler gibi görünüyor.

Kapadokya'da mistik buluşma

Ünlü bisiklet organizasyonu Boostcamp, 10-13 Haziran tarihlerinde Kapadokya’da gerçekleşiyor. BOOSTCAMP MYSTIC RISE rotası, Ürün - Göreme - Uçhisar - Avanos bölgelerini içeren rota, dünya harikası doğal zenginliklerin olduğu açık hava müzelerinin olduğu bölgelerden geçecek. Boostcamp etkinliğine katılan bisikletçileri tecrübeli antrenörlerden oluşan rehber bisikletliler ve destek araçları takip edecek. 4 gün sürecek olan etkinlik yaklaşık 100 bisikletlinin katılımı ile her gün farklı rotalarda gerçekleştirilecek.  
Bahar Akıncı
Bahar Akıncı