Jennifer Vineyard / New York Times
HBO'nun Ejderha Evi ile Amazon'un Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri arasında kıyaslamalar olması; hem yeni epik fanteziler hem de büyük bütçeler ve hazır hayran kitleleri olan ön bölüm serileri sayesinde kaçınılmazdı. Aslında internet de bu zorunluluktan oldukça mutlu oldu. Ama onları karşılaştırmalı mıyız? Muhtemelen hayır.
Çalışmaları orijinal Rings yazarı J.R.R. Tolkien’den büyük ölçüde etkilenen Thrones yazarı George R.R. Martin krallıkta sadece barış istiyor. Hollywood Reporter’a "Bu bir ölüm maçı ya da o tarz bir şey değil" diyor. Birlikte aynı parantez içinde olmak zorunda değiliz. Yine de pek çok kişi bu dürtüye direnebilecek gibi görünmüyor. Sonuçta biz de Valyria taşından yapılmadık.
Yine de sektör istatistiklerini karşılaştırmak yerine; derecelendirmeler, bütçeler vb. iki dizinin nerelerde karşı karşıya geldiğine bir göz atalım. En havalı kılıçlar kimde? Peki ya en iyi ejderhalar? Ya da en dişli kadın kahramanlar? Tabi ki bu gözlemler sadece ilk birkaç bölüme dayanmakta (Ejderha Evi 3- Güç Yüzükleri 2) Yine de bu tartışmaları başlatmak için yeterince şey gördük. Dikkat: Yazının bundan sonrası spoiler içermektedir.
Martin ile Tolkien kıyaslaması doğru değil
Zaten “Merika’nın Tolkien’i olarak anılan Martin’i, Tolkien ile kıyaslamak çok adil bir tutum değil. İki yazar zaten rekabet halinde değil. Martin, özellikle sihir ve dünya kurma alanlarında Tolkien'in yaptıklarının çoğundan ilham alıyor; ama Tolkien’in başarılarını da ileri bir noktaya taşıdı. Tolkien Martin’den daha fazla kitap satışına sahip (ikisi de on milyonlarca kitap sattı) ancak Tolkien’in kitapları çok daha uzun süredir piyasada. Daha iyi bir karşılaştırma şekli de daha önceki uyarlamalara bakarak yapılabilir: HBO’nun Dragon dizisinin öncü dizisi olan Taht Oyunları'na karşı Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film versiyonları.
İkisi de seyircinin sabrını zorladı
Taht Oyunları'nın ilk sezonları bazı yönlerden Jackson’ın ilk üç (ve en sevilen) film serisiyle karşılaştırılabilirken, Thrones'un alay konusu olan sonraki sezonları da insanları kutuplaştıran Hobbit filmlerini andırıyordu. Her iki seri de harika bir başlangıç yaptı, ancak her ikisi de izleyicinin sabrını zorladı. Tolkien hayranları yeni diziyle şimdiden şikâyet edecek bir şeyler buluyorlar ama Hobbit filmlerinin etkisini atlatmak için çok daha fazla zamanları oldu. Eğer reytingler şu ana kadar bir gösterge ise, Thrones hayranları şimdilik affetmeye hazır gibi görünüyor ama unutmaya değil. Yine de henüz erken, Thrones’un sonuna hayranların tepkisi çok acıydı ve dizinin hala telafi etmesi gereken çok şey var.
(Avantaj: Güç Yüzükleri)
Kahramanlar
Seriler devam ederken, Güç Yüzüklerinin farklı bir avantajı ortaya çıkıyor çünkü bazı karakterleri ölümsüz. Burada işin püf noktası, doğal olarak yeni aktörlerin önceki canlandırmalarıyla aynı seviyeye gelmeleri gerekliliği. Morfydd Clark, Yüzükler'de (filmlerde Cate Blanchett bu rolü üstlenmişti) maceracı genç bir Galadriel’i canlandırırken bunu oldukça güzel bir şekilde yönetiyor.
Ejderha dizisinde de eğer dizi yönetimi Melisandre (Carice van Houten) veya the Orman’ın Çocukları gibi uzun yaşayan Thrones karakterlerini tekrardan diziye almak isterse benzer bir yol izlemesi muhtemel. Ancak bu durum, karakterleri gerçekten uymadıkları yerlerde hikâyeye sıkıştırmayı gerektirecek.
Bunun yerine, Ejderha Evi izleyiciden dolaylı olarak Rhaenyra (Milly Alcock) karakterini Daenerys (Emilia Clarke) ile ilişkilendirmesini ve böylece taht iddiasını desteklemesini istiyor. Gelişmeler böyleyken, bu durum Galadriel’in büyük kötülüğü yok etme macerası veya Dany’nin başlarda yaşadığı baskıya karşı savaşı kadar asil bir durum yaratmıyor. Rhaenyra sadece doğuştan gelen hakkını istiyor; ve belki de onu elde etmek için ataerkillikle savaşmanın kahramanca bir tarafı var, ama şu ana kadar o bir Galadriel değil, sarı peruklar Targaryenleri elflere benzetse bile.
Avantaj: Güç Yüzükleri
Kılıçlar
Eskiler adamı adam yapanın kılıç olduğunu söyler veya kadını, ya da elfi. Ve bazen efsanevi bir kılıç korku ve dehşet uyandırma konusunda onu taşıyandan daha etkili olabilir. Güç Yüzükleri'nde muhtemelen bu tarihsel önemi olan kılıçlardan bazılarını göreceğiz, örneğin Narsil olarak bilinen ve kaderle tartılan İsildur’un Kılıcı. Bu arada Theo'nun (Tyroe Muhafidin) gizlice sakladığı kırık siyah kabzaya ne demeli? Kan içerek kendini yenileme yeteneğine sahip olduğu görülen bir silah. Gurthang olarak da adlandırılan Anglachel adlı kılıca benziyor ve bu pek de iyi bir şey değil.
Ejderha Evi'nde, efsanevi Valyria silahlarının altın çağındayız. Kral Viserys (Paddy Considine) otorite kurmak istediğinde kralların güçlü kılıcı Blackfyre'ı kavrar ve kehanet bildirmek istediğinde tanıdık bir hançer tutar. (Bu hançerin Valyrian çeliği özellikleri de göz önüne alındığında, aslında hançerin her yeri kader yazmakta) Daemon (Matt Smith) öte yandan, zafere giden yolu açmak için daha ince olan Dark Sister'ı kullanır.
Demir Taht etkisi
Tabii bir de sayısız kılıçtan yapılmış ve iyi yerleştirilmiş bir sıyrık ile bir kralı kolayca devirebilecek Demir Taht var. Efsaneye göre taht, yönetmeye uygun olmayanları bu şekilde reddediyor.
Tolkien'in dünyasında Valyrian çeliğine paralel olarak, yalnızca Khazad-dûm ve Númenor'da bulunan nadir ve değerli metal olan mithril bulunuyor- her iki yer de Güç Yüzükleri'nde ziyaret ediliyor. Mithril'in ise çelikten daha güçlü ama aynı zamanda daha hafif olduğu söyleniyor. Bu da bariz soruyu gündeme getiriyor: Öyleyse neden kimse mithril bir kılıç yapmayı düşünmedi?
Avantaj: Ejderha Evi
Büyülü Ağaçlar
Başlangıçta en azından Güç Yüzükleri'nde Karanlık Lord Morgoth onları zehirleyene kadar birbirine karışmış bir parıltıyla yan yana büyüyen Valinor'un İki Ağacı vardı. Sonra, işleri daha da kötüleştiren Morgoth, Silmarilleri yani yok olan iki ağacın lekesiz ışığını içeren üç mücevheri çaldı. Ayrıca Khazad-dûm'un derin yeraltında bile bir fidan armağanının çiçek açmaya devam ettiğini öğrendik. Nasıl? Aşk? Büyü? (Fark var mı?) Başka önemli ağaçlar da var, bazıları farklı türler arasındaki dostluğu simgeliyor. (Númenor'un başkentine gidersek bunlardan birini arayın.)
Şimdiye kadar, Ejderha Evi'ndeki beyaz büvet ağaçları bir fondan biraz daha fazlası, Tanrı Korusu’nda yatıştırıcı bir gölge kaynağı. Ancak bu ağaçların birileri tarafından bir çeşit Westeros gözetleme sistemi olarak kullanılması muhtemel görünüyor. Şu ana kadar bir dizi Üç Gözlü Kuzgun ve yeşil örenlerin nöbet tuttuğunu biliyoruz ama muhtemelen bu sezon bununla ilgili pek bir şey öğrenemeyeceğiz.
Avantaj Güç Yüzükleri
Ejderhalar
Ejderhalar en üst düzey savaş silahlarıdır. Güç Yüzükleri dizisinin başlangıç bölümünde, kötü Morgoth'un savaşta kanatlı canavarları öncü olarak kullandığını gördük. Morgoth’un bineklerinden biri başka bir tanıdık dev olan Kara Dehşet Balerion için bariz bir ilham kaynağı olan Kara Ancalagon gibi görünüyor. Balerion’un korunmuş kafatası Ejderha Evi'nde bir saygı nesnesi. Tolkien'in ejderhaları evcil hayvan değildir; onları eğlence gezileri için dışarı çıkarmak hiç tavsiye edilmez. Ve cüceler güç mücevherlerini aldıklarında hikâyede daha ciddi bir rol oynayacaklar.
Ancak iki yapım arasındaki temel sorunu çözmek için soru, hangi ejderhalar daha iyi? 2013 yapımı Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları filmindeki çenebaz Smaug'dan da bildiğimiz üzere, Tolkien'in ejderhaları duyarlı ve düşünce sahibi. Birebirde, ciddi entelektüel varlıklara sahipler; ancak bir grup olarak bu ikinci Çağ'da Orta Dünya'daki yetersiz sayıları, Ejderha Evi'ndeki ateş püskürten kalabalıkla boy ölçüşemez. Rhaenyra'nın Syrax'ı ve Daemon'un Caraxes'ı, dizide tanıtılan canavarların sadece ilkleri-daha görmediğimiz bir ejderha çukuru dolusu ejderha var.
Avantaj: Ejderha Evi
İcat Edilmiş Diller
Tolkien'in kendi Elf dilini (Quenya olarak adlandırılıyor) yaratan gerçek bir dilbilimci olduğu göz önüne alındığında, Güç Yüzükleri, bu kategorideki Ejderha Evi'ne göre belirgin bir avantajla başlar. Martin (kitaplar için) ve dil yaratıcısı David J. Peterson (Ejderha Evi için) Tolkien'in yaptığına yakın bir şey elde etmek için cesurca çabaladılar, özellikle de Targaryen hükümdarlarının ana dili olan High Valyrian ile. Her iki diziyi de yalnızca dillerinin sanatına göre değerlendirecek olsaydık, Tolkien'in Quenya'sı kesinlikle kazanırdı.
Ancak Güç Yüzükleri'nde, en azından ilk iki bölümde, elfler birbirleriyle konuşurken Quenya'yı veya cüceler aralarında Khuzdul'u zar zor kullanarak bu avantajı çarçur ediyor. Elrond'un (Robert Aramayo) bir şeyler yazarken kendi kendine birkaç Elfçe kelime mırıldandığını duyuyoruz ama saniyeler sonra yine ortak dile geçiyor. Bunun tam tersine, Ejderha Evi Targaryen bir amca-yeğen arasında bir ilişki kurmak için Yüksek Valyrian dilini kullanıyor ve oyuncular dili o kadar akıcı konuşuyorlar ki bu bağ gerçekmiş hissiyatı yaratıyor.
Avantaj: Ejderha Evi
Dil, Dönem
Her iki dizi de önceden var olan bir materyale dayanmakta. Ejderha Evi için Martin'in hayali tarihi, Ateş ve Kan kitabı. Güç Yüzükleri içinse çoğunlukla, esasen hikâye ana hatları olan Yüzüklerin Efendisi'nin eklentileridir. Her iki dizi de anlatım boşluklarını doldurabilmek için bir şeyler türetmek zorunda kaldı ve bu noktada Ejderha Evi, eserin yaratıcısı olan Martin’in yönlendirmelerinden faydalanıyor.
Ayrıca Ejderha Evi yazarları üretken olmayan konuşmaları hareketlendirmek ve Tahtlar'ın zamanında viral olmasını sağlayan esprili görsel ve gif paylaşımlarını yeniden canlandırmak için replikleri ve sahneleri nasıl kullanacaklarının çok daha fazla farkında görünüyorlar. Dizinin bir sahnesinde Rhaenyra'nın "Kek hakkında asla şaka yapmam" repliği biraz yapmacık ama öte yandan insanlar hala birinci bölümdeki sezaryen cinayeti sahnesinden bahsediyor. Güç Yüzükleri şimdiye kadar menüye et koymuyor çocuklar -veya ikinci kahvaltı da sunmuyor. Ama Daemon Targaryen'in bize her zaman GIF'ler vereceğini biliyoruz.
Avantaj: Ejderha Evi
© 2022 The New York Times Company