19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2024 15:31 | Son Güncelleme: 06.04.2024 15:41

Filistinliler NYT'ye konuştu: Yumurta altından daha pahalı

Gazze'de gıda dağıtan World Central Kitchen, yedi çalışanının İsrail hava saldırılarında öldürülmesinin ardından yardım çalışmalarını askıya aldı. Filistinlilerle konuşan NYT, yemek vurgunculuğu ve aktif karaborsa nedeniyle bir yumurtanın altından daha pahalı hale geldiğini yazdı
Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Raja Abdulrahim / New York Times

Savaştan önceki çoğu sabah, vücut geliştirmeci Suhail Al-Asaad'ı Gazze'deki evinin mutfağında sekiz yumurta beyazından oluşan omletini yerken, sahil boyunca hızlı adımlarla yürürken ve ağırlık kaldırmak için spor salonuna giderken görebilirdiniz. O sahil şimdi harabeye dönmüş durumda. Al-Asaad ve ailesi, diğer pek çokları gibi, İsrail'in yoğun bombardımanı ve işgali nedeniyle evlerinden oldular ve şimdi Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bir çadırda uyuyorlar. Günlerini kendisi, eşi, üç çocuğu ve hasta annesi için yiyecek bulmaya çalışarak geçiriyor. Her türlü kahvaltılık zor bulunuyor. Yumurta ise bir lüks.

Gönüllülerin ölmesi durumu daha da zorlaştırdı

Gazze'de yaşayan 2,2 milyon insan kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, bu hafta pek çok insan için hayatta kalmak biraz daha zorlaştı. Şef José Andrés tarafından kurulan yardım grubu World Central Kitchen, 7 çalışanının İsrail hava saldırılarında öldürülmesinin ardından Gazze'deki yardım çalışmalarını askıya aldı. Yardım grubu, Gazze'de savaşın başladığı ekim ayından bu yana 43 milyondan fazla yemek dağıttığını söyledi.

Al-Asaad, World Central Kitchen'ın genellikle pirinç ve fasulye, bazen de et ya da tavuktan oluşan yemeklerine bel bağlayan pek çok insan tanıyor. Cuma günü verdiği bir röportajda Al-Asaad, "talep arzdan daha fazla olduğu için" ailesinin nadiren yemek aldığını söyledi. Düzenli olarak yemek alanların ise yerlerine yenisini bulmakta zorlandıklarını sözlerine ekledi. Başkan Joe Biden'ın baskısıyla İsrail yardım konvoyları için daha fazla rota açmayı kabul etti, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor. Yardım kuruluşları ve çok sayıda ülke, kullanılmakta olan iki güney sınır kapısından daha fazla gıda tedarik etmek için çalıştıklarını söylüyor, ancak Gazze'deki bazı Filistinliler bunun büyük ihtiyacı karşılamak için yeterli olacağından şüphe duyuyor, birçok aile şu anda çok az şey alıyor ya da hiç almıyor.

"Hayata tutunmaya çalışıyoruz"

"Durumumuzu tarif edemem. Hayata tutunmaya çalışıyoruz, hepsi bu," diyen 31 yaşındaki muhasebeci Muhammed el Masri de ailesiyle birlikte Refah'ta bir çadırda barınıyor. Masri, "Çok azı hariç yardımlar yerinden edilen insanlara her zaman ulaşmıyor. Çoğunlukla hepsi pazarda satılıyor" diye ekleyerek Gazze'deki pek çok Filistinlinin aylardır söylediklerini yineledi. Ailesinin biraz konserve et ve sebze satın alabildiğini ve başka bir hayır kurumunun mutfağından pirinç ve fasulye alabildiğini söyledi.

Yemek vurgunculuğu ve karaborsa

Vurgunculuk ve aktif bir karaborsa işleri daha da kötüleştirdi. Mart ayı ortasında Al-Asaad Instagram sayfasında, yerel pazardan 10 İsrail Şekeline, yani önceki fiyatının yaklaşık 10 katına satın aldığı iki yumurta satın aldığını söylediği video paylaştı. Altı kişilik ailesi yumurtaları o akşamki iftar yemeğinde pişirip ramazan orucunu açmayı planlıyordu. 45 yaşındaki Al-Asaad fotoğrafın başlığına "Yumurta altından daha pahalı" yazmıştı.

Gazze'de sayıları giderek artan Filistinliler gibi o da GoFundMe sayfası açarak gıda ve temiz su satın almak için bağış istedi. Al-Asaad, GoFundMe sayfasında "Şu anda altıncı aya parasız, yiyeceksiz ve hatta yardımsız girdik, bunların hepsi karaborsada yüksek fiyatlarla mevcut" diye yazdı.

En az 27 çocuk yetersiz beslenmeden öldü

Birleşmiş Milletler'in bir kolu olan Dünya Gıda Programı, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın yakın olduğunu söylüyor. Gruba göre kuşatma altındaki bölgenin tamamında felaket boyutlarında açlıkla karşı karşıya olan insan sayısı şu anda 1,1 milyon. Yine bir BM kuruluşu olan Dünya Sağlık Örgütü bu hafta Gazze'de en az 27 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Ramazanın son cuması normalde dini vecibelerin yerine getirildiği ve Ramazan Bayramı'na hazırlık yapılan gün olurdu. Ancak el Masri, yüz binlerce Filistinliyle birlikte yaşadığı çadır kampında bu duygulardan hiçbirinin olmadığını şu sözlerle anlattı: Çoğu insan oruç tutuyor çünkü zaten yiyecek bir şey yok. Bunun Ramazan olduğunu hissetmedik. Bu yıl Ramazan duygusu yoktu.

©️ 2024 The New York Times Company