02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 13:29 | Son Güncelleme: 26.03.2024 13:46

Gazze'ye gıda ulaşması için molozlardan iskele inşa ettiler

Gazze'ye gıda taşımak için çabalayan World Central Kitchen ekipleri, Kıbrıs'tan gelen yiyecekleri sivillere ulaştırabilmek için bombardımanlar sonucu yıkılan binaların molozlarını kullanarak kendi çabalarıyla iskele inşa ettiler. NYT, iskelenin yapım sürecindeki detayları yazdı
Open Arms ve World Central Kitchen gemisi Kıbrıs'ın Larnaka limanınayken. (Getty Images)
Open Arms ve World Central Kitchen gemisi Kıbrıs'ın Larnaka limanınayken. (Getty Images)

Adam Sella / New York Times

Mart ortasında gün batımından sadece birkaç saat önce, World Central Kitchen çalışanları molozlardan inşa edilen derme çatma bir iskeleye son rötuşları yapıyordu. Gazze Şeridi'ne yaklaşık yirmi yıldır deniz yoluyla ulaşan ilk yardımı taşıyan gemi o esnada kıyıya dönüyordu. Kar amacı gütmeyen yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın ekibi, iskelenin keskin kenarlarını ve inşaat demirlerini örtmek zorundaydı. Zira bunlar Gazze'nin kuzeyindeki iskeleyi inşa etmek için kullanılan molozların bombalanan binalardan geldiğini hatırlatıyor. Ekip kare şeklindeki moloz parçalarını kullanarak gemiyi karşılamak için dikey bir beton duvar oluşturdu.

Ünlü İspanyol şef José Andrés tarafından kurulan World Central Kitchen'ın acil durum müdahale direktörü Sam Bloch, "Şu anda Gazze'de herhangi bir inşaat projesi yürütmenin aşırı miktarda zorluğu var" dedi. İskelenin inşasını ve sevkiyatın gelişini denetleyen Bloch, Gazze'den ayrıldıktan sonra California'ya geçerek yaşadıklarını anlattı.

Pilot proje

Kıbrıs'tan yola çıkan geminin, yardımın orada denetlenmesinin ardından bölgeye varışı, Batılı yetkililerin bölgedeki gıda yoksunluğunu hafifletmede rol oynamasını umdukları bir girişimde bir kilometre taşı oldu. Operasyon, bölgeye tedarik sağlamak üzere daha geniş bir deniz koridorunun açılması için bir pilot proje olarak tanımlanıyor.

Yiyecekler boşaltıldıktan sonra kamyonlarla uzmanların kıtlığın yakın olduğunu söylediği kuzey bölgesi de dahil olmak üzere Gazze'ye dağıtıldı. Uluslararası yardım kuruluşları İsrail'in kısıtlamaları, güvenlik sorunları ve kötü yol koşullarını gerekçe göstererek bölgedeki faaliyetlerini büyük ölçüde durdurdu. Geçtiğimiz haftalarda Gazze'nin kuzeyindeki çaresiz Filistinlilere gıda yardımı ulaştırmak için yapılan en az iki girişim kanlı bir şekilde sonuçlanmış, Filistinli ve İsrailli yetkililer ölümcül olaylardan birbirlerini sorumlu tutmuşlardı.

"Moloz kullanmak büyük zorluktu"

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan İsrailli bir yetkiliye göre İsrail ordusu World Central Kitchen'ın operasyonuna güvenlik ve koordinasyon sağlayarak yardımcı oldu. Bloch, her adımın İsrail ordusundan izin alınarak atıldığını söyledi ve "Çok fazla dur-kalk vardı. İlerleme kesinlikle tutuarlı ya da öngörülebilir değildi" dedi. World Central Kitchen iskelesinin inşası altı gün sürmüş, iskele her seferinde moloz dolu bir kamyonla yavaşça denize doğru uzarken şantiye bazen gece gündüz çalışmış. Bloch "Moloz kullanmak büyük bir zorluktu. Ama şu anda Gazze'deki tek kaynak bu" dedi.

Molozlar çoğunlukla Gazze'nin güneyinden, ama aynı zamanda çalışma sahasının çevresinden de getirildi. Bloch, iskelenin baş müteahhidinin yaklaşık 2 kilometre ötedeki iki evinin de bombardımanda yıkıldığını ve evlerinden geriye kalanları toplamak için damperli kamyon ve ağır iş makineleriyle bölgeye gittiğini söyledi. Bloch, kepçeler, damperli kamyonlar, açık kasa kamyonlar, vinçler ve bir yakıt kamyonu da dahil olmak üzere iş makinelerinin çoğunun Gazze'nin güneyinden geldiğini söyledi. Ancak sadece bir parça ekipman, inşaatın gece boyunca devam etmesini sağlayan hareketli bir ışık kulesi, kuzeydeki bombalanmış bir depodan alınmak zorunda kaldı.

Bloch, İsrail ordusuyla koordinasyon halinde, yolları temizlemek için ağır iş makinelerinin eşlik ettiği küçük bir konvoyun, yerel müteahhitlerin Gazze'de kalan tek ışık kulesi olduğuna inandıkları şeyi tespit ettikleri Gazze Şehri'ndeki bir depoya gönderildiğini söyledi.

500 bin kişilik gıda

İçinde 500 binden biraz az yemek bulunan gemiyi boşaltmak için iskelenin sonundaki büyük bir vinç, gıda paletlerini iskeleden aşağıya konuşlanan 18 kamyonlara aktardı. Gıdalar boşaltıldığında saat gece yarısına yaklaşıyordu. World Central Kitchen kamyonları iskelenin birkaç kilometre güneyindeki Deir al Balah'ta bulunan bir depoya göndermeye ve yardımları gün ışığında dağıtmaya karar verdi.

Birkaç gün sonra kamyonlar Gazze'nin merkezinden geçen ana arter olan Salah al-Din yolundan Gazze Şehri'nin güney ucuna doğru hareket etti ve buradaki aileler doğrudan kamyonlardan yiyecek aldı. Bloch'a göre dağıtım sırasında kimse zarar görmedi. Bloch, World Central Kitchen'ın gelecekte Gazze'nin kuzeyindeki topluluklara doğrudan iskeleden yiyecek göndererek süreci hızlandırmayı umduğunu söyledi. Kuruluş ayrıca dağıtım noktaları olarak hizmet verecek kamu mutfakları geliştirmek için de çalışıyor.

Kamu mutfakları kurmak World Central Kitchen'ın temelini oluşturuyor. Bloch, grubun halihazırda Gazze'nin güneyinde sivillere sıcak yemek sağlayan 68 mutfağı olduğunu söyledi. World Central Kitchen Kıbrıs'ta daha büyük bir gemi yükledi ve bu gemi Gazze'ye doğru yola çıkmadan önce hala uygun hava koşullarını bekliyor.

©️ 2024 The New York Times Company