14 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 00:18 | Son Güncelleme: 29.08.2024 00:26

Google beyaz tenli insanları siyahi tasvir eden yapay zekasını düzeltti

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini’nin insan resimleri oluşturma özelliğini tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıkların ardından askıya almış ve kullanıma kapatmıştı. Ancak gerekli düzeltmeleri yapan Google, platformu sınırlı sayıda kullanıcıya açma kararı aldı
Fotoğraf: Jason Henry/The New York Times
Fotoğraf: Jason Henry/The New York Times

Nico Grant / The New York Times

Şubat ayında Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin beyaz insanların görüntülerini güvenilir bir şekilde oluşturamadığını fark eden kullanıcıların tepkisiyle karşılaştı. Tartışmaları bastırmak için şirket Gemini'nin herhangi bir insanı tasvir etme yeteneğini kapattı.

Çarşamba günü, Google bir blog yazısında, chatbot'un İngilizce versiyonu Gemini Advanced'i kullanmak için ödeme yapan kullanıcılar için bu özelliği tekrar açmaya başladığını söyledi. Şirket ayrıca görüntü oluşturucusunun en son sürümü olan Imagen 3'ü de sohbet botuna dahil edeceğini söyledi.

Güncellemeler, geleceğini yapay zekaya bağlamış ancak yapay zeka ürünleriyle sık sık başarısızlığa uğramış bir şirket için yeni bir sayfa açma niteliğinde.

Google'ın üst düzey yöneticilerinden Dave Citron bir blog yazısında “Imagen 3 ile, insanların görüntülerini oluştururken daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlama konusunda önemli bir ilerleme kaydettik” dedi. Citron, hizmetin kamuya mal olmuş kişilerin, reşit olmayanların veya şiddet içeren görüntülerin gerçekçi görüntülerini göstermeyecek şekilde ayarlanacağını da sözlerine ekledi.

Beyaz ten hatası

Gemini'nin kullanıma sunulmasından haftalar sonra kullanıcılar beyaz tendeki bireyleri göstermediğini fark etti. Örneğin ABD'nin kurucuları ve Katolik papaları tasvir etmesi istendiğinde, çeşitli ırklardan kadın ve erkekleri tasvir etti.

Tartışmalara yol açmasının yanı sıra, bu durum Google'ın yapay zeka yeteneklerini yönetme becerisine olan güveni de sarstı. Şirket aynı zamanda sohbet robotu Bard'ın ilk lansmanında da tökezlemiş, Bard ilk halka açık gösterilerinden birinde bir gerçeği yanlış anlamıştı. Bard'ın bu hatası, tam da yapay zeka patlamasının başladığı dönemde yaşanan utanç verici bir andı.

Google'ı eleştirenler Gemini'deki sorunların üzerine gittiler. Sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, Google'ın yapay zekasının “çok ırkçı ve cinsiyetçi” olduğunu söyledi. Google teknolojiyi düzeltme sözü verirken bir dizi sosyal medya kullanıcısı Musk'ın sözlerini yineledi.

Google, Imagen'in yeni versiyonunu Gemini'ye dahil etmenin yanı sıra, kurumsal müşterilerinin Gemini'nin kodlama ortağı, öğrenme koçu veya yazı editörü olarak kullanılabilecek özelleştirilmiş versiyonları olan Gems'i oluşturmaya başlayabileceklerini de duyurdu.

Şirket kullanıcılara, iyileştirmeler yapılsa bile teknolojisinin hata yapabileceğini hatırlattı.

Citron, “Elbette Gemini'nin yarattığı her görüntü mükemmel olmayacak, ancak geliştirmeye devam ederken erken erişim Gemini Advanced kullanıcılarından gelen geri bildirimleri dinlemeye devam edeceğiz”

© 2024 The New York Times Company