24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2022 14:30 | Son Güncelleme: 11.06.2022 14:37

Grammy'lerin yeni ödülü: Yılın söz yazarı

Grammy’ler bir sonraki ödül töreninde çok farklı olacak. Akademi söz yazarları için yeni bir ödül kategorisi açtı. Aynı zamanda klasik müzik için yeni bir komite kurulacak. Değişikliklerin hedefi olabildiğince kapsayıcı olabilmek ve müziğe katkıda bulunan herkese bir platform sunmak
Grammy'lerin yeni ödülü: Yılın söz yazarı

Ben Sisario  / The New York Times

Gelecek yıl Grammy Ödülleri'nde yılın şarkı yazarı için yeni bir ödül verilecek. “Yazıda, meslekte ve şarkı yazma sanatında mükemmellik” için verilecek bu ödül, 65. Grammy töreninde yapılan bir avuç yenilikten biri olacak.

Yeni ödüller

Grammy’leri düzenleyen organizasyon Recording Academy perşembe günü en iyi alternatif müzik performansı, Americana müzik performansı, sözlü şiirsel albümü, video oyunları ve diğer etkileşimli medya için müzikler de dahil olmak üzere dört yeni kategoriyi açıkladı. Ayrıca özel bir komitenin seçeceği, sosyal değişim için en iyi şarkı için de yeni bir liyakat ödülü verilecek.

Söz yazarı ödülü

En büyük değişiklik ise söz yazarı ödülü olacak. 1959'daki ilk Grammy töreninden bu yana, en prestijli ödül olan yılın şarkısı yalnızca bestecilere veriliyordu. İlk kazananlar Nel Blu, Dipinto di Blu (Volare olarak bilinir) ile Franco Migliacci ve Domenico Modugno olmuştu. Son ödülü ise Leave the Door Open şarkısıyla Bruno Mars ve Anderson .Paak aldı.

Son yıllarda şarkı yazarları Recording Academy’e daha fazla tanınma için baskı yapıyordu. 2018'deki 60. Grammy Ödülleri'nde, bir albümün en az yüzde 33'üne katkıda bulunmaları koşuluyla şarkı yazarları yılın albümü oy pusulasına eklendi. 2022 töreninde bu sınır ortadan kaldırıldı ve yeni materyallerin herhangi bir söz yazarı aday gösterilebilecek. Ancak sample şarkılar ve eski şarkıların yazarları ödüllere dahil edilmeyecek. Akademi 2021'de üyeleri için Şarkı Yazarları ve Besteciler Kanadı oluşturdu. Resmi olarak yılın söz yazarı olarak adlandırılan yeni kategoriyi belirli bir çalışma için tek bir söz yazarı veya yazar ekibi kazancak. Yılın yapımcısı için de benzer bir yaklaşım uzun süredir uygulanıyor. Recording Academy CEO'su Harvey Mason Jr., "Bu yeni kategorinin amacı diğer sanatçılar için şarkı yazarak geçimini sağlayan profesyonel şarkı yazarlarını tanımaktır. Bu özel ödül, şarkı yazarlığının müzikal sürece önemli katkısının önemini vurguluyor. Ödülün yaratıldığını görmek, performans sergilemeyen bir şarkı yazarı olarak beni de çok heyecanlandırıyor" diye konuştu.

Klasik müziğe yeni komite

Bu yılki diğer değişiklikler arasında üç klasik kategoride zanaat komiteleri kurulması da yer alıyor. Yılın yapımcısı (klasik müzik), en iyi tasarlanmış albümü (klasik müzik) ve en iyi çağdaş klasik beste için oylamayı kimin yapacağı konusunda son sözü uzman ekipler söyleyecek. Geçen yıl caz grup lideri ve yılın albümü ödülünü kazanan televizyoncu Jon Batiste'nin çağdaş beste ödülüne aday gösterilmesi eleştirilmişti.
Akademi geçen yıl onlarca kategoride görünmez bir el gibi davranan tartışmalı aday komitelerini ortadan kaldırmıştı. Ancak zanaat komiteleri mühendislik ve paketleme gibi özel uzmanlık gerektiren kategoriler için tutulmuştu.

Yeni kategoriler, on yıldan uzun bir süre önce yapılan bir dizi küçülmenin ardından geliyor. Örneğin, akademi 2011'de 31 kategoriyi kaldırmıştı. Birçok ayrı erkek ve kadın ödülünü birleştirdi. Klasik ve Latin gibi bazı alanlardaki ödülleri kısıtladı. İki yıl önce, yıllık başvuruların 20 esere düştüğü polka kategorisi 24 yılın ardından kaldırıldı. Nisan ayındaki son Grammy töreninde 86 kategori vardı. Bu rakam ilk törende 28 idi.

© 2022 The New York Times Company