Ephrat Livni / The New York Times
Rehinelerin birçoğunun yakınlarını temsil eden Rehine Aileleri Forumu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ölen altı rehinenin ailelerine, sevdiklerinin maruz kaldığı koşulların bir kısmını gün yüzüne çıkaran bir İsrail askeri soruşturması hakkında bilgi verildiğini söyledi. Grup, bu bilgilerin son derece korkunç bir gerçeği ortaya çıkardığını söyledi.
Rehine Aileleri Forumu, soruşturmaya atıfta bulunarak, İsrailli yetkililerin, askerlerin cesetlerini bulmasından kısa bir süre önce, Hamas'ın yakın mesafeden ölümcül şekilde vurduğunu söylediği altı rehinenin, ne ayakta durabildikleri ne de serbestçe hareket edebildikleri yaklaşık 75 cm genişliğindeki dar yeraltı tünellerine hapsedildiğini söyledi. Otopsiler, rehinelerin önemli ölçüde yetersiz beslenme ve ciddi kilo kaybı yaşadığını, bazılarının tedavi edilmemiş yaraları olduğunu ve birinin bağlanmış halde bulunduğunu gösterdi.
Açıklamada, “Ortaya çıkan bu son bulgular, Gazze'de halen tutulan rehinelerin ciddi tehlike altında olduklarına ve hayatlarının pamuk ipliğine bağlı olduğuna dair net kanıtlar sunmaktadır” denildi. Grup rehinelerle ilgili bir anlaşma yapılması çağrısını yineleyerek “Zaman daralıyor” dedi.
Yeni bir ateşkes umudu azaldı
Ancak uluslararası arabulucular rehinelerin özgürlüğünü güvence altına alacak bir anlaşmanın yakın olduğu konusunda iyimser görünmüyor.
ABD Başkanı Joe Biden'ın sözcüsü John F. Kirby Pazartesi günü gazetecilere verdiği brifingde “Bunun ne kadar acil olduğunu biliyoruz” dedi ve Amerikalı arabulucuların bir anlaşma için “gece gündüz” çalıştıklarını belirtti. İlerleme kaydedilememesinden Hamas'ı sorumlu tutan Kirby, Hamas'ın daha önce ortaya konan bazı şartları değiştirdiğini belirterek “Bu da anlaşmaya varmamızı zorlaştırdı” dedi.
Hamas ise anlaşmaya yönelik ilerleme sağlanamamasıyla ilgili suçlamaları kabul etmedi. Pazartesi günü Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet el-Rişk yaptığı açıklamada grubun ek taleplerde bulunduğunun “yalan” olduğunu söyledi. Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeni koşullar öne sürdüğünü söyledi.
Netanyahu ise İsrail'in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak Gazze'nin Mısır sınırındaki Philadelphi koridoru olarak bilinen şeridinden çekilmemesi konusunda ısrarcı, çünkü Netanyahu'ya göre bu, İstail cephesinde güvenlik zafiyeti yaratacak. Hem Mısır hem de Hamas ise İsrail'in bu bölgede varlığını sürdürmesine karşı çıkıyor.
Aralarında rehinelerin yakınlarının da bulunduğu bazı İsrailliler Netanyahu'nun bu konuda gereksiz yere katı davrandığını ve esirlerin iadesine öncelik vermediğini düşünüyor. Öldürülen altı rehinenin bulunmasının on binlerce İsrailliyi geçen hafta protesto için sokaklara dökmesinin ardından bile Netanyahu defalarca İsrail'in koridordan çekilemeyeceği konusunda ısrar etti ve müzakereler devam ederken Hamas üzerinde askeri baskı kurmanın rehinelerin eve dönmesini sağlamanın en iyi yolu olduğunu söyledi.
Pazartesi günü Netanyahu esirlerin ailelerine hitaben kısa bir video yayınladı ve “Rehinelerin ailelerinin ıstırabını hissediyorum. Kendileri için en değerli olanı kaybedenlerin ıstırabını paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Bu videolu açıklama, Netanyahu ile yakın zamanda öldürülen altı rehineden biri olan Ori Danino'nun babası Haham Elhanan Danino arasında geçen bir konuşma kaydının yayınlanmasının ve Pazartesi günü İsrail basınında geniş yer bulmasının ardından geldi. Danino, oğlunun ölümünün sorumluluğunu Netanyahu'nun savaştan çok önce başlayan politikalarına yükledi.
Netanyahu ise yaptığı açıklamada esirlerin yakınlarıyla yaptığı yürek parçalayıcı görüşmeleri anlattı ve şunları söyledi:
“Duyuyorum. Dinliyorum. Ve aynı zamanda yargılamıyorum. Rehineleri geri getirmek ve savaşı kazanmak için her şeyi yapıyorum”
© 2024 The New York Times Company