19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2024 12:34 | Son Güncelleme: 07.09.2024 13:13

NYT yazdı: Hamas’ın rehine videoları İsrail’deki bölünmeyi alevlendirdi

Gazze'de öldürülen bir rehinenin son günlerinde çekilen görüntülerin dördüncü kez yayınlanmadı Hamas ile ateşkes anlaşmasına varması için İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı arttırdı. NYT rehine videolarının İsrail’deki bölünmeyi alevlendirdiğini yazdı
(Adam Gray/The New York Times)
(Adam Gray/The New York Times)

Ephrat Livni / New York Times 

Perşembe gecesi geç saatlerde İsrail'de binlerce protestocunun Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin iadesi için bir anlaşma yapılması talebiyle ellerinde tabutlarla Tel Aviv'deki ordu karargahına yürümesinden kısa bir süre sonra Hamas, rehinelerden biri olan 23 yaşındaki Hersh Goldberg-Polin'in öldürülmeden önce çekilmiş bir videosunu yayınladı.

Bu, Hamas'ın son günlerde yayınladığı dördüncü rehine kaydı oldu. Kayıtlar, İsrailliler için ülkedeki bölünmeleri alevlendirmek ve Başbakan Binyamin Netanyahu üzerindeki baskıyı artırmak için tasarlanmış gibi görünen bir eziyet oldu.

60 rehine hâlâ tehlikede

İsrail ordusunun geçtiğimiz hafta sonu Gazze'den cesetlerini çıkardığı altı rehineden beşinin hala hayatta olduğunu gösteren videolar, bir anlaşma olmaması halinde hayatta kalan yaklaşık 60 rehinenin tehlikede olduğunun altını çiziyor. Goldberg-Polin'in anne ve babası Jon Polin ve Rachel Goldberg-Polin, oğullarının videosunun yayınlanmasının ardından yaptıkları açıklamada, “Bu videolar bugün harekete geçilmesi için dünyaya acil çağrı olarak hizmet etmelidir” dedi. Ordunun Hersh Goldberg-Polin ve diğer beş rehinenin cesetlerine ulaşıldığını duyurduğu günden bu yana İsrail'de Hamas'la anlaşma talep eden gösteriler düzenlense de Netanyahu, Hamas'ın Gazze'de yeniden toparlanmasına izin vereceğine inandığı şartları kabul etmeyeceği konusunda kararlılığını sürdürdü. İsrail Sağlık Bakanlığı, otopsi raporlarının altısının da askerler cesetlerini bulmadan kısa bir süre önce yakın mesafeden vurulduğunu gösterdiğini söyledi.

İsrailli bir Amerikalı olan Goldberg-Polin'in anne ve babası ateşkes anlaşmasının ateşli savunucuları olmuş ve ağustos ayındaki Demokratik Ulusal Kongre'de Gazze'deki savaşın acilen sona erdirilmesi çağrısında bulunmuşlardı. Oğulları da Hamas'ın nisan ayında yayınladığı bir videoda yer almıştı. Çift yaptıkları açıklamada “Bizim ailemizin (ve yakın zamanda infaz edilen diğer rehinelerin ailelerinin) yaşadıklarını başka hiçbir aile yaşamamalı” dedi.

Psikolojik savaş

Hak grupları ve uluslararası hukuk uzmanları rehine videolarının tanımı gereği baskı altında çekildiğini ve içerdiği ifadelerin genellikle zorlama olduğunu söylüyor. İsrailli yetkililer bu videoları bir tür “psikolojik savaş” olarak nitelendirirken, uzmanlar da bu videoların savaş suçu teşkil edebileceğini söylüyor. Goldberg-Polin'in ailesi, videonun yayınlanmasının ardından esir yakınlarını temsil eden Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu aracılığıyla yaptıkları açıklamada, forumun “psikolojik terör videosu” olarak adlandırdığı videonun yayınlanmasına izin verdi.

Görüntülerin ne zaman çekildiği belli değildi. Video montajlanmıştı. Daha önce 7 Ekim'de çekilen görüntülerde kolu kopmuş halde görülen Goldberg-Polin'in kameraya İngilizce hitap ettiği ve 7 Ekim'den sadece dört gün önce bir festivalde rehin alındığında 23 yaşına girdiğini açıkladığı görülüyor. Görüntüler Goldberg-Polin'in başı ve omuzlarına odaklanmış olsa da, kolunun yokluğu klipte fark ediliyor. Videoda neredeyse hiç tıbbi bakım görmediğini, çok az yemek yediğini ve çok az su içtiğini anlatan Goldberg-Polin, en son ne zaman güneş gördüğünü ya da temiz hava aldığını hatırlamadığını söyleyerek Gazze'nin geniş yeraltı tünel sisteminde tutulduğunu öne sürüyor.

Görüşmeler çıkmaza girdi

Görüntüler İsraillileri sarsmış ve rehinelerin iadesi için tepkileri artırmış olsa da, ateşkes anlaşmasının önündeki engeller çözülemedi ve İsrail ile Hamas görüşmelerin çıkmaza girmesinden birbirlerini sorumlu tuttu. Netanyahu, Fox News'e verdiği bir mülakatta “Ortada bir anlaşma yok” dedi. İsrailli lider, Gazze'nin Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru olarak adlandırılan şeritte İsrail askerlerinin varlığını sürdürmesinin İsrail'in güvenliği için kilit öneme sahip olduğunu savunmasına rağmen, bu konudaki ısrarının görüşmelerin tıkanmasına yol açtığı iddiasını reddetmeye devam etti.

Hamas kendi şartları için direniyor 

Hamas ise 11 aydır süren savaşta çok sayıda savaşçısını ve liderini kaybetti ve eskiden yönettiği Gazze Şeridi harap oldu. Ancak grup hala kendi şartlarında bir anlaşma için direniyor. Hamas'ın siyasi büro üyesi Dr. Halil El Hayya yaptığı açıklamada herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail'in “Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini” içermesi gerektiğini söyledi ve arabulucuların İsrail'i son koşullarından geri adım atmaya zorlamasını talep etti. Biden yönetimi hala bir anlaşmaya varılabileceğine inandığını söyledi. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada şu anda resmi bir müzakere yürütülmediğini kabul etti ancak İsrail, Hamas ve arabulucular arasındaki iletişimin devam ettiğini söyledi.

İsrail yaklaştıkça rehineler ölüyor

İsrail ve Hamas, Gazze'deki rehineler ve öldüğüne inanılan 35 kişinin cesetleri karşılığında esir değişimi konusunda da anlaşmazlık yaşıyor. İki Amerikalı yetkili, Hamas'ın aylar önce öneriyi kabul ettiğini ancak son zamanlarda rehinelerin serbest bırakılması için yeni talepler eklediğini ve herhangi bir anlaşmanın başlangıç aşamasında daha fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını istediğini söyledi. Altı rehinenin öldürülmesi meseleyi daha da karmaşık hale getirdi: ABD'li yetkili, “takas edilecek esirler listesinde artık daha az isim var” dedi. Ve Hamas, İsrail güçlerinin rehinelerin tutulduğu yere çok yaklaşması halinde daha fazla rehineyi infaz edebileceğini öne sürdü. Rehinelerin yakınları bunun fazlasıyla farkında. Rehinelerin yakınlarını temsil eden forum, Tel Aviv'de Rehineler Meydanı olarak bilinen yerde mum yakarak Şabat'ı başlatacaklarını söyledi. Cumartesi akşamı, “özellikle çalkantılı ve üzücü bir haftanın ardından” tekrar bir araya geleceklerini belirten forum, İsraillileri “toplu halde” onlarla birlikte olmaya ve bir anlaşma talep etmeye çağırdı.

© 2024 The New York Times Company