25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2022 15:55 | Son Güncelleme: 25.05.2022 16:05

Henry Kissinger’ın Ukrayna önerisi büyük tepki çekti

Kissinger, Davos Zirvesi’ndeki konuşmasında Ukrayna’nın Avrupa istikrarı için Rusya’ya karşı toprak tavizi vermesi gerektiğini söyledi. Müzakerelerin iki ay içinde başlamaması durumunda kıtada ayaklanmaların başlayacağını söyleyen ABD eski dışişleri bakanın sözleri çok büyük tepki aldı
Henry Kissinger’ın Ukrayna önerisi büyük tepki çekti

Dan Bilefsky /The New York Times

Sovyetler Birliği ile Amerikan yumuşamasında merkezi rol oynayan, kitleleri kutuplaştırıcı 98 yaşındaki eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Ukrayna'ya tavsiyede bulundu: Rusya ile barış yapmak için bölgeden çekilin.

Pazartesi günü İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'na video bağlantısı yoluyla konuşan Kissinger, Rusya ile müzakerelerin yeniden başlatılmaması ve Kremlin'in daha fazla yabancılaşması halinde Avrupa istikrarının uzun vadede korkunç sorunlarla karşılaşacağını söyledi.

"Müzakereler iki ay içinde başlamalı"

Kissinger ”Kolayca üstesinden gelinemeyecek karışıklıklar ve gerilimler başlamadan önce müzakereler önümüzdeki iki ay içinde başlamalı” diye konuştu. Ukrayna sınırlarının şubat ayında savaş başlamadan önceki haliyle restore edilmesine atıfta bulunarak, "İdeal olarak ayrım çizgisi statükoya geri dönüş olmalı. Savaşı bu noktadan sonra sürdürmek, Ukrayna'nın özgürlüğüyle ilgili değil, Rusya’ya karşı yeni bir savaşla ilgili olacaktır" dedi.

Büyük tepki aldı

Kissinger bu sözleri söyler söylemez sosyal medya ve ötesinden yoğun tepki aldı. Pek çok eleştirmen, uluslararası ilişkilerde gerçekçiliği ile ünlü bir adamın açıkça imkansız bir şey önerdiğini söyledi.
Ukrayna parlamentosu üyesi İnna Sovsun Twitter'da "ABD esi Dışişleri Bakanı'nın, herhangi bir ülke için egemen toprakların bir kısmından vazgeçmenin bir barış yolu olduğunu düşünmesi üzücü!" diye yazdı.

Dış İlişkiler Konseyi'nin başkanı Richard N. Haass, Twitter'da Kissinger'in önerisinin “pes etmeleri anlamına geldiği için Ukrayna tarafından, Rusya’ya çok az şey verdiği için de Putin tarafından reddedileceğini" yazdı.

Ukraynalılar pes etmek istemiyor

Çoğu Ukraynalı da bu fikri reddediyor. Kiev Sosyoloji Enstitüsü tarafından salı günü yayınlanan bir anket Ukraynalıların yüzde 82'sinin Rusya'ya toprak vermek istemediğini tespit etti.  Ukraynalı yetkililer mart ayındaki barış görüşmeleri sırasında, Rusya'nın önemli talebi NATO'ya katılma olasılığından vazgeçerek ülkelerini kalıcı olarak tarafsız ilan etmeye ve Kremlin’in toprak iddialarını tartışmaya hazır olduğunu söylemişti. Ancak toprak devri Ukrayna’da son derece hassas bir konu. Birçok Ukraynalı ülkenin toprak tavizleri vermemesi veya Rusya'nın taleplerine boyun eğmemesi konusunda kararlı.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna’dan Kırım'ı ele geçirdi. Ukrayna kuvvetleri son sekiz yıldır doğu Donbas bölgesinin büyük bir bölümünü kontrol eden Rus destekli ayrılıkçılarla savaşıyor.

Kissinger tartışmalara aşina

Realpolitik'in büyük ismi Kissinger tartışmalara yabancı değil. 1973'te Vietnam'daki savaşın sona ermesini müzakere etme çabaları nedeniyle Nobel Ödülü'ne layık görüldüğünde, eleştirmenler görev süresi boyunca Kamboçya'daki yıkıcı ABD bombalama kampanyasına işaret ederek şikayet etmişti. Nobel komitesi kararı protesto etmek için istifa etmişti.

Rus satranç ustası ve siyasi aktivist Garry Kasparov, Twitter'da Kissinger'ın Ukrayna konusundaki son pozisyonunun sadece ahlaksız olmakla kalmayıp aynı zamanda "yanlış olduğunun tekrar tekrar kanıtlandığını" yazdı. Kasparov, "Putin ve Şi Cinping gibi büyük güç alanlarını kabul etmek sürdürülebilir değil çünkü diktatörlerin kaçınılmaz olarak çatışmaya ihtiyacı vardır. Bu Soğuk Savaş değil" dedi.

© 2022 The New York Times Compan