29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 00:00 | Son Güncelleme: 08.02.2024 00:00

İran ve Kuzey Kore'nin desteği Rusları güçlendirdi, Ukrayna savunmasında çatlaklar büyüdü

ABD yardımlarının sekteye uğraması savaş alanında Ukrayna'yı giderek zayıflatıyor. Ruslar saldırılarını yoğunlaştırırken, Kuzey Kore ve İran'dan destek alan Rusya ise daha güçlü bir şekilde ilerliyor. Savaşta korkulan bir başka nokta da Rusların şehre yerleşip çatışmayı sokaklara taşıma ihtimali
İran ve Kuzey Kore'nin desteği Rusları güçlendirdi, Ukrayna savunmasında çatlaklar büyüdü

Marc Santora - Andrew E. Kramer / The New York Times

Ukrayna'da yerel yetkililere göre en az beş kişinin ölümüne yol açan Rus saldırısında Çarşamba günü erken saatlerde Kiev'e fırlatılan füzeler, bölge sakinlerini alarm sesleri ve patlamalarla uyandırdı ve Ukrayna'nın başkenti üzerinde dumanların yükselmesine neden olan büyük bir yangını ateşledi.

Ukrayna için işler yolunda gitmiyor

Füzelerin ve insansız hava araçlarının ülkenin dört bir yanındaki şehirlere yöneltildiği yaylım ateşi, Ukrayna için belirsizliğin arttığı bir döneme denk geldi. Rus güçleri cephe boyunca kasaba ve köylere saldırılar düzenliyor, ABD yardımı kesinleşmiş değil ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, hükümetinde ve ordu liderliğinde önemli bir değişime hazırlanıyor.

Zelenskiy, ülkenin en üst düzey askeri komutanı General Valeriy Zalujni'yi değiştirmeyi düşünüyor ancak bu konuda herhangi bir karar açıklamadı. Zalujni görevinde kalmaya devam ediyor ve Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada Ukrayna hava savunma ekiplerinin Rusya'nın saldırı sırasında ateşlediği 64 seyir füzesi, balistik füze ve insansız hava aracından 44'ünü imha ettiğini söyledi.

Rusya hava saldırılarını artırdı

Geçen yılın sonundan bu yana Rusya, Batı'nın kritik hava savunma mühimmatlarının azalan stoklarından faydalanmak ve azami hasar vermek amacıyla geniş çaplı hava bombardımanlarını arttırdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın yardıma ihtiyacı var" dedi ve ekledi: "Sadece bu destekten aldığımız güçle suçlu Putin durdurulabilir"

Avrupa yardımlarda ABD'nin yerini dolduramaz

Rusya'nın 2022 başlarındaki geniş çaplı işgalinden bu yana ABD, Ukrayna'nın cephaneliğine yapılan dış askeri yardımın yaklaşık yarısını sağladı. Askeri analistler, Avrupa ülkelerinin ABD düzeyinde silah ve mühimmat stokuna sahip olmadığını ve bu boşluğu doldurmalarının pek mümkün olmadığını söylüyor.

Ukrayna'nın savunması giderek zayıflıyor

Azalan yardım seviyesi Ukrayna'yı savaş alanında da etkiliyor. Askerleri Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki amansız saldırılarını durdurmakta zorlanıyor, topçu ve personel avantajına sahip olan Rusya'nın saldırıları Ukrayna'nın savunmasını zayıflatıyor.

Washington'daki Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda Rusya uzmanı olarak görev yapan Michael Kofman bir telefon görüşmesinde, "Ukrayna, daha fazla ABD askeri yardımı olmadan bu yılın bir bölümünde etkili bir şekilde dayanabilir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak zaman içinde orduyu yeniden inşa etme ihtimali kalmayacak ve yavaş yavaş kaybetmeye başlayacaklar"

Kofman, ABD'den daha fazla yardım gelmemesi durumunda, bu yılın ikinci yarısında Ukrayna cephesinde olumsuz bir gidişatın başlayacağına dikkat çekti.

Kuzey Kore ve İran Rusları güçlendirdi

Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destek, Rusya'nın insansız hava aracı üretimini arttırması ve İran ve Kuzey Kore'den gelen malzemelerle desteklenmesi nedeniyle Moskova'nın askeri stoklarına ayak uyduramadı. Dolayısıyla Ukrayna bir kez daha uyum sağlamanın yollarını arıyor.

Bu doğrultuda Zelenskiy, bu hafta yeni bir askeri birim kurduğunu açıkladı: İnsansız Sistemler Komutanlığı. Salı akşamı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna ordusunun insansız hava aracı operasyonlarına odaklanacağını söyledi.

Kısa sürede sonuç almalıyız

Zelenskiy, söz konusu değişimle ilgili "Bu gelecekle ilgili bir mesele değil, kısa süre içinde çok somut bir sonuç vermesi gereken bir konu" şeklinde konuştu.

Zelenskiy, amacın Ukrayna'nın Karadeniz'de çok üstün bir Rus deniz gücüne karşı deniz insansız hava araçlarını kullanarak elde ettiği başarıyı karada da tekrarlamak olduğunu söyledi. Ancak şu anda Rusya'nın üstün ateş gücü Ukrayna'yı cephe hattının büyük bölümünde geri planda tutuyor.

Avdiyivka Ukrayna'nın savunmasında çatlak oluşturdu

Ukrayna'nın doğusundaki Avdiyivka kentini ele geçirmek için aylardır devam eden Rus saldırılarının ardından Moskova güçleri kentin kuzey sınırına kadar ilerledi. Bu durum hayati bir ikmal hattını tehdit etti ve Ukrayna'nın savunmasını tehlikeye attı.

Askeri analistler, çatışmaların nerede gerçekleştiğine dair çelişkili raporlar nedeniyle durumu değerlendirmenin zor olduğunu söyledi. Kiev'de yaşayan askeri analist Ivan Kyrychevskiy, Ukrayna ulusal televizyonuna yaptığı açıklamada, "Şu anda Avdiyivka'nın banliyö bölgesinde çatışmaların başladığını söyleyebiliriz, ancak sonuç çıkarmak için henüz çok erken" şeklinde konuştu.

Ruslar şehre yerleşirse kriz büyür

Ruslar çevre bölgelerde aylarca süren çatışmaların ardından şehre yerleşmeyi başarırsa, savaş daha da acımasız bir şehir çatışmasına dönüşebilir.

Çarşamba sabahı, Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik son saldırılarının kapsamı henüz netleşmemişti ancak şehir yetkililerine göre başkentte dört kişi öldü ve en az 32 kişi de yaralandı.

Kiev'de gökyüzünü dumanlar sardı

Ukrayna hava kuvvetleri sabah 7 sularında Dinyeper Nehri boyunca Kiev'e doğru füze saldırısı olduğu uyarısında bulunurken savunma füzeleri, tehdidi karşılamak üzere gökyüzünde süzüldü. Patlamalar gökyüzünde yankılandı ve saldırı sırasında bir konut alev alarak sabah en yoğun saatlerde 3 milyondan fazla insanın yaşadığı şehrin üzerine siyah dumanlar ortaya çıkardı.

Yerel elektrik sağlayıcısı DTEK'ten yapılan açıklamada, enkazın yüksek gerilim hattına çarpması sonucu bir mahallede yaşayanların geçici olarak elektriksiz kaldığı belirtildi.

Şehir yetkilileri, güneydeki liman kenti Mıkolayiv'de hava saldırılarının 20'den fazla konuta zarar verdiğini ve en az bir kişinin öldüğünü söyledi.

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov bölgesinde, ülkenin merkezindeki Çerkassi'de ve Polonya sınırına yakın Lviv bölgesinde de füze saldırıları rapor edildi.

© 2024 The New York Times Company