16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 00:00 | Son Güncelleme: 05.02.2024 00:01

Ukrayna'nın saldırıya kalkacak gücü kalmadı, Rus askerler akın akın geliyor

Savaşın üçüncü yılına girerken Ukrayna için işler pek de yolunda gitmiyor. Saldırıya geçecek gücü kalmayan Ukrayna ordusu bulunduğu bölgeyi en iyi şekilde savunmaya çalışırken, havada hakimiyeti eline alan Rus askerler ise Ukrayna'nın siperlerine akın akın saldırı düzenliyor
Ukrayna'nın saldırıya kalkacak gücü kalmadı, Rus askerler akın akın geliyor

Marc Santora / The New York Times

Ukrayna ateşiyle birliği yok edilen bir Rus saldırısında hayatta kalan son asker, Ukraynalılar teslim olması için bağırırken sığ bir kraterde siper aldı. İki el bombasını havaya kaldırdığı sırada, bir Ukrayna insansız hava aracı yukarıdan süzülerek patladı.

Kısa süre sonra dumanlar dağıldı ve tepedeki bir gözetleme uçağı Rus askerinin cesedini gösterdi. Yıkılan Avdiyivka kentinin hemen kuzeyindeki o saldırı püskürtüldü. Ancak Ukraynalılar yanılsama içinde değildi ve çok daha fazlasısının geleceğini biliyordu.

Dalga dalga geliyorlar

47. Mekanize Tugay'da tabur komutan yardımcısı olan 29 yaşındaki Teğmen Oleksandr Shyrshyn, "Dalga dalga geliyorlar ve hiç durmuyorlar" şeklinde konuştu.

Savaş üçüncü yılına girerken Ukraynalılar kendilerini sayıca ve silahça yetersiz buluyor. İlk yıl çatışmaları domine ettikten ve ikinci yıl çoğunlukla durma noktasına getirdikten sonra, momentumu Rusya'ya bıraktılar. Şimdi de tutunmak için mücadele ediyorlar.

Kritik malzemeler eksik

Ukrayna tarafında havan topu mürettebatının top mermisi istihkakına ihtiyacı var. Birlikler cephedeki yetersiz piyade birliklerine katılmak üzere gerideki birliklerden rotasyona tabi tutuluyor ve Ukrayna'nın zırhlı araçlarının onarımı ve bakımı için gereken kritik malzemelerde eksiklikler var.

Örneğin Ukraynalıların cephanesi çok az olduğu için, ilerleyen bir ya da iki düşman askerine ateş açmayı göze alamıyorlar; bu nedenle Ruslar da buna uyum sağlayarak genellikle az sayıda askerle en ileri mevzilerine doğru hareket ediyor. Bir Ukrayna siperine saldırmak ve bölgeyi savunan askerleri alt etmek için yeterli sayıda asker toplamaya çalışıyorlar.

Saldırıya geçecek kadar insanımız yok

Shyrshyn, "Şu anda saldırıya geçmek için yeterli ekipmanımız ve yeterli insanımız yok" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla şimdilik ana hedefimiz sahip olduğumuz pozisyonu korumak"

Ukrayna kısa bir süre önce Rusya ile olan sınırı boyunca tahkimat inşa etmek ve Donbas'ın doğusunda Rusların büyük bir ilerleme kaydetmesi halinde yedek mevzi olarak kullanılabilecek daha derin bir savunma hattı oluşturmak için yaklaşık 500 milyon dolar ayırdığını duyurdu.

Ruslar tünellerden sızıyor

Çatışmaların merkez üssü, Rusların engellere aldırmadan amansız saldırılar düzenledikleri doğu Donetsk bölgesindeki Avdiyivka civarında kalmaya devam ediyor. Ruslar şehrin sokaklarının altındaki tünellerden sızıyor ve patlayıcılarla dolu insansız araçları Ukrayna mevzilerine yönlendiriyorlar.

Ancak  Rusların Avdiyivka'daki ve cephe boyunca başka yerlerdeki saldırıları daha büyük bir amaca hizmet ediyor: ABD'nin Ukrayna'ya askeri desteğinin kesildiği bir dönemde avantajı ele geçirmek ve Ukraynalıları kitlesel olarak ezmek.

Ukrayna savunmaya çekildi

Şu anda neredeyse sadece savunma operasyonlarıyla meşgul olsalar da, cephe boyunca görüşülen Ukraynalı askerler bunun basitçe sinecekleri anlamına gelmediğini söyledi. Rus kuvvetlerine azami acı çektirmeye çalışırken, kendi ağır kayıplarıyla sonuçlanabilecek uzun süreli çatışmalardan kaçınıyorlar.

Rus kuvvetleri kış taarruzlarına yüksek miktarda kaynak aktarmalarına rağmen şimdilik sadece marjinal kazanımlar elde ediyor.

Geçtiğimiz ay The New York Times'tan gazeteciler, doğu cephesindeki iki önemli sıcak nokta olan Avdiyivka ve bir başka harabe şehir Vuhledar çevresindeki komutanlar ve insansız hava aracı operatörleri ile birlikte birkaç çatışmayı takip etme fırsatı buldu. Rus kayıplarının boyutu, harap olmuş zırhlılardan ve karla kaplı alanlara saçılmış asker cesetlerinden anlaşılıyordu.

Ukrayna'nın zırhlı araç oyunu

Ukraynalılar mayın ve diğer engelleri kullanarak Rus zırhlı araçları, neredeyse her zırhlı saldırılarında ağır silahlarla vurulabilecekleri ölüm bölgelerine yönlendiriyor. Rus birlikleri Ukrayna mevzilerine yaklaştığında Batı tarafından tedarik edilen savaş araçlarını agresif bir şekilde kullanıyorlar.

Cephede görev yapan topçu birliklerine göre Ruslar artık cephenin bazı bölgelerinde Ukraynalıların beş katı kadar mermi atabildiğinden, Ukraynalılar açığı kapatmak için FPV olarak bilinen uzaktan kumandalı bomba yüklü insansız hava araçlarına giderek daha fazla başvurmak zorunda kaldı.

İHA'lar bir noktadan sonra yetersiz

Ancak Ukrayna'nın ateş gücü hala sınırlı. 72. Mekanize Tugay'a bağlı 48. Ayrı Tüfek Taburu'nun kurmay başkanı 30 yaşındaki Binbaşı Serhii Bets, insansız hava araçlarının (İHA) etkili bir araç olduğunu ancak büyük silahlarla karşılaştırılamayacağını söyledi.

"Birinci şahıs bir drone sığınağı sökmez, ağaç hattını biçmez" diyen Bets sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşman üzerinde böyle bir psikolojik baskı oluşturmaz. Ve çok fazla FPV ekibimiz yok"

Ruslar gökyüzüne hakim

Askerler, Rusların hala gökyüzüne hakim olduğunu ve birkaç Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası kısa bir duraklamanın ardından hava bombardımanlarının yeniden başladığını söyledi.

Yok edilen köylerde 1000 kiloluk bombaların bıraktığı çok sayıda dev krater, Rusya'nın yıkıcı gücünü gözler önüne seriyor.

Batılı müttefiklerinin güçlü askeri destek sağlamaya devam etmemesi halinde Ukrayna'nın savunmasını ne kadar sürdürebileceği belirsiz olsa da, Ukrayna kuvvetleri çoğunlukla hattı tutarken Rus kuvvetlerine ağır hasar vermeye devam ediyor.

Rusların yüzlerce zırhlı aracı yok oldu

İngiliz askeri istihbarat teşkilatı Ocak ayında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ekim ayında yeniden saldırı operasyonlarına başlamasından bu yana 365 ana muharebe tankı ve yaklaşık 700 zırhlı araç kaybettiğini, tüm bu kayıplara karşın sadece küçük toprak kazanımları elde ettiğini söyledi.

Aralık ayında yayınlanan ve gizliliği kaldırılan bir ABD istihbarat değerlendirmesine göre, Avdiyivka'yı ele geçirmeyi amaçlayan sadece iki aylık operasyonlarda 13 binden fazla Rus askeri öldü ve yaralandı. Bu da toprak kazanımlarının her 2,5 kilometrekaresi için yaklaşık 3 bin Rus kaybına denk geliyor.

Ruslar cepheyi yerle bir etmek istiyor

Yine de İngiliz istihbarat teşkilatı, Rusya'nın büyük olasılıkla öngörülebilir gelecekte bu düzeyde saldırgan faaliyetlere devam edebileceği uyarısında bulundu.

Bets, "Ruslar cephenin belirli bir bölümüyle ilgileniyorlarsa, orayı yerle bir edeceklerdir" dedi ve bunu göstermek için canlı drone görüntülerini gösteren bir ekranı işaret etti.

Küçük toprak kayıpları da riski artırıyor

Rusya'nın küçük kazanımları bile Ukrayna için risk oluşturuyor. Donetsk kenti dışındaki Avdiyivka yakınlarında bir kasaba olan Marinka'nın yıllar süren çatışmaların ardından ele geçirilmesi, Rusların kuzeyden bir başka kasaba olan Vuhledar'a yeni bir saldırı hattı açmasını sağladı.

Bets "Düşman kısmen başarılı oldu, bunu saklayacak halimiz yok" şeklinde konuştu.

Rusların topçu tarafındaki avantajını siperlerdeki Ukraynalı askerlerin yönünü şaşırtmak için kullandıklarına dikkat çeken Bets, sonrasında piyadelerin sahaya sürüldüğünü kaydetti. Bets, "Piyadelere karşı sakin bir şekilde savaşıyoruz ve yerimizi koruyoruz" sözlerini kaydetti.

Kremlin'in stratejisinin savaşta Ukraynalılardan daha uzun süre dayanmak olduğu bir sır değil ve Ukraynalı askerler, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın topçu eksikliğinin farkında olduğunu ve avantaj elde etmek için taktiklerini defalarca değiştirdiğini söyledi.

Savaşı bir boks maçına benzeten Bets, "Önemli olan yenilen yumruğu kaldırabilmektir" dedi ve ekledi: "Tüm dünyaya gururla söyleyebilirim ki Ukrayna nasıl yumruk yediğini biliyor. Ama bu son raunt değil"

© 2024 The New York Times Company