20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.03.2022 20:22 | Son Güncelleme: 29.03.2022 20:46

İstanbul’da ilk diplomatik ilerleme sinyalleri

Bugün İstanbul’da gerçekleşen diplomatik toplantıda, Ukrayna ve Rusya tarafları ilk defa olası bir ateşkese doğru adım attı
İstanbul’da ilk diplomatik ilerleme sinyalleri

Anton Troianovski, Megan Specia ve İvan Nechepurenko / The New York Times

Bir Rus savunma bakanı yardımcısı bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kiev ve kuzey Ukrayna şehri Çernihiv yakınlarındaki "askeri faaliyetleri azaltacağını" söyledi. Bu, Ukraynalı ve Rus diplomatların olası ateşkes için yaptıkları görüşmelerdeki ilerlemenin ilk sinyali oldu. 

Putin ve Zelenskiy'nin görüşme süreci hızlanabilir

Rusya ayrıca, Vladimir Putin ve Vladimir Zelenskiy arasında olası bir görüşmenin zaman çizelgesini hızlandırmaya hazır olduklarını söyledi. Rusya'nın baş müzakerecisi Vladimir Medinsky Ukraynalı yetkililerle İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kremlin'in Ukrayna ile Rusya arasında bir barış anlaşması taslağı hazırlandığında böyle bir toplantı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

"Aşağı yukarı tüm tartışmalı konuları görüştük"

Ukrayna'nın karşı saldırısı, başkent Kiev yakınlarındaki zorlu çatışmaların geçtiği bölgede Rus güçlerini geri püskürttü. Görüşmeler Ukrayna şehirlerini yerle bir eden, sayısı belirsiz sivili öldüren ve 3 milyondan fazla insanı ülkelerinden kaçmaya sürükleyen şiddetin azalması için ilk umut ışıklarını verdi. 

Ukraynalı yetkililer Rusya'nın işgal ettiği topraklar üzerindeki olası tavizlerin ana hatlarını ilk kez çizdi. 2014 yılında Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna yarımadası Kırım'ın statüsü hakkında 15 yıllık bir müzakere süreci önerdi. Zelenskiy'nin yardımcısı Mikhailo Podolyak, Rusya'nın artık Ukrayna'nın bir parçası olarak tanımadığı Donbas bölgesinin iki lider arasındaki görüşmelerde tartışılabileceğini söyledi.

Podolyak, iki heyetin Ukrayna için uluslararası güvenlik garantilerini tartıştığını açıkladı: “Aşağı yukarı tüm tartışmalı konuları görüştük. Tekliflerimiz yapıldı”.

Salı başlayan görüşmelerden önce heyetlere hitap eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki tarafı da çatışmayı sona erdirmenin bir yolunu bulmaya çağırdı ve "Bu trajediyi durdurmak tarafların elinde" dedi.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler

Zelenskiy geçen gece yaptığı konuşmada, Irpin "kurtarılırken" ve Rus kuvvetleri "Kiev'den uzaklaştırılırken" şehir için verilen savaşın henüz bitmediğini söyledi. Ukraynalı lider “Ülkemizin bu bölgesinde güvenlikten bahsetmek için çok erken" dedi.

Pazartesi gecesi kuzeybatı Rivne bölgesindeki petrol deposuna bir Rus füzesi isabet etti. 

Mıkolayiv valisi Vitaliy Kim’e göre, bu sabahki Rus saldırısı şehirdeki bir bölgesel hükümet binasının çoğunu tahrip etti. En az 11 kişiyi enkazda mahsur kaldı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı, Rus kuvvetlerinin hedefi olan nükleer tesislerinin güvenliği konusunda hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere salı Ukrayna'ya geldi.

Başkan Joe Biden pazartesi yaptığı açıklamada, Putin'in Rusya başkanı olarak görevden alınması gerektiği yönündeki yorumunun arkasında durdu. Ancak dediklerinin Putin'i görevden almayı amaçlayan ABD politikasında bir değişiklik değil, öfkesinin kişisel bir ifadesi olduğunu söyledi.

 © 2022 The New York Times Company