14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2024 15:37 | Son Güncelleme: 03.02.2024 15:56

İşten çıkarmalar yüksek kâr getirdi

Bu hafta piyasaları rekor bir yükselişle kapatan Meta piyasa değerine yüz milyarlarca dolar ekledi. New York Times, Truist Securities analistlerinin raporuna göre işten çıkarmaların daha yüksek kar marjları şeklinde meyve verdiğini yazdı
İşten çıkarmalar yüksek kâr getirdi

J. Edward Moreno / New York Times

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta’nın hisseleri haftayı yükselişle kapatarak piyasa değerine yüz milyarlarca dolar ekledi. Piyasaların kapanmasının ardından açıklama yapan şirket, dijital reklamlardaki toparlanmadan yararlandığı için son üç aylık kârının üç kattan fazla arttığını söyledi. Ayrıca ilk temettüsünü açıkladı ve 50 milyar dolarlık ek hisse geri alımına izin verdi.

Hisselerde rekor seviye

Bu haftaki kapanışta Meta’nın hisseleri yüzde 20’den fazla yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Şirket kısa süre önce trilyon dolarlık statüsünü yeniden kazandı. Meta, büyüklüğü nedeniyle S&P 500 gibi endeksler üzerinde büyük bir etkiye sahip. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq bileşik endeksi yaklaşık %1,7 oranında yükselirken S&P 500 endeksi yüzde 1’lik değer kazandı.

Meta’nın hisselerindeki rekor artış piyasa değerine yaklaşık 200 milyar dolar ekledi. Bu da kabaca McDonald's gibi büyük çok uluslu şirketlerin tüm piyasa değeri kadar büyük bir meblağ. Bu aynı zamanda şirketin son 12 aydaki en büyük tek günlük kazancı olarak da dikkat çekiyor. Şirketin 1 Şubat 2023 akşamı 2022'nin dördüncü çeyreğine ilişkin mali sonuçları açıkladığı zamana kıyasla %20'lik keskin bir yükselişi var.

İşten çıkarmalar yüksek kâr getirdi

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, 2023'ü şirketin kısmen on binlerce çalışanını işten çıkararak maliyetleri düşürdüğü "verimlilik yılı" olarak adlandırdı. Truist Securities analistlerinin raporunda Meta’nın maliyet azaltıcı önlemlerinin daha yüksek kar marjları şeklinde meyve verdiğini söylediler. Wells Fargo'daki analistler Meta'nın yapay zekaya yaptığı büyük yatırımları ‘hücuma kalkma’ olarak gördüklerini söylediler. Analistlere göre Meta’nın kazançları, Alphabet'in kazançlarıyla tam bir tezat oluşturuyor.

Goldman Sachs araştırmacıları, Meta'nın ivmesini koruyup koruyamayacağının belirsiz olduğunu, ancak şirketin rekorları kıran sonuçlarının platformun gücüyle ilgili önceki soruları geride bırakmak için yeterli olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company