27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2023 22:48 | Son Güncelleme: 08.11.2023 23:07

İsveç'te Tesla çalışanları ayaklandı: Araçlar limanlara bile yanaşamayacak

Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden Tesla, İsveç'te köşeye sıkıştı. The New York Times'ın haberine göre sendikayla toplu sözleşmeye yanaşmayan Tesla'da çalışanlar iş bırakırken, şirketin araçlarının sevkiyatlarının da ülke sınırları içinde durdurulması gündemde
İsveç'te Tesla çalışanları ayaklandı: Araçlar limanlara bile yanaşamayacak

Melissa Eddy - Christina Anderson / The New York Times

İsveç'teki sendikalar Salı günü yaptıkları açıklamada, Tesla'ya 120 teknisyeniyle toplu iş sözleşmesi imzalaması için baskı yapma çabasını destekleyeceklerini belirterek, birçok İsveçlinin ülkenin ekonomik başarısı ve istikrarı için gerekli olduğunu söylediği örgütlü emek modelini savunma kampanyasına katıldılar.

Bakım ve temizlik yok

Liman işçileri, dört kilit noktada eylem başlattıktan sonra, otomobil üreticisinin sevkiyatına yönelik ablukalarını önümüzdeki hafta İsveç'teki tüm limanlara genişleteceklerini söyledi. Elektrikçiler sendikası, üyelerinin onarım gerektiğinde Tesla şarj istasyonlarına hizmet vermeyi durduracağını ve bakım çalışanları Tesla tesislerini temizlemeyeceklerini söyledi.

Pazartesi günü, Tesla teknisyenleri de dahil olmak üzere ülke çapında 300 bin işçiyi temsil eden IF Metall sendikası, şirket temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin çözümsüz sona erdiğini açıkladı. Sendika Tesla'nın 12 servis merkezinde 27 Ekim'de grev eylemine başladı.

Tesla toplu sözleşme istemiyor

İsveç'e 2013 yılında giren Tesla, yorum taleplerine yanıt vermedi. Şirket İsveç'in TT Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada İsveç işgücü piyasası kurallarına uyduğunu ancak toplu sözleşme imzalamamayı tercih ettiğini söyledi.

Tesla TT'ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada "IF Metall'in bu önlemleri alması talihsiz bir durum" dedi ve ekledi: "Halihazırda toplu sözleşme kapsamındakilere eşdeğer veya daha iyi anlaşmalar sunuyoruz ve başka bir anlaşma imzalamak için hiçbir neden bulamıyoruz"

Tesla ayrıca grev sırasında müşterilerinin hizmetinde kalmaya kararlı olduğunu söyledi.

Grev sonrası Tesla yeni işçiler buldu

Salı günü Stockholm'ün bir banliyösündeki Tesla tesisinde müşterilerin arabalarını bırakıp aldıkları ve tamircilerin gelip gittiği görüldü. IF Metall, Tesla'nın grevdeki çalışanların yerine dışarıdan işçi aldığına inandığını ancak bunun bağımsız olarak teyit edilemediğini söyledi. Sendika sözcüsü Jesper Pettersson, "Tesla'nın bazı lokasyonlarda normal işgücünün bir parçası olmayan kişileri çalıştırdığını biliyoruz" dedi.

Araçlarına bakım yaptırmak için gelen bazı Tesla sahiplerinin işçi eylemlerinden etkilenmedikleri görüldü.

Farındaki ampulleri değiştiren e-ticaret girişimcisi 42 yaşındaki Karin Bjarle, "Toplu iş sözleşmesi imzalayıp imzalamamak şirkete bağlı olmalı" dedi.

Konu sadece Tesla değil

IF Metall'in davasını destekleyen sendikalar, sadece Tesla tarafından istihdam edilen teknisyenlerin çalışma koşullarını iyileştirmeye çalışmadıklarını, aynı zamanda İsveç'in uzun süredir devam eden ve işverenlerle çalışanların ücretler, sosyal haklar ve çalışma saatleri konusunda uzlaşmaya varmak için birlikte çalıştıkları örgütlü emek sistemini savunmaya çalıştıklarını söylediler. Bu tür anlaşmalar İsveç'teki işçilerin yaklaşık yüzde 90'ını kapsıyor.

İsveç modeli tehlikede

Sendika üyelerini Tesla'ya karşı abluka etrafında toplamak üzere Stockholm'ün güneyindeki Sodertalje Limanı'na giden İsveç Taşımacılık İşçileri Sendikası Başkanı Tommy Wreeth, "Eğer bu işin peşini bırakırsak, tüm sistemde bir çatlak meydana gelir" dedi ve ekledi:

"Bu sadece metal işçileri ve nakliye işçileri sendikalarıyla ilgili değil. Bu önemli, çünkü tüm İsveç modeli tehlikede"

Sevkiyatları durdurdular

Taşımacılık sendikası geçen hafta yaptığı açıklamada Salı gününden itibaren İsveç'in dört büyük limanına gemiyle gelen Tesla'ları boşaltmayı reddedeceğini duyurdu. Sendika, Tesla'nın sevkiyatları başka limanlara yönlendirdiğini öğrendikten sonra, bir anlaşmaya varılmadığı takdirde 17 Kasım'dan itibaren tüm İsveç limanlarına bu tür sevkiyatları engellemek için iş eylemini genişlettiğini söyledi.

Salı günü, herhangi bir Tesla sevkiyatının varmasının planlanıp planlanmadığı ya da limanlarda geri çevrilip çevrilmediği belli değildi. Sodertalje Limanı CEO'su Mans Frostell, Sodertalje'nin haftada ortalama 1200 araba aldığını, bu haftaki sevkiyatta Tesla aracı bulunmadığını söyledi.

Greve neden gidildi?

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın dört bir yanındaki 127 bin çalışanının sendikalaşma çağrılarına defalarca karşı çıktı. Ancak IF Metall ve destekçileri, Tesla çalışanlarının yıllık ücret artışlarından, sigorta ve emeklilik kapsamından ve sektör çapında bir toplu sözleşme kapsamında olmaları halinde elde edecekleri diğer avantajlardan yoksun olduklarını savunuyor.

Elektrikçiler sendikası Elektrikerna'nın müzakere başkanı Mikael Pettersson, "Tesla İsveç işgücü piyasasının kurallarını kabul etmeli. İsveç'te toplu sözleşmeleri kullanıyoruz" dedi.

Bir şey bozulursa kimse tamir etmeyecek

Elektrikerna, üyelerinin 17 Kasım'dan itibaren Tesla'nın İsveç genelindeki 213 şarj istasyonunda herhangi bir servis veya onarım hizmeti vermeyeceğini söyledi. Sendika yaptığı açıklamada "Bir şey bozulursa kimse tamir etmeyecek" dedi.

İsveç Bina Bakım İşçileri Sendikası, Tesla'nın Stockholm bölgesindeki ve İsveç'in kuzeyindeki Umea'daki tesislerindeki temizlik personelinin de o tarihte işlerinden eve dönmeye başlayacağını söyledi. Eyleme katılanlar sadece sendikalar değil. Toplu sözleşme sistemine bağlılığını ilan eden Taxi Stockholm, filosu için tüm yeni Tesla siparişlerini durduracağını söyledi.

Sodertalje limanında çalışan taşımacılık sendikası üyesi 29 yaşındaki Jesper Nordgaard, "Bu adımları atmaları iyi bir şey" dedi ve ekledi: "Benim sorum bunu neden daha önce yapmadıkları"

© 2023 The New York Times Company