05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.10.2023 20:34 | Son Güncelleme: 30.10.2023 20:48

Panasonic batarya üretimini kıstı, Tesla hisseleri çakıldı

Otomotiv devi Tesla'nın hisseleri, ana tedarikçi Panasonic Holdings'in son çeyrekte otomotiv bataryası üretimini azalttığını açıklamasının ardından haftanın ilk işlem günü yaklaşık yüzde 5 düştü ve elektrikli araç (EV) satışlarında küresel bir yavaşlama endişelerini güçlendirdi
Panasonic batarya üretimini kıstı, Tesla hisseleri çakıldı

Elektrikli araç pazarının batarya noktasında önemli ismi olan Panasonic'in üretimi kısma kararı almasıyla birlikte yatırımcıların elektrikli araçlarla ilgili geleceğe dönük endişeleri arttı ve ellerindeki Tesla hisselerini satmaya başladı. Böylece Tesla hisseleri haftanın ilk işlem günü sert düşüş yaşayarak yüzde 5 geriledi.

Reuters'ın haberine göre Panasonic, Tesla CEO'su Elon Musk'ın bu ayın başlarında daha yüksek borçlanma maliyetlerinin araç talebine zarar vereceği yönündeki yorumlarını yineleyerek, üretiminin Kuzey Amerika'daki üst düzey elektrikli araç alımının yavaşlamasından muzdarip olduğunu söyledi.

Panasonic'in uyarısı endişeleri artırdı

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Panasonic'in Tesla'nın Model S ve Model X otomobillerine yönelik talebin zayıf olduğu yönündeki uyarısı, birçok kişiyi küresel ekonomik görünümün başlangıçta düşünülenden daha kötü durumda olabileceği konusunda endişelendiriyor" dedi.

Pazartesi günü erken saatlerde General Motors, Ford Motor ve Chrysler'in sahibi Stellantis'in ortak paydada buluşmalarının ardından United Auto Workers (UAW) sendikası ile geçici bir anlaşmaya vardı ve bazı analistlerin Tesla'ya avantaj sağlayabileceğini söylediği aksaklıklara potansiyel olarak son verdi.

Ancak UAW grevinin başlamasından bu yana Tesla hisselerinde düşüş sürüyor. Ford Motor ve General Motors hisselerindeki yüzde 30 ila 33'lük düşüş ve Stellantis hisselerindeki yüzde 33'lük artışa kıyasla şirketin hisselerinde yüzde 34'lük kayıp söz konusu.

Tesla yatırımcısı Gary Black, Tesla hisselerindeki zayıflığı çip üreticisi Onsemi'nin karamsar tahminlerine bağladı. Pazartesi günü sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda Black, "ON, Çin'in en büyük 5 elektrikli araç üreticisinden 4'ü de dahil olmak üzere küresel elektrikli araç satışlarında yüzde 50'den fazla paya sahip otomotiv oyuncularına satış yapıyor" dedi.

Yüksek faiz riski artırıyor

Onsemi CEO'su Hassane El-Khoury, şirketin önde gelen Avrupalı müşterilerinin envanterlerini temizlemek için çalıştığını söyledi ve şirketin "yüksek faiz oranları nedeniyle otomotiv talebine yönelik artan risk" gördüğünü belirtti.

Zayıf talep Tesla'nın brüt kar marjı üzerinde daha fazla baskı yaratabilir. Çin gibi kilit pazarlarda fiyat savaşını da tetikleyen elektrikli araç üreticisinin yaygın fiyat indirimleri nedeniyle Temmuz ve Eylül ayları arasındaki satış hacmi geçen yıla göre yüzde 25,1'den 17,9'a geriledi.

56 katından işlem görüyor

LSEG verilerine göre Tesla, Ford'un 5.6 ve General Motors'un 4.1 katına kıyasla 12 aylık ileriye dönük kazanç tahminlerinin yaklaşık 56 katından işlem görüyor.