27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 20:09 | Son Güncelleme: 06.11.2023 20:29

Tesla düğmeye bastı: Otomobillerinin fiyatını yarı yarıya düşürecek

Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden Tesla, Almanya'daki yeni projesi kapsamında fiyatları yaklaşık 65 bin euro seviyelerinde olan araçlarının fiyatlarını 25 bin euro'ya kadar çekmeyi planlıyor
Tesla düğmeye bastı: Otomobillerinin fiyatını yarı yarıya düşürecek

Reuters'a konuşan şirkete yakın bir kaynak, Tesla'nın Berlin yakınlarındaki fabrikasında 25 bin euro'luk (26 bin 838 dolar) bir otomobil üretmeyi planladığını ve araçlarını daha geniş kitlelere yayma planı çerçevesinde bunun önemli bir adım olacağını söyledi.

Hisseleri değerlendi

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, üretimin ne zaman başlayacağını ise söylemedi. Tesla da yorum yapmaktan kaçınırken, bu gelişmenin duyulması sonrası şirketin hisselerinin ABD'de piyasa öncesi işlemlerde yüzde 3 artış gösterdiği dikkat çekti. 

Faiz baskısı

Tüketici anketleri, elektrikli otomobillerin yüksek faiz oranlarıyla birleşen yüksek fiyat etiketinin, Avrupa ve ABD'de bu tip araçların alımını engelleyen çeşitli faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. Otomobil araştırma firması JATO Dynamics'e göre, 2023'ün ilk yarısında Avrupa'da bir elektrikli aracın ortalama perakende satış fiyatı 65 bin euro'nun üzerindeyken, bu rakam Çin'de 31 bin euro'ya kadar iniyor.

Musk uzun süredir daha uygun fiyatlı bir elektrikli otomobil yapmayı planlıyordu, ancak 2022'de teknolojiye henüz hakim olmadığını söyledi ve planı o dönem rafa kaldırdı. Peki o günden bu yana ne değişti?

Tesla üretimde yeni bir eşiğe geldi

Aynı kaynağa göre Tesla, elektrikli araçlarının alt gövdesinin neredeyse tamamını tek parça halinde dökmesini sağlayacak bir teknolojinin kullanımına başlamak üzere. Üretime gelen bu kritik iyileştirme hem üretimi hızlandıracak hem de maliyetleri düşürecek bir atılım olacak.

Tesla'nın 2030 yılına kadar araç teslimatlarını 20 milyona çıkarma hedefine ulaşması için kitlesel pazara açılmak kritik önem taşıyor ve bu da onu teslimat hedefleri belirlemekten kaçınan ve bunun yerine stratejilerini elektrikli araçlara geçişte kar marjlarını korumaya odaklayan Volkswagen gibi rakiplerinden ayırıyor.

Elon Musk Cuma günü Almanya'da bulunan Gruenheide'deki tesisi ziyaret etti ve sıkı çalışmaları için personele teşekkür etti. Kaynak, Musk'ın aynı toplantıda 25 bin euro'luk aracın orada inşa edilmesi planları hakkında personeli bilgilendirdiğini söyledi.

Tesla Model Y'nin Avrupa'daki kalbi

25 bin euro'luk araçların üretileceği söz konusu Alman fabrikası şu anda Avrupa'nın en çok satan elektrikli aracı olan Model Y'yi üretiyor. Otomobil üreticisi Almanya'daki fabrikanın kapasitesini iki katına çıkararak yılda 1 milyon araca çıkarmayı planlıyor. Ancak Musk, bir haftada 5 bin araç ürettiğini söylediği Mart ayından bu yana halihazırda bu fabrikada kaç araç ürettiğine dair bir rakam paylaşmadı. 

Yerel yetkililer Ekim ayında otomobil üreticisinden genişleme planlarının doğa koruma yasalarına nasıl uyacağı konusunda daha fazla bilgi sunmasını istediklerini ve daha sonra onaylanıp onaylanmayacağı konusunda bir karar vereceklerini, ancak bir zaman dilimi belirtmediklerini söyledi.

İşçisinin de yüzünü güldürdü

Tesla ayrıca Cuma günü işçilere, Kasım ayından itibaren tüm personelin yüzde 4 oranında zam göreceğini ve üretim işçilerinin Şubat 2024'ten itibaren yılda 2 bin 500 euro ek ücret alacağını duyurdu. Bu da 1-1,5 yıl içinde yüzde 18'lik bir ücret artışına denk geliyor.

Alman sendika IG Metall ise 2022'de Tesla ücretlerinin diğer otomobil üreticilerinin toplu iş sözleşmeleri kapsamında sunulan ücretlerin yaklaşık yüzde 20 altında olduğunu söyledi.