27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2022 11:46 | Son Güncelleme: 20.06.2022 11:59

Johnny Depp ile gündemde: Erkek güzelliği

Depp, kazandığı 10 milyon dolarlık tazminatın yanı sıra itibarını da yeniledi. Hollywood yıldızı güzelliğine çok şey borçlu olabilir. Aktörün sosyal medyada topladığı destek ve Heard’ün sunduğu delillerin göz ardı edilmesi, üzerinde çok durulmayan bir kavramı gün yüzüne çıkardı: Erkek güzelliği
Johnny Depp ile gündemde: Erkek güzelliği

Rhonda Garelick / The New York Times

Elbette erkeklerin güzel olabileceğini biliyoruz ancak bunun gücünü analiz etmek şöyle dursun, nadiren dile getiriyoruz. Johnny Depp ve Amber Heard’ün bu ay tamamlanan duruşmasında, bu güç merkezi olmasına rağmen üzerinde durulmayan bir unsurdu. Pek çok Hollywood yıldızı gibi Depp de uzun yıllardır çarpıcı karizmasından faydalanıyor. Duruşma sırasında topladığı muazzam sosyal medya desteğinde yakışıklılığı açıkça rol oynadı ve jürinin bunu farkında olmadığını düşünmek bir hayli zor.

Ancak Depp ortalama bir yakışıklı Amerikan aktör değil. Katie Edwards’ın The Independent’ta yazdığı gibi “Hala Hollywood’daki en güzel erkeklerinden biri olma ününü taşıyan biri.” Duruşmaya adanan Instagram ve Twitter hesapları on binlerce takipçi topladı ve rutin olarak yüzlerce yakın çekim fotoğrafını yayınladı. depp_perfection isimli bir Instagram hesabı yaklaşık 40 bin takipçiye sahipti. Başka bir hesap johnny.deep.fan ise 30 bini aşkın takipçiye sahipti ve "O tıpkı bir rüya gibi" sloganını kullandı.

Depp destekçisi sosyal medya hesapları

Bu tür hesapların Depp'in savunma ve halkla ilişkiler ekipleriyle bağlantılı olup olmadıkları, öylelerse nasıl bağlantılı olduklarını anlamak, yani kökenlerini açıklamak zor. Ancak çoğu hayranın Depp'in fiziksel çekiciliğini içsel değerine yorduğu açık. Twitter'da Johnny Depp'e Adalet Hizmeti gibi ifadeler içeren yüzlerce hesap, Depp'in fiziksel güzelliğine odaklandı. Depp'in gerçek hayattaki kadar güzel olduğunu yazdılar, ona "kral" ya da "tanrı" diye hitap ettiler.

Cinsiyetlere göre güzellik kavramı

Erkek güzelliğinin bu tür ahlaki sonuçlara ilham verdiğini görmek oldukça nadirdir. Güzellik büyük ölçüde kadınlar için kullanılıyor ve onlara ayrılmış bir konu olmaya devam ediyor. Genellikle değerlendirilmek veya süslenmek için görünüşleri sayısız parçaya ayrılan kadınlardır: Gözler, dudaklar, cilt, saç. Yaşlanma, kilo alma, yetersiz bakım gibi bozulma veya aksilik belirtileri için incelenenler genellikle kadınlardır.
Kadınlar yüzler ve bedenler alemini mecazi olarak işgal eder.

Dava sonrası ilk kez Jeff Beck'le sahneye çıkan Depp, yeni imajı ile gündemde

Erkeklerin fikir ve eylem aleminde yaşadığı varsayılır. Bir erkeğin maskulenliği yerine güzelliğine odaklanarak karakterini bu özelliklerle değerlendirmek geleneksel düşünceye göre onu içsel değerinden, ruhundan, gücünden veya başarılarından mahrum etme riskini taşır. Bu yüzden erkek güzelliğine sıkça değinmekten çekiniyoruz.

Depp’in güzelliği

Depp bu kaideye bir istisna. Orta yaşlarında olmasına rağmen yüzü hala alışılmadık, dikkat çekici güzelliğe sahip. Bu, geleneksel yakışıklılığı aşan ve özellikle gençliğinde kadınsı özellikler taşıyan bir güzellik: Büyük, koyu, badem şeklindeki gözleri, simetrik yüzü, küçük burnu, hayal edilebilecek en yüksek ve en keskin elmacık kemikleri, gür, dalgalı saçları.

Depp'i bir zamanlar olduğu kadar güzel bulmayan hayranlar bile onun daha genç bir adamken çekilmiş fotoğraflarını kullandı. Yakın çekime layık bu yüz, Depp'in yıldızlaşmasına yardımcı oldu ve onlarca yıldır bolca övüldü. Kısa bir süre Depp’le nişanlı olan aktris Jennifer Gray, Drew Barrymore'un talk show'unda “1989’deki Johnny Depp çok güzeldi. Neredeyse insanlık dışıydı” diye konuşmuştu.

Duruşmada Depp’in etkisi

Görünüşe göre Depp düzeyindeki bir erkek güzelliği, köklü cinsiyetçi varsayımları bile ortadan kaldıran, neredeyse sihirli bir etkeni temsil ediyor. Daha yaşlı, zengin, güçlü bir erkek ile daha küçük, daha az güçlü bir kadın arasındaki yarışmada; erkek güzelliği onun daha genç,;daha zayıf, daha savunmasız görünmesine yardımcı olabilir. Onu, aksini savunan kanıtların ışığında bile kadının olası fiziksel saldırganlığının çaresiz kurbanı haline getirebilir. Hatta bu sırada erkeği daha geleneksel erkek ayrıcalığından da mahrum etmeyebilir.

Güzelliği yalan yeteneği ile ilişkilendirildi

Amber da güzel ancak övgü alan güzelliği kamuoyunda pek işine yaramadı. Aksine, Heard’ün güzelliği yalan söyleme kabiliyetinin bir göstergesi olarak sık sık ona karşı tutuldu. Avukatları yaraların fotoğrafları, tanıkların ifadeleri ve müvekkillerinin lehine sonuçlanan eski İngiltere davası eşliğinde Depp’in Heard’e fiziksel istismarda bulunduğuna dair argümanlar geliştirdi. Ancak Heard saldırgan olarak algılandı: Kötülüğünü çekici yüzüyle gizleyen bir ‘ferma fatale’.

Depp’in rönesansı

Depp davasında kazandı ve Heard’ün 10 milyon dolar tazminat ödeyeceği kararlaştırıldı. Aktrisin avukatı müvekkilinin bu miktarı ödeyemeyeceğini ve temyiz edeceğini söyledi. Ancak iftira ne olursa olsun, Depp'in kariyeri de bu duruşma sayesinde kesinlikle bir rönesans yaşadı. Karardan hemen sonra TikTok'a katılan Depp ilk günden birkaç milyon takipçi topladı.

Yüzü, aylardır her yerde. TikTok ve Instagram'da paylaşılan kısa videolarda tüketildi. Bu videolar sanki ceplerde ve cüzdanlarda erişilebilen yüzlerce minyatür filmin yakın çekimleri gibiydi. Depp hala Dior’un popüler erkek parfümü Sauvage'ın elçisi. Parfümün ismi Fransızca'da "vahşi" demek, hatta hayvani şiddeti çağrıştırır. Bazı Sauvage reklamları, bir kurt sürüsü arasında Depp'i gösteriyordu.

Nihayetinde, Depp karalamanın kurbanı ilan edildi. Fiziksel tacize uğradığını ima ederek sempati topladı. 59 yaşında kendini seksi, “vahşi” ve güçlü bir yıldız olarak yeniden konumlandırdı.

© 2022 The New York Times Company