25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2022 11:06 | Son Güncelleme: 11.05.2022 11:18

Kiev'de yargısız infazlar belgelendi

BM müfettişleri Ukrayna başkenti Kiev’in banliyölerinde 300 sivilin yasa dışı şekilde öldürüldüğünü açıkladı. Rapor, keskin nişancıların rastgele saldırılarını ve yargısız infazları belgeledi
Kiev'de yargısız infazlar belgelendi

Nick Cumming-Bruce / The New York Times

BM müfettişleri salı günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin nisan ayında geri çekilmesinden bu yana Kiev’in kuzeyindeki bölgelerde 300 sivil yetişkin ve çocuğun yasa dışı şekilde öldürüldüğünü belirlediklerini, güneydeki Mariupol şehrinde binlerce sivilin daha öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi.

Yargısız infazlar var

BM insan hakları izleme misyonu için Ukrayna'da çalışan 55 kişilik müfettiş ekibinin lideri Matilda Bognor, Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte Kiev'in kuzeyindeki cinayetler arasında yargısız infazlar ve yollarda dolaşan insanlara rastgele ateş açan, keskin nişancılar tarafından vurulan sivillerin de yer aldığını belirtti. Bognor "Ne yazık ki, daha fazla bölgeyi ziyaret ettikçe bu sayılar artmaya devam edecek" diye konuştu. Ukraynalı yetkililer, savaşın 24 Şubat'ta başlamasından bu yana genellikle Birleşmiş Milletler'den daha yüksek ölüm oranları tahmin ediyor. Ukrayna'nın insan hakları komiseri Liudmila Denisova nisan ayında, Kiev'in kuzeyindeki banliyö Buça’da 360 yasa dışı cinayet kaydedildiğini söyledi.

Ukrayna'da suç işledi

Bognor, misyonun belgelediği ihlallerin çoğunun Ukrayna'nın doğusundaki Rus ordusu ve bağlantılı güçlerinin işlediğini belirtti. Ancak Ukrayna kuvvetlerine karşı işkence, kötü muamele ve bazı mahkumların infaz edilmesiyle ilgili çok ciddi suçlamaların da olduğunu söyledi. Bognor ayrıca sivilleri; gözaltına aldığı, bağladığı, çırılçıplak soyarak dövdüğü bildirilen, hükümetin görevlendirdiği yerel polis ve infazcıların gerçekleştirdiği saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Okullar askeri üs oldu

Bognor yüzlerce tıbbi ve eğitim tesisinin yok edildiğini, her iki tarafın silahlı kuvvetlerinin da okulları ya askeri üs olarak kullandığını ya da civarına ağır askeri teçhizat yerleştirdiğini söyledi. Heyet aynı zamanda, Rus ordusunun çoğu genç erkek sivili tutuklayarak Belarus'a ve ardından Rusya'ya götürdüğünü belgeledi. Sivillerin Rusya’da tutuklu yargılanma merkezlerinde tutuldukları açıklandı.

Gerçek sayı daha yüksek olabilir

Birleşmiş Milletler 3 bin 381 sivilin öldüğünü ve 3 bin 680 sivilin daha yaralandığını belgeledi. Bu veriler gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bognor, haftalarca süren yoğun çatışmaların ardından şu anda Rus işgali altında bulunan güney Ukrayna liman kenti Mariupol'da binlerce sivilin öldüğünü ancak heyetin ihlalleri belgelemek için şehre erişimi olmadığını söyledi. Bodrum katına kapatıldıktan günler veya bazı durumlarda haftalar sonra öldüğü raporlanan 10 yaşlı sivile atıfta bulunan Bognor, yaşam koşulları ve tıbbi bakıma erişim eksikliğinin bazı bölgelerdeki ölüm oranını artırdığını söyledi. Ukraynalı yetkililer Mariupol'da 20 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

 © 2022 The New York Times Company