05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 00:00 | Son Güncelleme: 18.06.2024 00:13

Kuzey Kore Rusya'ya hangi silahları gönderdi?

Rusya Ukrayna'da süren savaşta Kuzey Kore'den tedarik ettiği pek çok silah ve mühimmatı da kullanıyor. The New York Times, Rusya'nın Kuzey'den hangi silahları almış olabileceğini masaya yatırdı
Kuzey Kore Rusya'ya hangi silahları gönderdi?

Lara Jakes / The New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı gününden itibaren iki günlük bir ziyaret için Kuzey Kore'ye gidiyor ve Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın ana silah tedarikçilerinden biri olan Kuzey Kore ile temasta bulunacak.

Savaş uzadıkça Rusya, Kuzey Kore'nin sağlayabileceği top mermileri de dahil olmak üzere konvansiyonel silahlara şiddetle ihtiyaç duymaya başladı.

Daha önceki silah sevkiyatları hakkında ne biliyoruz?

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Kore'yi ilk olarak Eylül 2022'de, savaşın başlamasından yedi ay sonra Rusya'ya top satmakla suçlamıştı. O dönemde Kuzey Kore suçlamaları reddetmişti.

Ardından Ağustos ayında Beyaz Saray, Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un silah müzakereleri yürüttüğü uyarısında bulundu ve Eylül ayında Kim, Rusya'nın doğusunda Putin'i ziyaret etti. Sadece birkaç hafta sonra ABD'li yetkililer Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya 1000 konteynırdan fazla silah gönderdiğini açıkladı. Yetkililer Mart ayına kadar Kuzey Kore'nin Rusya'ya 7 bin konteynere yakın silah gönderdiğini söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanı, 152 mm'lik top mermileriyle doldurulması halinde konteynerlerin 3 milyon kadar mermi taşıyabileceğini söyledi. Diğer bir deyişle 122 mm'lik roketlerle doldurulursa 500 binden fazla mermi taşıyabilir. Bakan, her iki silahın karışımını da taşıyabileceklerini söyledi. Bakan Shin Wok-sik geçen hafta yaptığı son tahminde Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderdiği konteyner sayısını 10 bin olarak açıkladı.

Ayrıca Beyaz Saray Ocak ayında Rusya'nın Kuzey Kore'de üretilen balistik füzeleri fırlatmaya başladığını açıkladı. Silah uzmanları, Şubat ayında Harkov başta olmak üzere aylardır Ukrayna şehirlerine yapılan Rus hava saldırılarının ardından kısa menzilli Hwasong-11A balistik füze parçalarının bulunduğunu söyledi. Güney Koreli askeri yetkililer Kasım ayında gazetecilere Kuzey Kore'nin Rusya'ya tanksavar füzeleri ve taşınabilir karadan havaya füzelerin yanı sıra tüfekler, roketatarlar, havan topları ve mermiler de tedarik ediyor olabileceğini söyledi.

Bu silahlar ne kadar önemli?

Ukrayna'daki savaş bir yıpratma savaşı ve Rusya ve Ukrayna her gün binlerce top mermisi, füze ve roket atarak birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Bu da Kuzey Kore'nin verdiği tüm mühimmatın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı üstünlük sağlamasına yardımcı olduğu anlamına geliyor.

Uzmanlar, özellikle Hwasong-11A serisi füzelerin yüksek derecede hassasiyete sahip olduğunu ve vurulmalarının zor olduğunu söyledi.

Ancak diğer silahlardan en azından bazılarının eski ya da bir şekilde etkisiz olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz sonbaharda, dönemin en üst düzey ABD askeri yetkilisi General Mark Milley, Kuzey Kore tarafından sağlanan 152 mm'lik mermilerin savaş alanında büyük bir etkisi olup olmayacağı sorulduğunda, bunun sahada "belirleyici" olacağından şüphe duyduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrılmadan kısa bir süre önce Milley "Çok büyük bir fark yaratır mı? Bu konuda şüphelerim var" ifadelerini kullanmıştı.

© 2024 The New York Times Company