29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 00:00 | Son Güncelleme: 23.01.2024 00:01

Ukrayna'nın yeni korkusu: Ruslar Kuzey Kore silahlarını sahaya sürüyor

Ukrayna'daki savaşın ikinci yıldönümüne yaklaşırken, Ruslar Kuzey Kore silahlarını konuşlandırmaya başlıyor ve ABD'den yeni hava savunma sistemleri bekleyen Ukrayna'nın sorunlarını daha da kötüleştiriyor
Ukraynalı bir topçu ekibinin üyeleri Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki cephe hattında top mermilerini taşıyor, 28 Aralık 2023. (Fotoğraf: Finbarr O'Reilly/The New York Times)
Ukraynalı bir topçu ekibinin üyeleri Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki cephe hattında top mermilerini taşıyor, 28 Aralık 2023. (Fotoğraf: Finbarr O'Reilly/The New York Times)

David E. Sanger - Julian E. Barnes - Eric Schmitt / The New York Times

Rusya, Ukrayna ile savaşında kendisine yardım etmesi için Kuzey Kore'den Kim Jong Un ile görüştüğünde, Ukrayna birliklerini vurmak için 1 milyon top mermisi ve Kuzey Kore'nin henüz test edilmemiş en yeni füzelerinden düzinelercesini içeren büyük bir alım yaptı.

Şimdi bu silahlar ortaya çıkmaya başladı. Kuzey'in mühimmatının Ukrayna'ya savaş alanında olumsuz etkileri olabileceğinden korktuklarını söyleyen ABD'li ve Avrupalı yetkililer, bu son gelişmeler sonrası fazlasıyla endişeli.

Kuzey Kore'den gelen top mermilerinin birçoğunun işe yaramaz olduğu kanıtlanırken (bazılarının onlarca yıl önce üretildiği anlaşılıyor) Avrupa ülkeleri ise Ukrayna'ya büyük bir ikmal sözü vermelerine karşın şimdilik sadece 300 bin kadar top mermisi gönderebildi.

Ancak Pentagon'dan NATO'nun Brüksel'deki merkezine kadar en çok endişe yaratan Kuzey Kore'den gelen füzeler. Bir dizi yetkili verdikleri mülakatlarda Rusların füzeleri kullanarak Batı hava savunmasını alt etmeyi umduklarından korktuklarını söyledi. Şimdiye kadar transfer edilen füzelerin sayısı 50'den az olsa da, ABD'li ve Avrupalı yetkililer çok daha fazlasının gelebileceğine inanıyor.

Kuzey Kore füzeleri Ukrayna'yı vuruyor

Topçu mermilerinin aksine füzeler söz konusu olduğunda Kuzey Kore eski ekipmanlarını göndermiyor. Rusya'nın Ukrayna savaşında kullandığı silahları belgeleyen bir kuruluş olan Conflict Armament Research tarafından yapılan bir analiz, Rusya'ya sağlanan füzelerin tasarımlarının daha yeni olduğunu gösterdi. ABD'li yetkililer füzelerin Rusya'nın kendi ürettiği ekipmanlar kadar isabetli olduğunu söylüyor. ABD'li yetkililer, Kuzey Kore yapımı üç füzenin son günlerde Ukrayna mevzilerini hedef aldığını ve Pazar günü savaş alanında daha fazlasının kullanıldığına inandıklarını söylüyor.

Kuzey Kore silahlarını test ediyor

Güney Kore'de yetkililer ve analistler, Ukrayna savaşının Kuzey'e ihtiyaç duyduğu bir şeyi verdiğini söylüyor: Güney Kore ve ABD ile bir çatışma için tasarlanan yeni füze cephaneliğinin Batı tasarımı hava savunmalarına karşı nasıl bir performans göstereceğini görmek için Ukrayna 'müthiş' bir test alanı.

Kiev'deki Rus saldırısının ardından bir konutta bulunan kurtarma ekibi, 2 Ocak 2024. (Fotoğraf: Laura Boushnak/The New York Times)

 

Savaşın ikinci yıldönümüne yaklaşırken Rusya'nın Kuzey Kore'ye yönelmesi, her iki tarafın da silah stoklarını tüketme hızına yetişme çabasını yansıtıyor. Rusya ayrıca insansız hava araçları için İran'a da yöneldi, ancak henüz bu tür araçları İran'dan aldığına dair bir kanıt yok.

Ukrayna için yıkıcı olur

Ukrayna'ya atılan füzelerin büyük bir kısmı hala Rusya'da üretiliyor. Ancak ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin tedarikini arttırması halinde Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin zarar göreceğini ve ek askeri fonların Kongre tarafından onaylanmaması halinde bu gelişmenin Ukrayna için yıkıcı olabileceğini söyledi.

Kuzey Kore'den alınan bu silahlar, özellikle NATO'nun önde gelen üyelerini alarma geçirdi. Bu üyeler kamuoyu önünde konuşmayı reddetse de Kuzey Kore'den gelecek silahların, Ukrayna'nın silah konusunda bir sonraki tedarikini ne zaman ya da kimden alacağı konusunda belirsizliğin yaşandığı bir dönemde sorun yaratabileceğinden endişe ediyor.

Ukrayna'nın hava savunması 'kışı kurtarır'

Şimdilik hava savunması saldırılara dayanıyor. İki üst düzey ABD'li yetkilinin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz Salı günü ABD'nin Avrupa'daki en üst düzey komutanı Orgeneral Christopher Cavoli, Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Ukrayna ordusunun kışı atlatmak için yeterli hava savunmasına sahip olduğuna inandığını söyledi.

Ancak Kuzey Kore füze sevkiyatını arttırırsa ve Kongre ek yardımı onaylamazsa bu hesap değişebilir.

Rusya halihazırda birkaç düzine Kuzey Kore füzesi elde etmiş durumda ve daha fazlasını almayı umuyor. Kuzey Kore devlet medyasına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yakında Kuzey Kore'yi ziyaret etmeyi planladığını söyledi. Rusya Aralık sonundan bu yana 30 Aralık, 2 Ocak ve 6 Ocak'ta olmak üzere en az üç kez Ukrayna'ya Kuzey Kore füzeleri fırlattı.

Top mermileri kalitesiz, füzeler güçlü

Füzeler, Kuzey Kore'nin Rusya'ya göndermeyi kabul ettiği 1 milyon kadar top mermisine ilaveten geliyor. Ancak bu mermilerin kalitesi düşük. Bazıları Rus toplarının içinde patlarken geri kalanların çoğu da nüfusun az olduğu bölgelere zararsız bir şekilde düştü.

Ancak savaş alanında 'sayının kendisi' de önemli. ABD'li ve diğer Batılı analistlere göre geçtiğimiz yaz Ukrayna günde 7 bin kadar top mermisi atıyordu ve Rusya'nın mühimmat kaynaklarına, Rusya'nın günde yaklaşık 5 bin mermi atmasına neden olacak kadar zarar vermeyi başarmıştı. Analistlere göre şimdi Ukraynalılar günde 2 bin mermi atmakta zorlanırken, Kuzey Kore mermileriyle takviye edilen Rus topçusu günde yaklaşık 10 bin mermiye ulaşıyor.

Kuzey Kore füzeleri endişeleri tırmandırdı

Yine de ABD'li yetkililer Kuzey Kore füzeleri konusunda çok daha endişeli. İlk yaylım ateşinin ardından ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, silah transferini kınayan bir bildiriye uluslararası destek toplamak ve füzelerin tedarikini durdurması için Kuzey Kore üzerindeki baskıyı arttırmak üzere yoğun bir çaba göstermeye başladı.

ABD'li yetkililer, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana zaman zaman ABD'nin Kuzey Kore sevkiyatlarını ifşa etmesinin Kuzey Kore'nin daha fazla sevkiyatı durdurmasına veya ertelemesine neden olduğuna inanıyor.

Ukrayna'nın kaderi ABD'ye bağlı

Rusya'nın yaptığı silah alımları Ukrayna'daki savaşta kritik bir döneme denk gelirken, ABD'nin vereceği destek de Kongre'de yoğun siyasi tartışmalara konu oluyor. Ukrayna'nın mühimmat ihtiyacı, ülkenin müttefiklerinin Salı günü Austin liderliğinde gerçekleştirecekleri sanal toplantının ana gündem maddesini oluşturacak.

Amerika Birleşik Devletleri bugüne dek Ukrayna'ya sayısız hava savunma sistemi ve mühimmat sağladı. ABD'li yetkililer, Patriot bataryaları da dahil olmak üzere bu sistemlerin Rus füze saldırılarının zararını azaltma kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Ancak ABD'li yetkililer daha fazla hava savunma sistemi ve mühimmat sağlamak için Kongre'nin ek bir yardım paketini onaylaması gerektiğini söyledi.

ABD'li yetkililer Ukrayna hava savunmasının kritik önemde olduğunu söylüyor. Rusya, Batı'nın yaptırımları nedeniyle yaşadığı ilk kayıpların ardından sanayi kapasitesini yeniden inşa etti ve füze stokladı. Ancak Rusya daha fazla Kuzey Kore füzesi elde edebilirse, Ukrayna savunmasını daha kolay aşabilecek.

© 2024 The New York Times Company