20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2024 11:12 | Son Güncelleme: 20.09.2024 16:28

Melania Trump çıplak pozları hakkında ilk kez konuştu: İnsan bedenini kutlayan bir sanat biçimi

Eski first lady Melania Trump yeni kitabının tanıtımında gençliğinde verdiği çıplak pozlar hakkında konuştu. NYT’nin haberine göre Trump, modellik geçmişini ‘sanat ve insan bedenini kutlama’ olarak savunarak medyayı bunu irdelemekle eleştirdi
Melania Trump çıplak pozları hakkında ilk kez konuştu: İnsan bedenini kutlayan bir sanat biçimi

Katie Rogers / New York Times

Melania Trump geçmişte çıplak model olarak yaptığı çalışmaları savunuyor, bunu 'insan formunu kutlayan' bir sanat biçimi olarak nitelendiriyor ve medyayı bunu irdelemekle suçluyor. Bu açıklamalar eski bir first lady için kesinlikle ilkti.  54 yaşındaki Trump, çarşamba günü sosyal medya hesaplarında yayınladığı 45 saniyelik bir video klipte, Ocak 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılmasından bu yana konuyla (ya da herhangi bir konuyla) ilgili yaptığı en kapsamlı açıklamalardan bazılarına yer verdi.

John Collier'in Lady Godiva'sı ve Michelangelo'nun Davut'u da dahil olmak üzere klasik tablo ve heykellerin görüntüleri ekranda dönerken, videoda ’Artık insan vücudunun güzelliğini takdir edemiyor muyuz?” diye soruyor: “Bedenlerimizi onurlandırmalı ve sanatı kendini ifade etmenin güçlü bir aracı olarak kullanmanın zamansız geleneğini benimsemeliyiz.”

Modellik kariyeri 2016’dan beri mercek altında

Çıplak modelliği savunması ve sanatsal ifadeye yönelik daha geniş çağrısı, ekim ayında yayınlanacak olan anı kitabını tanıtan bir dizi videonun parçasıydı. Ancak son mesaj biraz sarsıcı bir etki yarattı: Model olarak kariyeri 2016 başkanlık yarışından bu yana yaygın olarak tartışılan bir haber konusu olmamıştı. Dolayısıyla Trump'ın çok geciken yanıtı, eşi eski Başkan Donald Trump'a yönelik iki suikast girişimiyle gölgelenen zehirli bir seçim sezonunun ortasında geldi. Temmuz ayında, Donald Trump'ın ilk suikast girişiminde bir kurşunla yaralanmasının ardından Melania Trump, hayatını sonsuza dek değiştirmekle tehdit eden “iğrenç” şiddet eylemini kınayan bir açık mektup yazmıştı. Kocasının Pazar günü hedef alınmasından bu yana böyle bir yorumda bulunmadı ve ofisi de herhangi bir yorumda bulunmayı planlayıp planlamadığına ilişkin bir yorum talebine yanıt vermedi. Modern tarihin en esrarengiz first lady'lerinden biri için de durum böyle. Trump nadiren kendini açıklama ihtiyacı hissediyor, bunun yerine şifreli olduğu kadar yorumlarının herhangi bir konudaki ilk ve son düşünceleri olarak hizmet etmesine izin vermeyi tercih ediyor.

'Bu hikayede kesinlikle daha fazlası var'

Son günlerde, en derin inançlarından bazılarını yansıtıyor gibi görünen bir dizi video yayınladı: ailesine bağlılık, mahremiyete saygı, komplocu düşünceyi benimseme ve kurumlara karşı artan bir güvensizlik. Eylül ayı başında yayınlanan bir videoda, temmuz ayındaki suikast girişimi hakkında karanlık bir şekilde düşünerek "Bu hikayede kesinlikle daha fazlası var ve gerçeği ortaya çıkarmamız gerekiyor" dedi. 

Aile ve kurumlara güvensizlik

Trump'ın dünyasına girmesine izin verdiği anlarda, uğursuz düşünceler Donald Trump'tan olan 18 yaşındaki oğlu Barron Trump'a annelik yapmaktan aldığı keyifle iç içe geçiyor. Geçen hafta bir videoda bu deneyimin kendisine “sadece bir annenin anlayabileceği muazzam bir tatmin” getirdiğini söyledi. Melania Trump uzun zamandır, on yıllardır yaşadığı New York ve Florida Palm Beach'in sosyal çevreleri arasında dolaşmaya pek ilgi duymayan, son derece özel bir insan olarak tanımlanıyor. Cumartesi günü, Palm Beach'te kocasıyla birlikte yaşadığı Mar-a-Lago'ya yapılan ve ajanların kişisel eşyalarını aradığı baskın nedeniyle FBI'ı suçlayan bir video yayınladı. Anayasa ve ülkenin kurucu liderlerinin resimlerinin yer aldığı videoda “Bu sadece benim hikayem değil, tüm Amerikalılar için bir uyarı niteliği taşıyor” diyen Trump, “özgürlüğümüze ve haklarımıza saygı duyulması gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

Geçmişteki modellik tartışmaları

Ancak Trump'ın modellik kariyerini savunması diğer videolardan farklı çünkü kendisini eleştirenlerin geçmişini kendisine karşı kullanmasıyla ilgili eski bir yarayı yeniden gündeme getiriyor. Videoda, modelliğini eleştiren medyayı suçluyordu; gerçekte ise en görünür eleştiriler kocasının 2016 başkanlık kampanyasına karşı çıkan kişilerden geliyordu. Ocak 2000'de, henüz Donald Trump'la çıkarken, İngiliz GQ dergisinin “Çıplak süpermodel özel” sayısının kapağında çıplak olarak yer aldı. Sayı için Donald Trump'ın Boeing 727'sinde çekilen diğer fotoğraflarda da çeşitli soyunma hallerinde göründü.

2016'daki Cumhuriyetçi önseçim yarışı sırasında bu fotoğraflardan biri yeniden ortaya çıkarıldı ve “Make America Awesome” adlı Trump karşıtı bir siyasi eylem komitesi tarafından dolaşıma sokuldu. “Melania Trump ile tanışın. Bir sonraki first lady'niz. Ya da salı günü Ted Cruz'u destekleyebilirsiniz" ifadeleri yer alıyordu. (Cruz bu işe karıştığını reddetti ama bu durum Donald Trump'ın Cruz'un eşinin hoş olmayan bir fotoğrafını yayınlamasını engellemedi).

İmajını korumada konusundaki kararlılığı

O zamandan beri, eski danışmanlarının söylediğine göre, Melania Trump'ın en çok önem verdiği konulardan biri imajını ve itibarını korumak. Eski kıdemli danışmanlarından Stephanie Grisham'a göre, First Lady olarak Beyaz Saray tarafından hangi fotoğraflarının kullanılabileceği konusunda son derece titiz davrandı ve her fotoğrafı yayınlanmadan önce onayladı. Trump ayrıca modellik kariyeri sırasında eskort olarak çalıştığını kanıt olmadan ima eden yazarlara ve haber kuruluşlarına da dava açtı.

2017 yılında İngiliz tabloid gazetesi The Daily Mail, Londra'daki bir mahkeme tarafından “profesyonel bir model olarak yaptığı işin doğasını sorgulayan” bir makale için özür dilemeye mahkum edildi. Trump ve avukatları, yayının “son derece ünlü ve tanınmış bir kişi” olarak para kazanma becerisine zarar verdiğini savundu. Dava sonuçlanmış olsa da Trump, internette kendisini eleştirenlerin çıplak model olarak geçmişini kullanarak yaptığı işin bir first lady'ye yakışmadığını öne sürdüklerinin farkındaydı. Son videosu bu meseleyi henüz halletmediğini gösteriyor.

© 2024 The New York Times Company